Jakub Železný: S Xaverem Veselým si účty nevyřizuji, proti jeho zvolení nemůžu říct ani slovo

V den, kdy byl Luboš Xaver Veselý (51) zvolen do Rady České televize, sdílel dlouholetý moderátor ČT Jakub Železný (46) na svém Twitteru text pojednávající o rozhlasové osobnosti komunistického režimu Miroslavu Mrázovi, který byl známý pod pseudonymem Xaver. Ve svém tweetu ho Železný nazval nevzdělancem a nejbizarnějším člověkem dějin našich médií. Na první pohled to vypadalo, že šlo o rýpnutí si do nového člena kontrolního orgánu veřejnoprávní televize. Železný v rozhovoru pro Expres.cz vysvětluje, že si s Veselým v žádném případě nechtěl vyřizovat účty po internetu a jeho zvolení do Rady ČT mu nijak nevadí.

Mnoho lidí si váš tweet o komunistickém novináři Miroslavu Mrázovi alias Xaverovi vyložilo jako jedovatý vzkaz pro nového člena Rady ČT Luboše Xavera Veselého. Šlo skutečně o jakýsi rýpanec?

Nebyl to rýpanec ani žádný plivanec. Žijeme ve svobodné společnosti a já můžu svobodně říct cokoliv. Sám si ale myslím, že mám natolik silná vlastní pravidla, co kde veřejně říkat, že bych si nikdy v životě nedovolil komentovat, kdo je zvolený do jakéhokoliv orgánu. To jsem nikdy neudělal a dělat nebudu. Mrzí mě, že to někdo vnímá jinak. To jestli něco napíšu v nějaký den a jestli v tom někdo něco vidí, to je otázka toho, kdo jak jaký text dekóduje a co si z něj vezme. To je každého věc. Dal jsem si rozhodně velmi záležet, abych se nikoho nedotkl.

Nepůsobí to moc ale jako náhoda. V den, kdy je Luboš Xaver Veselý zvolen do Rady ČT, vytáhnout na sociální síti text o jiném Xaverovi, jehož jste nazval nevzdělancem a nejbizarnější osobností českých médií.

Napsal jsem, že se mi v ten den vybavil. Když neustále slyšíte všude Xaver, Xaver, Xaver a vy víte, že Xaver je v médiích Miroslav Xaver Mráz, protože to skutečně byla persona, o které se učí studenti na vysokých školách, a mimořádně bizarní postava. I pro samotné normalizační komunisty byl až příliš prostalinský. Když denně slyšíte jméno Xaver, člověk, který se zabývá dějinami médií, pak napíše něco takového, to je celé.

Chcete snad říct, že cílem tohoto tweetu bylo vzdělat českou společnost?

Ne, to nebylo cílem, to bych si netroufl, to by mohlo znít příliš pyšně. Dějiny médií jsou ale moje specializace, tomu se věnuji, týkala se toho všechna má vysokoškolská absolutoria. Napadlo mě to, protože jsem všude slyšel jméno Xaver. Byl to okamžitý nápad, tak jsem ho zrealizoval. Myslím, že se nic nestalo.

Mnoho lidí na to nahlíží ale jinak. Přišlo jim, že jde o jasnou provokaci a přirovnání Luboše Veselého ke kolaborantovi Miroslavu Mrázovi.

Jestli si to někdo spojil s někým jiným, to je věc každého, jak si co přebere. To, jak si ten text lidé dekódují, už není moje věc. Mě jenom mrzí, když mi někdo napíše, co není pravda, protože nečte ten text.

Ozvali se vám lidé, kteří měli pocit, že svým tweetem poukazujete na nového člena Rady ČT? Kontaktoval vás konkrétně pan Veselý, který Expresu sdělil, že ho váš tweet zamrzel?

Ozvalo se mi několik lidí, kteří si to přečetli v bulváru nebo na dezinformačních webech, s tím, že si mysleli, že jsem psal o někom, o kom jsem nepsal. Jinak se mi nikdo jiný neozval.

Nevím, co je to troll. Nejsem expert na Twitter jako Nora Fridrichová

Čelil jste útoku takzvaných trollů?

Vůbec nevím, kdo je troll. Nežiji na internetech. Vím, že to slovo existuje, ale nevím, co to je.

Vaše kolegyně Nora Fridrichová slovo troll v komentářích pod vaším tweetem zmiňuje. Konkrétně v tom smyslu, že se na vašem profilu vyrojilo trollíků stejně jako na jejím Twitteru.

Nora je na tyhle věci nepochybně expertka. Já to slovo (troll) slyšel, ale neměl jsem čas se tím zabývat. V minulosti jsem si už ale říkal, že ve společnosti by bylo teoreticky jednoduché, kdyby si nějaká cizí mocnost, nedemokratická třeba, zaplatila pár lidí, kteří by tímto způsobem přesně narušovali nějakou svobodnou diskusi, uráželi lidi vulgárně a tak dále. Vždy jsem si říkal, že by byla zajímavá sonda do těchto lidí. Zřejmě něco takového existuje, ale já to neznám, nepotkal jsem se s tím.

A co nějaké výhrůžné zprávy? 

Dostal jsem pár mailů. Pokud je to alespoň částečně slušně napsané a pokud urážky nejsou moc vulgární, odpověděl jsem na ně. Napsal jsem, že je třeba si přečíst, o kom to je. Pokud by tam byla jakákoliv výhrůžka, už to má policie samozřejmě. Výhrůžky předáváme orgánům činným v trestním řízení. Vyhrožovat někomu v demokratické společnosti nemůžete a je to velmi závažný trestný čin.

