Hříšník Železný: Na policii jste známá a arogantní firma, psala mu před 20 lety mluvčí

Zkrat pod návalem emocí? Možná. Pravda je, že výlev Jakuba Železného vůči policistům na Václavském náměstí, jehož záznam obletěl celou republiku, nebyl první. Ani zdaleka! Už před dvaceti lety se moderátor České televize dostal přímo v mediálním prostoru do křížku s mluvčí policejního prezidia Blankou Kosinovou, která zareagovala na jeho článek kritizující práci policie. „Pane Železný, vy jste v policejních kruzích známá firma,“ napsala mu a upozornila ho, že ve vsi se jezdí padesátkou.

Slovní estráda na Václavském náměstí, kdy se moderátor Jakub Železný pustil do policistů, že jsou arogantní, že jim nic podepisovat nebude a že už toho má tak akorát dost a volá kontrolní orgán, nebyla zdaleka prvním jeho křížkem s policií.

Dokonce už v roce 2005 moderátora České televize na policejním prezidiu dobře znali. Tedy alespoň podle slov tehdejší mluvčí Blanky Kosinové.

Železný tenkrát napsal komentář pro MF DNES (odkaz ZDE), v němž kritizoval dopravní policii za vymýšlení „okázalých“ akcí s „bizarními“ krycími jmény jako Kryštof či Jestřáb, podle něj pořádaných proto, aby policie vzbudila respekt a zastrašila řidiče, ačkoliv takto efektivně by měla postupovat celý rok.

Nečekal však, že se ozve právě zmíněná mluvčí prezidia Kosinová a „práskne“ na něj, že jeho problém s policií se začíná zdát osobní.

„V policejních kruzích jste znám jako člověk, který při řešení dopravních přestupků nemá daleko k aroganci a nevybíravým způsobům,“ vzkázala Kosinová (celý článek ZDE), aby vzápětí odhalila, že Železný například v minulosti porušil předepsanou rychlost.

„Vaše přestupky v dopravě nechci popisovat detailně. O nich víte nejlépe vy sám. Snad jen malé upozornění: Obec projíždíme maximálně padesátkou!“ napsala.

Blanka Kosinová

Vysloveně pro MF DNES Blanka Kosinová popsala ještě konkrétní případ, kdy se Železný pustil do policistů poté, co zastavili řidičku, která nerespektovala sníženou rychlost při projíždění kolem dopravní nehody, předjížděla kolonu a nestihla se pak již zařadit do pravého pruhu ani dobrzdit před dopravními kužely.

„Zastavila jen kousek za policejním vozem. Ještě než stačil policista dojít k tomu autu a zjistit, co se děje, vystoupil spolujezdec, pan Železný, a začal křičet, že se mohli vybourat. Spolujezdec začal užívat neslušných výrazů na adresu policisty i celé policie,“ říká policejní mluvčí, podle níž moderátor například řekl, že policie je banda grázlů.

Železný pak na komentář Kosinové zareagoval s tím, že nechápe, jak si vůbec policie může dovolit o jeho dopravních přestupcích mluvit veřejně (odkaz ZDE).

Milovník audi a zastánce alkoholové tolerance

Výše zmíněné se odehrálo v roce 2005. Dva roky předtím Železný poskytl rozhovor motoristickému magazínu MF DNES, ve kterém prozradil, že aktuálně jezdí vozem Audi A4 a má na autech rád černou barvu. To mu tedy zjevně zůstalo.

Jakub Železný se svým tehdejším vozem Audi A

Promluvil ale také o problémech, jež za volantem zažil. Patří sem i nehody, jedna dokonce velice závažná, kde roli sehrál i alkohol.

Respektive, jak Železný říká, „nějaké to pivo“.

„Pár kolizí jsem měl, přesněji řečeno jednu velkou, dvě malé a jednu, při níž jsem vůbec neseděl v autě. To jsem špatně zabrzdil, odešel od auta, které asi sto metrů ujelo samo a sousedovi zajelo elegantně do vrat. Bohužel zavřených. Ale nikomu se nic nestalo. Tu jedinou velkou havárii jsem měl v osmnácti, dělal jsem si tehdy teprve řidičák. V zatáčce ve sto čtyřiceti jsem se otočil se škodovkou rodičů na střechu. A ještě v tom bylo nějaké pivo. Měl jsem tehdy opravdu velkou kliku. Následovala pochopitelně velká pokuta a rok a půl zákazu řízení. Drsná, ale hodně užitečná zkušenost pro mladého kluka,“ prozradil tehdy Jakub Železný.

Jakub Železný

Jen o dvě otázky později se ale nechal slyšet, že je zastáncem tolerance alkoholu za volantem.

„Když někdo jede po pěti rumech, měl by rovnou přijít o papíry! Ale na druhou stranu nevím, proč tady není tolerance třeba jedné sklenky vína k obědu: 0,5 nebo jen 0,3 promile, jako je to ve všech normálních zemích Evropy,“ prohlásil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:55 čtvrtek 20. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 66
  • 23
  • 13
  • 13
  • 7
  • 6