Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rasistická kapela, pane herče! Železný zaútočil na Matáska kvůli Orlíku. Zatáhl do toho i Národní divadlo

    Moderátor České televize Jakub Železný (47) se na Twitteru pustil dost nevybíravým způsobem do herce Davida Matáska (58). Čím ho člen Činohry Národního divadla tolik naštval? Nemůže mu odpustit, že před třiceti lety hrál v kapele Orlík, která byla modlou nácků. Tento hejt však synovi Vladimíra Železného moc nevyšel. Co na to říká sám Matásek?

    Moderátora Jakuba Železného rozčílil doběla rozhovor na iDnes.cz s hercem Davidem Matáskem. Nemůže pochopit, že o rasistické kapele Orlík, jejímž byl David členem, mluví jako o mladické nerozvážnosti a texty písní tím vlastně omlouvá.

    „Mně přijde, že je to už tak strašně dávno... Myslím, že to bylo docela spontánní. Každý kluk chtěl mít v té době nějakou vlastní garážovou kapelu, jinak to ani nešlo. A prostě takhle to vzniklo, výlučně klukovská kapela. Měli jsme asi nějaký přetlak, nějakou potřebu provokovat nebo něco. A bylo to!“ smál se Matásek při otázce na kapelu Orlík, již by nejradši vyškrtl ze života, ale už nemá potřebu se za to omlouvat.

    To právě namíchlo Železného, jenž texty této kapely nebere jako klukovinu, ale jako podněcování k rasové nesnášenlivosti. Což s velkou pravděpodobností i tak bylo. Ale sami lidé, kteří ho sledují, nechápali jeho hejt, proč se po takové době do Matáska naváží.

    „Říct o ‚kapele‘ Orlík v otázce, že ‚rebelovala‘, a v odpovědi, že byla ‚garážová, klukovská a že provokovala‘, je nehoráznost. ‚Kdo nám to sem z palmy spad? Černý voči, černý tělo, to není můj kamarád!‘ Byla nepokrytě rasistická, pane herče,“ napsal na Twitter moderátor a do toho ještě označil Činohru Národního divadla, kde David hraje.

    Jakub Železný se pustil do Davida Matáska kvůli jeho minulosti v kapele Orlík.

    Byli i tací, kteří mu přikyvovali, že je to nehoráznost, že to Matásek takto zlehčuje, když šlo o extremistické pravicové názory, jež mohly vést až k potyčkám s jinými rasami. 

    Většina jen kroutila hlavou nad tím, že nechápou, proč vytahuje tak starou věc, když Orlík dávno neexistuje a sám Matásek už prošel velkou názorovou proměnou. Nejenže už není rasista, ale dokonce se zastává i migrantů. 

    Většina lidí s Jakubem Železným nesouhlasí.

    „Vážně je potřeba řešit Orlík, který už xy let nefunguje a většina členů už má jiný pohled na svět?“ píše Jiří Sojka.

    A není sám, kdo má takový názor.

    „Tady bych se ale Davida Matáska zastal. Tu dobu si velmi dobře pamatuju. Bylo to hned po změně režimu a všichni mladí kluci hledali, proti čemu bojovat, což je pro určitý věk důležité. Jasně, hranice se chvílemi překračovaly a znovu nacházely. Nedělal bych z toho stigma,“ napsal diskutující s přezdívkou Puccini_man.

    „Tohle je, pane Železný, fakt zbytečné. Pan Matásek se s odstupem času a z pohledu dnešní doby choval špatně a ‚nevyzrále‘. Vy se tak chováte teď, alespoň dle vašeho fakt laciného tweetu,“ napsal Vladimír Tošovský.

    A mohli bychom psát dál a dál, jak se lidé pustili do Železného, proti němuž se nakonec jeho hejt obrátil a začal si žít svým životem. Hlavně se všichni shodli na tom, že „kdo jsi bez viny, hoď kamenem“.

    Většina lidí s Jakubem Železným nesouhlasí.

    Sám Matásek by se k tomu nerad vracel. O příspěvku Jakuba Železného samozřejmě ví, ale nehodlá jet na stejné vlně jako on.

    „Vím o tom, ale nechci se k tomu vůbec vyjadřovat,“ řekl Expresu herec.

    Asi je nejlepší proti takovým výpadům mlčet, jinak by se mohl omlouvat až do konce života za to, čeho se v mládí účastnil. Sám se vidí někde jinde a kapelu Orlík už nemíní komentovat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:46 pondělí 30. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      230
    • Super
      25
    • Haha
      21
    • Tvl
      13
    • Cože
      7
    • Sladký
      5