Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Už za týden! Piráti oznámili hlasování o Michálkově konci, ten se brání obvinění ze šikany

    Ivan Bartoš a Jakub Michálek | foto: Profimedia.cz

    Diskuze končí, bude se jednat! Piráti vyhlásili celostátní fórum, na němž se bude jednat o odvolání Jakuba Michálka z funkce místopředsedy strany. Aktuálně mají členové prostor k předkládání důvodů, proč by Michálek měl či neměl být odvolán, samotné hlasování vypukne 1. listopadu v 10 hodin. Druhý nejvýše postavený muž strany se hájí, že obvinění ze šikany nejsou pravdivá. „To, že jsem tvrdý, neznamená, že jsem bezohledný,“ napsal ve fóru.

    Na veřejně přístupném fóru Pirátů se rozpoutala vášnivá debata o praktikách druhého muže strany. Jana Koláříková prozradila, že ji měl Jakub Michálek šikanovat takovým způsobem, až se sesypala. Další lidé se přidávali se svými zkušenostmi, jiní zase Michálka hájili.

    Na 63 procent hlasujících v anketě si každopádně přálo, aby se začalo jednat o Michálkově odvolání. Za místopředsedu se pak postavilo jen 28 procent a zbylých 8 se zdrželo. Ve středu večer pirátský poslanec Vojtěch Pikal oznámil, že se diskuze nad členským podnětem uzavírá. A že na řadu přichází jednání celostátního fóra.

    Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal má občas náročnou roli.

    Vzápětí tak bylo otevřeno nové vlákno. V něm bude po několik dní prostor k další debatě, tentokrát už ale věcné a konkrétní, která bude předcházet samotnému hlasování o odvolání Jakuba Michálka z funkce.

    To pak vypukne 1. listopadu v 10 hodin a probíhat bude do 4. listopadu 22 hodin.

    Předtím než se o Michálkově osudu ve vedení strany rozhodne, dostali v debatě přednostní prostor jak zadavatelka návrhu, tedy vedoucí personálního odboru Jana Koláříková, tak i Jakub Michálek samotný.

    „Pročetla jsem pečlivě celou diskuzi u členského podnětu a musím říci, že některé projevy mě velmi zarazily. Jsem moc ráda, že lidé, kteří je napsali, tohle pravděpodobně nikdy nezažili. Jsem ráda, že se mi podařilo poukázat na chování, které bychom určitě neměli přehlížet, omlouvat nebo dokonce schvalovat. Pokud dojde k tomu, že takovému chování, jaké předvádí Jakub Michálek, dokážeme do budoucna zabránit, má to smysl (a já se z toho za pár měsíců oklepu). Šikana totiž do Pirátské strany (ani nikam jinam) nepatří a ta psychická je častěji mnohem horší, než kdyby vám někdo prostě rozbil ústa,“ napsala.

    Dodala také, že ji mrzí, jak se k celé události postavil Michálek.

    „Bohužel nedošlo k naprosto žádné sebereflexi nebo snad pochybnostem o tom, že by něco mohlo být špatně. Nadále si proto myslím (a dnešní vyjádření off topic mne v tomto názoru ještě utvrdilo), že Jakub by neměl zůstávat ve vedení strany,“ dodala Koláříková.

    Co tím měla na mysli?

    Jakub Michálek už přes den vystoupil s vyjádřením, že nikoho nešikanoval, že je jeho přístup zkrátka jen tvrdý, a pak vytasil svoje politické úspěchy. 

    I v dalších diskuzích mu ale lidé vyčítají, že ať jsou tyto úspěchy jakkoliv velké, rozhodně neomlouvají šikanózní chování.

    Stejného vysvětlení se Michálek drží i na fóru.

    „Předně říkám jasně, že nesouhlasím s obviněním, že jsem někoho šikanoval. Mám vysoké nároky na výkon lidí, protože mám zodpovědnost k lidem, kteří mě zvolili. Za ty čtyři roky ve Sněmovně chci, abychom odvedli co nejlepší práci. To, že jsem tvrdý, neznamená, že jsem bezohledný. Bohužel jsou do tohoto podnětu vtahováni lidé, kterých si osobně vážím, a proto se vynasnažím uvádět jen nejnutnější osobní údaje tak, aby je moje osobní vyjádření v budoucím životě nepoškodilo,“ napsal Michálek.

    Ivan Bartoš, Jakub Michálek, Mikuláš Ferjenčík a Vojtěch Pikal jsou nejvýraznějšími tvářemi Pirátů.

    Kromě toho zajel i do europoslance Mikuláše Peksy, který v uplynulých dnech vyjádřil podporu Janě Koláříkové a prohlásil, že v Pirátské straně skončí buďto Michálek, nebo on sám.

    „Mikuláš Peksa mě dále nařkl, že jsem před rokem a čtvrt rozbrečel asistentku na klubu. Není to pravda. Absolutně nechci, aby do toho byla asistentka zatahována, nebudu ji jmenovat a budu chránit všechny naše pracovníky před tím, aby byli zatahováni do vnitropolitických sporů. Dotyčná asistentka za mnou dnes sama přišla a stěžovala si, že z ní asistent Mikuláše Peksy v Bruselu David Wagner začal tahat další informace, patrně s cílem je zase zveřejnit. Zároveň mi řekla, že skutečnou příčinou toho, že se před více než rokem rozplakala, bylo, že na ni Mikuláš Peksa nevybíravým způsobem vyjel na pohovoru a že to pro ni byla poslední kapka těžkého dne, který souvisel s problémem, jak jí zaplatit férovou odměnu ze skromných prostředků, co mají poslanci, a bylo nutné se na její úvazek složit. Jinými slovy Mikuláši Peksovi a Davidu Wagnerovi se podařil gól do vlastní branky, protože to byl Mikuláš Peksa, kvůli komu se podle svých slov tato asistentka rozplakala,“ píše Michálek.

    Jak jeho reakci na veškerá jednotlivá obvinění, tak i další příspěvky na celostátním fóru, si můžete přečíst ZDE.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 21. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      97
    • Super
      37
    • Trapas
      37
    • Sladký
      29
    • Tvl
      27
    • Cože
      26