Komentář: Čižinského 3000 úderníků! Kam všude se přesune boj za „lepší demokracii“?

Dobrovolnická politická milice jako nástroj k porážce Andreje Babiše. Tak by se dal lakonicky nazvat nový projekt 3000 statečných, který představil poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Spíš než o vážně míněný pokus se jedná o další politickou utopii, díky které se poslanec a starosta trochu zviditelní. Že by ale nová iniciativa přinesla do rozhádané opozice průvan a něco zásadního změnila, se nezdá pravděpodobné. Každopádně Čižinský se rozhodl rozehrát partii opozičního spasitele a chvilkařům vyfouknout část jejich fanklubu.

Jan Čižinský (41) přichází s projektem v situaci, kdy se do sebe pustily v podstatě všechny opoziční strany. Potenciální koalice TOP 09 se STAN v krajích se zhroutily, Piráti s TOP 09 jsou v otevřené válce nejen na pražském magistrátu. Do toho se sype koalice v Praze 1, ve které hraje klíčovou roli bratr Jana Čižinského, starosta městské části Pavel Čižinský.

Janu Čižinskému lze přiznat jistou prozíravost v tom, že aktuálně zpovzdálí nechává vzájemně požírat a vyčerpávat Piráty a TOP 09 na pražském magistrátu. Jeho taktické mlčení v posledních dnech dávalo tušit, že připravuje nějakou vlastní hru. A k ní došlo, když představil novou iniciativu 3000 statečných.

Čižinský ovšem nepředstavil žádný konkrétní program, kromě obecných proklamací o slušnosti, spravedlnosti a důvěře. Poslanec se pasoval do role spasitele a chce údajně mluvit s lidmi a vysvětlovat jim potřebu „lepšího světa“.

Čižinský prohlašuje, že nová výzva nemá být postavená na odporu vůči Andreji Babišovi. „Určitě to nebude nějaký Antibabiš,“ říká o chystaném programu s tím, že obsah projektu bude pozitivní a premiéra Andreje Babiše nemá vůbec zmiňovat.

Jenomže pokud to tak je, nabízí se otázka, proč takový projekt vůbec vzniká? Proč byl představen na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii, která si na ostentativní a zdrcující kritice premiéra Babiše postavila svou existenci? Tohle vyjádření Jana Čižinského – přes vzletná slova o spravedlnosti a úctě – zavání pokrytectvím.

Klíčový je ve skutečnosti formulovaný cíl „vytváříme politickou sílu“.

To je to hlavní, o co Čižinskému jde.

Lidovecká sněmovní kazajka je již těsná a nejistá a hnutí Praha sobě pouze lokální. Čižinský tedy vytváří základy nového politického hnutí do dalších voleb a hledání 3000 dobrovolníků je pouze nástroj, jak toho dosáhnout.

Čižinský se rozhodl vyluxovat část nespokojených demonstrantů a získat je pro svůj nový projekt. Svým způsobem se jedná o vytěžení politického kapitálu studenta, který si na demonstracích nespokojených občanů založil fanklub s názvem Milion chvilek pro demokracii.

Nová politická síla má ambice promluvit alespoň s jedním milionem lidí po celé zemi a nabídnout jim údajnou lepší budoucnost. Deficit české demokracie ale určitě nespočívá v tom, že by politici s voliči nemluvili. Ti nejúspěšnější politici naopak svůj úspěch staví na přímém a neustálém kontaktu s voliči. Komunikovat účinně a přesvědčivě s voliči ale neznamená tahat je ve stále kratších cyklech na Václavské náměstí nebo dokonce na nádraží.

Iniciativa 3000 statečných proklamuje, že chce oslovit a přesvědčit zklamané lidi. Ale které a jak? Zklamané voliče dokázalo získat hnutí ANO v době, kdy si jich nikdo jiný příliš nevšímal. Andreje Babiše přitom nepůjde porazit jinak než ve volbách. A kdo takovou výzvu myslí vážně, bude potřebovat minimálně 1,5 milionu hlasů.

To platí pro chvilkařskou ikonu Mikuláše Mináře i novou iniciativu Čižinského a na ně přisátá volební uskupení.

Demonstrace chvilkařů v posledním období upadají do chaosu a začínají veřejnost čím dál víc unavovat. Čižinský se rozhodl, že „masírku“ z náměstí přesune dál mezi lidi. Stánky s archy ale miliony podpisů nezajistí.

Čeká nás tedy to, že skupinky dobrovolníků budou zvonit na domky a byty a přesvědčovat „špatně“ informované občany o tom, že mají chtít lepší demokracii a nevolit Babiše? K tomu každodenní agitace u metra, nástupišť a benzínek? Angažovanost, která se bude vlamovat na sváteční trhy, do domácností i škol? Tento styl bude mít jen těžko šanci na úspěch a Čechy – bez rozdílu věku a statusu – může právem spíš prudit.

Pokud může na Babiše něco zafungovat, pak to je úplně jiný komunikační styl, než který předvádí celá opozice. Ultimativní vzkazy z náměstí a silácká slova v kontrastu s tím, že opozice se není schopná se v podstatě na ničem zásadním dohodnout, nefungují. Jan Čižinský se nyní v poněkud nesrozumitelném opozičním terénu snaží zapůsobit jako „pan Čistý“, který ví, jak dát věci konečně do pořádku.

Problém je, že jeho nová iniciativa stojí na velmi vratkých základech, bez vize, jak a kam má směřovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:13 pátek 17. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 57
  • 38
  • 35
  • 34
  • 32
  • 30