Železný: Lež o policejním videu! Nic nevím, říkal v pondělí. V neděli už ale volal policii

Nezlobte se, ale opravdu, opravdu nevím, o co se jedná. Taková slova opakoval moderátor České televize Jakub Železný, když ho v pondělí večer přímo na Kavčích horách konfrontoval novinář Blesku s videem městské policie, v němž se chová arogantně vůči strážníkům. V úterý pak na Twitteru napsal, že se po této události tedy podíval na internet, aby zjistil, o jakém videu je řeč, a následně potvrdil, že se jedná o něj. Má to ale háček. Už v neděli odpoledne měl Jakub Železný podle informací Expresu telefonovat tiskové mluvčí policie Ireně Seifertové a domáhat se vysvětlení, proč bylo video zveřejněno.

Video, ve kterém se řidič chová poněkud arogantně a hystericky, kolovalo internetem od konce minulého týdne. Lidé měli jasno: je to Jakub Železný.

Moderátor České televize se obrnil mlčením, neodpovídal na dotazy. Naše redakce kontaktovala moderátora e-mailem a esemeskami ohledně videa, neodpovídal a nic nezveřejňoval na Twitteru. Když ho pak Blesk.cz v pondělí večer konfrontoval, zaskočený Železný dokola opakoval, že se omlouvá, ale o žádném videu opravdu nic neví.

Průlom přišel v úterý dopoledne, kdy se ikona České televize „přiznala“. Železný napsal na Twitter, že ho včera konfrontovala bulvární televize a že v tu chvíli neměl o žádném videu ani tušení, a tak se posléze podíval na internet, aby ho zhlédl. Následně se omluvil za svoje chování, ohradil se ale vůči tomu, že policie záběry sestříhala.

Má to ale háček. Jakub Železný podle zjištění Expresu nemluvil pravdu jak při konfrontaci s Bleskem, tak ve svém vyjádření pro veřejnost. Ve skutečnosti měl už v neděli v odpoledních hodinách volat tiskové mluvčí městské policie Ireně Seifertové a domáhat se vysvětlení.

„Pan přestupce mi volal v neděli 19. března asi kolem půl druhé odpoledne. Video jsme spolu probrali a na některých věcech jsme se skutečně neshodli. Potvrdila jsem mu náš názor, že jsme postupovali zcela standardně bez ohledu na osobu přestupce,“ sdělila Expresu Seifertová.

Žádná msta. Ukázka dobré práce strážníků

Ireny Seifertové jsme se zeptali i na obvinění, která vůči městské policii Jakub Železný vznesl v rozhovoru se svou kamarádkou a bývalou kolegyní Světlanou Witowskou v pořadu Spotlight na webu Aktuálně.cz.

Tam nejprve zopakoval, že policie video sestříhala tak, aby na něj vrhla špatné světlo. Také se nechal slyšet, že se domnívá, že zveřejnění videa má „nějaký důvod“. Nejspíše tím naznačoval, že se mu městská policie chce mstít, protože spolu nejsou v křížku poprvé.

Jak ostatně Seifertová potvrdila Expresu: „Nejednalo se o první situaci, kdy jednání strážníků s panem přestupcem bylo komplikované.“

„Ráda bych se velmi důrazně ohradila proti spekulacím o jiném možném pozadí zveřejnění videa, než jsme uvedli a stále uvádíme. Ráda zopakuji, co jsem již řekla. Samotná osoba pachatele protiprávního jednání je pro uveřejňované případy zcela nepodstatná, stejně jako její národnost nebo datum, kdy k přestupku došlo,“ vysvětluje tisková mluvčí policie.

„Každý na stresovou situaci reagujeme jinak, strážníci nemohli vědět, co aktuálně řidič řešil nebo čím si prochází, přesto si zachovali profesionální přístup a nadhled k celé situaci. Režisérem tohoto příběhu byla osoba přestupce, který určoval směr, jakým se bude vyvíjet, nikoliv strážníci. Všichni máme práva, ale také povinnosti,“ dodává.

