Blatný straší před Štědrým dnem: Přechod do 5. stupně, mše bez zpěvu a další nouzový stav

Od pátku si Češi zvykají na další přechod do 4. stupně protiepidemického systému (PES), rizikové skóre však stouplo na 76 bodů, což odpovídá nejhoršímu 5. stupni. Pár dní před Štědrým dnem ministr zdravotnictví Jan Blatný vystoupil před novináři a promluvil o tom, jak by mohly vypadat následující dny a týdny boje proti pandemii koronaviru.

V pátek Česká republika zaznamenala nejvyšší nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 přibližně od poloviny listopadu. Přibylo 8800 nakažených, což je zhruba o 2600 více než minulý pátek. Roste také reprodukční číslo, které je nyní na hodnotě 1,27.

Oficiálně je Česko od pátku ve 4. stupni protiepidemického systému (PES), v pátek se ale skóre vyšplhalo na 76 bodů ze 100, což odpovídá nejhoršímu 5. stupni. V Plzeňském a Karlovarském kraji vystoupal rizikový index až na 86 bodů.

Jestli bude rizikové skóre setrvale vysoké, expertní skupina ministerstva bude podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného řešit, zda úřad přechod do nejpřísnějšího stupně vládě navrhne. Podle Blatného je cílem zejména ochránit kapacity zdravotnického systému. 

„Epidemie opět roste, počet nově diagnostikovaných se zvyšuje částečně i kvůli populačnímu testování antigenními testy, což je na druhou stranu žádoucí. Je cílem udržet v chodu zdravotní systém a nepřetížit ho. Počet nově diagnostikovaných sám o sobě nemusí být takovým problémem, pakliže se nepromítne do zátěže nemocnic. Buďme, prosím, velmi obezřetní na srovnávání s jinými zeměmi, protože každá země vykazuje trošku jinak a není pravda, že by na tom byla ČR nejhůře,“ řekl ministr Jan Blatný na tiskové konferenci.

Blatného nejvíce znepokojuje, že dochází ke zhoršování stavu v nemocnicích. Podle ministra je nutné udržet bez infekce sociální zařízení.

„Při zhoršení situace, a je to potřeba říct zcela jasně, může být nezbytné přejít i do stupně číslo 5. Záležet ale bude nejen na vlastním skóre, ale i na zátěži nemocnic,“ varuje Blatný s tím, že ke konci roku se bude upravovat metodika hodnocení rizika protiepidemického systému.

Pokud by se Česko opět dostalo do 5. stupně, byly by oproti 4. stupni uzavřeny školy s výjimkou mateřských škol a prvních a druhých ročníků základních škol. Platil by zákaz vycházení už od 21 do 5 hodin. 

Mše bez zpěvu a další prodloužení nouzového stavu?

Na čtvrteční tiskové konferenci ministr Jan Blatný potvrdil, že půlnoční štědrovečerní mše se budou moci konat i přes zákaz vycházení. 

„Po dohodě s arcibiskupstvím bude na Štědrý den umožněno konání půlnočních mší pro všechny věřící,“ uvedl Blatný.

Kostely budou moci naplnit pouze 20 procent ze své kapacity, která bude počítána pouze z míst k sezení. Lidé, kteří se na mši vydají, budou muset mít na sobě roušky a dodržovat rozestupy. Mše se letos také budou muset obejít bez hromadného zpěvu a klasického podávání ruky.

„Prosím všechny, co na půlnoční mši půjdeme, aby byla dodržována protiepidemická opatření,“ řekl Blatný směrem k věřícím, kteří se během Vánoc vydají do kostela.

Česká republika žije v nouzovém stavu už 80 dní. Vláda nyní požaduje jeho prodloužení o dalších 30 dní, tedy do 22. ledna 2021. V Poslanecké sněmovně ale tento návrh zatím nemá podporu. Proti se staví ODS, Piráti, ale i další opoziční strany.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:37 neděle 18. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 22
  • 17
  • 17
  • 17
  • 17