Jak se nezbláznit v karanténě? Psychiatr Jan Cimický a jeho 8 rad pro čtenáře Expresu

Jan Cimický na křtu knížky Aleny Hájkové Tanec mezi Mistry | foto: Ivan Kahún

Jen do práce a zpět! Česká vláda prodloužila karanténu až do 1. dubna a mnohým to začíná už pěkně lézt na mozek. Lidé se totiž museli vzdát svých koníčků či každodenních rituálů a místo toho jim zbývá jediné: čekat. Na to, jak ideálně přečkat nekonečné čekání a nepropadnout depresím, jsme se zeptali předního českého psychiatra Jana Cimického (72) a ten čtenářům Expresu dal osm rad, jak přežít karanténu. „Samozřejmě hrozí ponorková nemoc, pokud se lidé nedomluví na strukturovaném programu, který je cestou, jak předejít zbytečným konfliktům,“ míní Cimický.
1/9

1. Čtěte knihy

Psychiatr Jan Cimický radí, aby Češi využili období karantény pro četbu knihy. 

„Epidemie, která se rychle šíří, vyvolává výjimečná opatření a k nim patří i jistá sekvestrace osob, kterým je třeba zabránit v pohybu. Vzpomínám si, že jsme si kdysi v dětství vymýšleli hru ‚Co by sis s sebou vzal na opuštěný ostrov‘. Mohly to být tři věci. Vím, že jedna z nich tenkrát byla často nějaká oblíbená kniha. To platí dosud zejména u starší generace, protože oblíbená kniha má v sobě zvláštní moc vytvořit dobrou náladu,“ podotýká Cimický.

„Pravda, u osob seniorského věku tuto schopnost číst si od mládí poněkud omezuje zrak. Ale existují dnes mnohé audioknihy a existuje dokonce Macanova knihovna zvukových knih pro slabozraké, která je v Praze a umožňuje lidem s touto poruchou výpůjčky zajímavých titulů. Toto člověk může realizovat sám, bez pomoci druhých,“ radí psychiatr.

1/9
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:07 neděle 26. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 21
  • 21
  • 20
  • 20
  • 18