Jak to bylo se střihem?

Také jsme se Ireny Seifertové zeptali na obvinění, že policie video sestříhala nepříznivě vůči Jakubu Železnému. Zde je její kompletní odpověď:

Každé naše video určené k prezentaci na našich sociálních sítích je ve střižně vždy zkracováno v tom smyslu, že vystřihujeme jen nezajímavé zdlouhavé pasáže, například čekání na příjezd státní policie a další spolupracující složky či orgány, nebo jde o různá interní sdělení pomocí radiostanic apod.

Vždy se ale snažíme, abychom zachovali sled události tak, jak se skutečně staly, bez snahy komukoliv nadržovat nebo ho dehonestovat. Rovněž bereme v potaz únosnou délku videí z pohledu diváka a zvyklostí pro prezentaci konkrétního formátu příspěvku.

K sestříhání tohoto konkrétního videa: Ve chvíli, kdy řidič na Václavském náměstí porušil vodorovné dopravní značení, strážník, který šel kolem, řidiče na přestupek upozornil tím, že poklepal na okénko spolujezdce a rukou mu naznačil, aby z místa odjel. Řidič se rozjel a částečně zastavil na přechodu pro chodce.

Ve chvíli, kdy muž vystoupil z auta, strážník zapnul kameru, rozhovor z auta, který tomu přecházel, je z tzv. přednahrávání, jedná se o dobu cca 90 vteřin, než strážník na kameře zapne záznam. Kamera po celou dobu směny nahrává do nekonečné smyčky uvedených 90 vteřin.

Obecně strážník zapíná kameru ve chvíli, kdy vyhodnotí, že se situace stupňuje a budou zapotřebí důkazní prostředky pro řízení. V okamžiku aktivace záznamu strážníkem se pak v záznamu ozve krátký zvukový signál a k tomu se uloží i předchozích cca 90 sekund. Strážníci používají buď režim 69 sekund, nebo 90 sekund.

Plus minus 40minutové video je zkráceno zejména v pasážích, kdy se čeká na příjezd vedoucího směny poté, co přestupce volal na tísňovou linku 156 kvůli „arogantnímu“ chování strážníků a následně při čekání na příjezd státní policie. Z videa je taktéž vystřižena pasáž, kdy se řidič podrobuje testu na drogy.

Jsme osočováni, že jsme nezveřejnili samotné vykázání strážníkem, ale jak je z uvedeného patrné, nebylo to možné, protože se smyčka přehrává. Zůstal tam záznam, kdy přestupce zastaví na přechodu, stáhne okénko. Poté, co přestupce vystoupí z auta, strážník spouští kameru.

Například Týdeník policie, který je v podstatě založen na podobných videích, která zveřejňujeme my, pro bezpečnostní sbory uspořádal soutěž s názvem „Nejlepší důkaz“, která hodnotí videa, jak právě dokumentují dobrou práci policie. Vítěze vybírala expertní porota, která posuzovala tři kritéria: způsob provedení zásahu, význam videa jako důkazního materiálu a popularizační význam videa pro veřejnost.

V této soutěži jsme byli oceněni za námi zveřejněné video ze zákroku strážníků z Prahy 11. Martin Hrinko, expert na taktiku, ocenil především aktivitu a dynamiku zákroku a výbornou spolupráci hlídek v terénu, stejně jako komunikaci s občany, kde byla znát jich důvěra ve strážníky.

„Oceňuji používání osobních kamer, protože zákrok bez videa a jeho následného zveřejnění jako by nebyl. Kdybych točil rekonstrukci případu, točil bych ho stejně,“ řekl Mirek Vaňura, expert pro mediální oblast.

Přestože se video týká jiné události, naší snahou je stále to stejné. Nemáme žádný důvod videa účelově stříhat. Skutečně nám jde o prezentaci dobré práce strážníků.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:33 sobota 22. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 137
  • 17
  • 11
  • 5
  • 5
  • 3