Cimický se vzdává medaile od Zemana: Poprvé reaguje na obvinění ze sexuálního predátorství

Uznávaný lékař a psychiatr Jan Cimický (73) poprvé promluvil k obvinění ze sexuálního predátorství. Cimický zveřejnil rozsáhlejší vyjádření několik dní poté, co média přinesla svědectví žen, převážně pacientek, které tvrdí, že je měl v průběhu minulých dvaceti let sexuálně napadat, vynucovat si sex, manipulovat s nimi či je jinak sexuálně obtěžovat. Cimický tato tvrzení podle svého vyjádření odmítá, zároveň uvádí, že sám není bez chyb a veřejně propíraná kauza ho mrzí. Z toho důvodu prý dočasně odmítne medaili od Miloše Zemana do doby, než se očistí před soudem.

Vlnu obvinění proti známému psychiatrovi spustila informace, že Cimický dostane od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Jako první se tehdy ozvala zpěvačka Jana Fabiánová (42), jediná dcera zpěvačky Nadi Urbánkové, která ho nařkla ze sexuálního napadení, k němuž došlo před necelými dvaceti lety. V té době jí bylo třiadvacet let. 

„V současné době je proti mé osobě vzneseno velké množství obvinění za údajné skutky, které se měly stát v hluboké či nedávné minulosti. Ač je člověk už bohužel zvyklý, že má kvůli své práci či kontaktům velké množství nepřátel, takové útoky jej velice silně a niterně zasáhnou,“ píše ve svém prohlášení pro média Jan Cimický, kterého několik žen v posledních dnech obvinilo ze sexuálního predátorství.

„Moderní doba s sebou nese velké množství možností, jak člověku na dálku nebo skrytě ublížit a očernit jej. Ve společnosti čím dál častěji panuje presumpce viny a možnosti obrany pro neprávem obviněného spočívají pouze ve formě soudních řízení. Případy se však táhnou několik let a každý si ve výsledku pamatuje pouze prvotní nařčení. Obvinění, která jsou nyní na mou osobu bez důkazů vznášena, dopadají hlavně na mou rodinu, spolupracovníky a samozřejmě také velmi citelně na aktuálně léčené pacienty,“ dodává známý psychiatr, který se hodlá proti nařčením bránit.

Násilí prý zažil od pacientů

Cimický uvádí, že jako lékař a psychiatr měl mnoho pacientů a mezi nimi byli prý tací, kteří mu vyhrožovali, fyzicky ho napadali či ho dokonce jako lékaře obtěžovali.

„Za svůj život jsem se profesně setkal s obrovským množstvím osob, které jsem léčil. Stalo se, že mi pacienti vyhrožovali, jiní mě i fyzicky napadli, setkal jsem se s nenávistí, agresivitou a stejně tak i na opačném pólu s přespřílišnou náklonností daleko za hranicí společenské normy,“ uvádí v prohlášení.

Ke konkrétním případům se psychiatr a spisovatel ale nechtěl blíže vyjadřovat, protože prý ctí lékařské tajemství.

„Má obhajoba z podstaty mého povolání a hlubokého respektu ke všem svým pacientům a profesnímu okolí nebude veřejná. Pokud jsem kohokoliv svou nemístnou reakcí natolik proti sobě popudil, pak věřte, že mě to velice mrzí. Ani já nejsem bez chyb a občas se nevhodně vyjádřím, nic víc. Současný mediální lynč je natolik silný, že se proti němu nemohu aktivně bránit jinak než tím, že se samozřejmě na vyzvání vyjádřím vyšetřujícím orgánům a budu se aktivně snažit dokázat svou nevinu,“ píše Cimický.

„Lékař musí lidem pomáhat, ne být pro ně hrozbou. To jsem vždycky ctil a ctít budu. Současně bych chtěl poděkovat za obrovskou vlnu podpory a solidarity, jíž se mi dostává jak od rodiny, tak od odborné veřejnosti a mých pacientů,“ dodává.

V závěru psychiatr uvádí, že s ohledem na události se rozhodl nepřevzít státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. „Do doby uzavření této kauzy nechci, aby ocenění udělované každoročně významným osobnostem bylo letos pokryto hořkostí a pachutí,“ uzavírá Cimický své prohlášení. 

V ordinaci měl obtěžovat dceru Urbánkové i známou moderátorkou

Cimický dříve popřel obvinění herečky a zpěvačky Jany Fabiánové, která v říjnu na sociální síti uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl.

„MUDr. Jan Cimický mě sexuálně napadl za dveřmi své ordinace, když mi nebylo ještě ani třiadvacet let. Mlčela jsem mnoho let, protože mě tehdy moje matka, paní Naďa Urbánková, varovala před důsledky zveřejnění celé situace a rizika pomsty od agresora,“ svěřila se na sociální síti dcera Nadi Urbánkové.

V nedělním pořadu České televize 168 hodin promluvily tři ženy, které popsaly, jak je lékař proti jejich vůli líbal a osahával. Jednu z nich měl podle jejích slov přinutit k sexu a vyhrožovat jí elektrošoky, pokud bude mluvit. Jedna z pacientek se pokusila o sebevraždu.

Podobnou zkušenost zažila také moderátorka Martina Hynková Vrbová. Tu měl Cimický povalit na gauč, líbat a osahávat. Oblíbená moderátorka České televize z ordinace utekla.

„Ve chvíli, kdy se mi podařilo ho na chvíli odstrčit, začal recitovat jednu ze svých básní. Byla jsem v naprostém šoku. Po nějaké době se mi podařilo z ordinace utéct a v panice doběhnout na autobus. Ubránila jsem se, ukončila spolupráci na pořadu a dala si závazek, že s panem doktorem se již nikdy osobně nesetkám,“ napsala na sociální síti moderátorka, která dodala, že chtěla podpořit ženy, jejichž výpovědi jsou některými lidmi zlehčovány a bagatelizovány.

Přestože se převážná většina příběhů odehrála před mnoha lety, nemusí být promlčené. Tvrdí to advokátka Lucie Hrdá, která zastupuje oběti sexuálního násilí a nyní pomáhá právě i ženám, jež ze sexuálního napadení obviňují známého psychiatra Jana Cimického.

Výbor Psychiatrické společnosti ČLS JEP v úterý uvedl, že pokud by se obvinění potvrdila jako pravdivá, vyvodí z toho důsledky. Možností je vyloučit lékaře z jejích řad. Ale ani Psychiatrická společnost dosud neobdržela žádnou stížnost či podnět, který by s chováním Jana Cimického souvisel.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk potvrdil, že se sexuálním skandálem Jana Cimického už zabývají kriminalisté.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:51 čtvrtek 10. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 64
  • 15
  • 9
  • 3
  • 2
  • 2