Čižinského agresivní kampaň selhala: Dětské dny či koncert za Ukrajinu nestačily

Šéf hnutí Praha sobě Jan Čižinský včera informoval voliče o tom, jakým způsobem bude kandidovat v nadcházejících komunálních volbách. Jen tak mimochodem zmínil, že se jemu a kolegům nepodařilo nasbírat dostatek hlasů, aby mohli do voleb jít s občanskou kandidátkou, a tak musel aktivovat politickou stranu, kterou si zaregistroval roku 2018. A že to vlastně vůbec nevadí a právně je to jistější cesta. Podpisy se přitom Čižinský snažil získat v rámci poměrně agresivní kampaně.

Jan Čižinský chtěl se svou Prahou sobě do voleb jít v roli sdružení nezávislých kandidátů. K tomu potřeboval 100 tisíc hlasů. Odevzdat je musel do úterý.

To se nepovedlo. Hnutí sesbíralo přes 92 tisíc hlasů, více nestihlo. Čižinský to ale v rozsáhlém vyjádření zaobalil jako zcela nepodstatnou a zanedbatelnou věc. A vlastně i jako úspěch, protože 92 tisíc lidí mu vyjádřilo podporu.

„Podpisy bychom zvládli dosbírat v opravném termínu, ale stejně jako minule by se naše kandidátka na podpisy zcela jistě stala terčem právních žalob. Minule jsme čelili dvěma žalobám a vyšlo to jen tak tak. V této vypjaté situaci nechceme s Prahou hazardovat,“ uvedl Čižinský.

Onou právně jistou cestou je aktivace politické strany s názvem „Podporujeme nezávislou kandidátku Praha sobě“, kterou si Čižinský zaregistroval na Ministerstvu vnitra v roce 2018.

Pravda ale je, že 92 tisíc podpisů pro Jana Čižinského, který by se rád viděl v roli primátora, úspěchem může být jen stěží. V průběhu posledních měsíců rozjel dravou kampaň a velmi aktivně sbíral podpisy, aby Praha sobě mohla do voleb skutečně jít s občanskou kandidátkou. 

Poměrně velký rozruch způsobil už začátkem března. Krátce po začátku války se na pražské Kampě odehrál koncert za Ukrajinu, načež zhruba 200 metrů od pódia, podél jedné z přístupových cest, si Praha sobě postavila stánek, na němž stálo „Praha, pod kterou se můžu podepsat“. A návštěvníky, kteří na koncert mířili, Čižinského kolegové odchytávali, aby se jim podepsali.

Někteří političtí oponenti tehdy hovořili o hyenismu a parazitování na Ukrajině.

Podruhé Jan Čižinský pobouřil zástupce Prahy 2 v čele se starostkou Alexandrou Udženija. Ta začátkem června na různých místech uspořádala dětské dny, například v parku na Folimance či na náplavce. Na obě místa ale dorazila i Praha sobě, postavila stánek a hned vedle dovádějících dětí prosila o podpisy ke kandidatuře.

Podpisový stánek měla Praha sobě také na náplavce.

„Na Folimance jsme uspořádali den dětí a oni si tam postaví stánek. To samé i na náplavce. Tohle je opravdu hyenismus,“ řekla tehdy Udženija Expresu.

„Praha sobě v čele s panem Čižinským se ohání slušností a politickou kulturou, ale neváhá postavit své petiční stánky před volební místnosti v době probíhajících voleb, agitovat na benefičním koncertu pro Ukrajinu nebo na akcích ke dni dětí. Je to sprosté zneužívání zákona o peticích. Chování Čižinského nemá s politickou kulturou nebo jen se základní lidskou slušností nic společného,“ prohlásila také.

Jan Čižinský

V neposlední řadě vyhlásila Praha sobě podpisovou ofenzivu v posledních týdnech. Sám Čižinský byl v Praze 7, které dělá starostu, často viděn, jak zastavuje kolemjdoucí a přesvědčuje je, aby mu „podškrábli“ kandidaturu. Dokonce i skrze sociální sítě se snažil mobilizovat dobrovolníky, aby si vytiskli petici a vyrazili do ulic.

Fakt, že nakonec dostatečný počet hlasů nesesbíral, může být Čižinskému jen sotva skutečně tak jedno, jak se to zdá z jeho prohlášení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:40 čtvrtek 17. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 13
  • 10
  • 7
  • 7
  • 6