Blatný skončil jako ministr zdravotnictví: Svědomí mám čisté, je v tom politika

Spekulace se potvrdily. Jan Blatný po necelém půlroce skončil ve funkci ministra zdravotnictví. Prezident Miloš Zeman ho na návrh premiéra Andreje Babiše odvolal. Blatný označil toto rozhodnutí za politické a řekl, že svědomí má čisté. Kdo ho nahradí?

Odborník na dětskou hematologii Jan Blatný se ministrem zdravotnictví stal loni 29. října, kdy nahradil epidemiologa Romana Prymulu, který je v současné době poradcem prezidenta Miloše Zemana. Prymula tehdy ve funkci skončil kvůli schůzce s Jaroslavem Faltýnkem v zavřené restauraci na Vyšehradě.

Na středeční tiskové konferenci Blatný zmínil, že se snažil svou funkci vykonávat nejlépe, jak mohl. Exministr je toho názoru, že jeho odvolání bylo ryze politickým tahem.

„Pan prezident mne na žádost pana premiéra dnes odvolal. Jako důvod já sám vidím politické rozhodnutí, na které má jistě pan premiér právo. Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval jsem se vždy na podkladě odborných dat a analýz. Dá se to snad i interpretovat tak, že i pan premiér se již domnívá, že jsme z nejhoršího venku,“ řekl Jan Blatný na tiskové konferenci.

Jan Blatný jako ministr zdravotnictví skončil.

Konec Jana Blatného ve vládě si už nějakou dobu přál právě prezident Miloš Zeman, jemuž se nelíbil Blatného rezervovaný postoj k ruské vakcíně Sputnik V. 

„Dvěma největšími překážkami (pro registraci Sputniku V v Česku) jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ uvedl Miloš Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Blatný požadoval, aby byly vakcíny schváleny úřady v rámci Evropské unie, stejně jako ostatní využívané očkovací látky.

S Blatným nebyl kromě Zemana v poslední době spokojený ani premiér Babiš, který exministrovi poslal několik vytýkacích dopisů. O konci Blatného se spekulovalo už několik týdnů.

Nový ministr se ke Sputniku V nestaví odmítavě

Ve středu dopoledne se objevila informace, že novým ministrem zdravotnictví bude ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Arenbergerův přístup k nasazení Sputniku V v Česku ještě předtím, než získá registraci EMA, není odmítavý. 

„Vím o řadě pacientů, kteří na Sputnik čekají. Rozumné řešení vidím v tom, že by se udělala rozsáhlá klinická studie na větším počtu pacientů, kdy obě strany vědí, že jdou do experimentálního preparátu, kterému nějaké to razítko chybí, a vstupují do toho dobrovolně,“ vysvětlil Arenberger pro Novinky.

Jmenování nového ministra se na Pražském hradě uskuteční dnes v 11:30. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

„V 11:30 proběhne na Pražském hradě jmenovací akt,“ uvedl Ovčáček.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:33 čtvrtek 5. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 5
  • 3
  • 2
  • 0
  • 0