Reakcí na Twitteru si všímáte?

To, že někdo na mě zle zareaguje na té platformě, to mě nezajímá, to je právo každého. Ale když mi někdo napíše na můj mail, na to reaguji. Tam žádná výhrůžka nebyla. Když je to lehká hloupá urážka někoho, kdo vytýká, že jsem napsal něco o někom, o kom jsem nikdy nic nepsal, můžu se pousmát, odpovědět slušně a tím to pro mě končí. Dávám si záležet, aby v mých textech nebyl žádný politický názor, aby se tam nikoho nemohlo nic dotknout. Na tom si zakládám a dávám si záležet.

Řekl jste mi, že sociálními sítěmi nežijete. Na Twitteru jste ale přitom poměrně aktivní.

Já žiji v reálném světě. V normálním životě, který mi dostačuje. Zvažoval jsem, jestli na tuto platformu vstoupit, a vstoupil jsem na ni v únoru roku 2018. Od té doby tam mám tak devadesát textů, což je za dva a kousek roku asi dost málo. Ale mně to stačí, cokoliv považuji za nutné nebo zajímavé, napíši to tam. Pro mě to ale není nutnost, že bych tam musel něco psát. Takhle to nemám a nepotřebuji to. Chápu, že spousta lidí v tom spatřuje zajímavý prostor pro komunikaci s lidmi, ale já to tak nemám.

O nezávislost ČT ani o své místo se nebojím

Pojďme zpátky ke Xaverovi Veselému a nově zvoleným členům Rady ČT. V minulých dnech se objevily názory, že by mohlo dojít k omezení nezávislosti v České televizi. Co si o tom myslíte?

Vůbec nevím, proč by měla být ohrožena nezávislost České televize. Je dána zákonem a integritou lidí, kteří v televizi v souladu se zákonem pracují. Pokud se někdo obává, strach nikdy ničemu nepomohl. Když se někdo bude snažit ohrožovat nezávislost ČT, Česká televize se ozve a ozvou se i lidé, kteří hodnoty svobody a demokracie vyznávají. Neumím si představit, že by něco takového mělo nastat. Bát se dopředu a říkat si, že teď se něco stane? To ničemu nepomůže!

Údajně se někteří zaměstnanci ČT nyní bojí o svá místa, protože mají přijít škrty. Patříte mezi ně?

Předpokládám, že žijeme v demokracii a platí zákony a pravidla. Je tu zákon, který zakazuje vychvalovat komunismus nebo ho bagatelizovat. Existuje tu i zákon o ČT a další související právní normy. Nedovedu si představit, že by je někdo vzal a řekl, že chvilku neplatí, a protože se nám někdo nelíbí, najednou někoho vyhodíme. Vůbec nevidím důvod, proč by někdo měl mít nějakou obavu. Jestli ji někdo má, protože se ve veřejném prostoru ozývají hlasy lidí, kteří by si ještě před pár lety vůbec nedovolili zpochybňovat některé základy demokracie v Česku, to je pro mě zajímavé a je to zdvižený varovný prst. Jestli někdo někam někoho legitimně zvolí, já nemůžu říct ani slovo.

S Veselým problém nemám, kamarádi ale nejsme. Jeho názory mě nezajímají

Konkrétně s Xaverem Veselým žádný problém nemáte?

Nemám žádný problém. Vůbec nevím, o co by mělo jít. Jak můžete mít konflikt s někým, koho pořádně neznáte?

Vzhledem k tomu, že pan Veselý mi řekl o tom, jak ho váš tweet mrzel, jsem usoudil, že jste asi přátelé. Nebo alespoň v minulosti byli?

Strašně nemám rád, když se neříká pravda. S nově zvoleným členem Rady ČT, který se jmenuje Lubomír Veselý, jsem se viděl mnohokrát, když se mnou dělal nějaké rozhovory. Bylo to třeba před patnácti lety a určitě jsme se i mnohokrát bavili, ale že bychom se nějak dobře znali... Tipuji, že jsme se posledních deset let vůbec neviděli a neměli jsme se ani kde vidět. 

Úplně cizí člověk to pro vás ale určitě není, že?

Zaznamenal jsem, že pracoval v Českém rozhlase, to mě překvapilo, protože jeho styl práce byl spíše stylem z komerčních médií a jsou to dva různé, ale naprosto legitimní styly. Je to stejné, jako bych já usiloval o práci v komerčním rádiu či televizi. Nebylo by mi to vlastní. Když se dlouhá léta profilujete v některém typu médií, je těžké přejít do druhého typu. Ale to mluvím za sebe. 

Měli jste někdy nějaký názorový konflikt?

Strašně se omlouvám, ale vůbec netuším, jaké názory má pan Veselý. Hodnoty svobody, demokracie a ty, na kterých je založená naše země, ty samozřejmě mám a hájím. Jestliže je někdo nemá, je se mnou ve střetu. Nevím ale, jaké názory zastává pan Veselý a je mi to upřímně dost jedno.

Pan Veselý mi v reakci na váš tweet řekl, že asi „máte spoustu bolístek“, a jako příklad zmínil arbitráž mezi CME a vaším otcem Vladimírem.

Vůbec netuším, jaké bolístky bych z toho měl mít. Já přece žádnou arbitráž s nikým nevedl. Nevím, o čem je řeč. To se týká mého otce, a ne mě. Jestli to říkal, je to jeho hodnocení, které si myslím, že není úplně přesné. Nezná mě, tak netuší. Ale je to jeho právo si o tom myslet cokoliv.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 2:43 sobota 3. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 274
  • 166
  • 38
  • 34
  • 30
  • 24