Pitomci z médií, hnojomety začaly stříkat, brání Michálek cesty Pirátů

Je to kampaň a novináři jsou pitomci! Takový vzkaz vyslal poslanec Pirátů Jakub Michálek poté, co se veřejnost začala zajímat o zahraniční cesty pracovníků pražského magistrátu do luxusních destinací. Uvedl, že informace zveřejněná ve zprávách na Nově o tom, že cesty Pirátů jen za březen vyšly na 700 tisíc korun, je lživá, a obhajoval jak svou návštěvu Tchaj-wanu ve společnosti partnerky, tak i cestu radního Víta Šimrala do San Franciska.

Případ dvou zahraničních cest zástupců pražského magistrátu z pirátské strany vzbudil velký zájem veřejnosti zejména na sociálních sítích a samozřejmě neunikl ani médiím.

Server Novinky.cz přinesl informaci, že měli radní za celý březen utratit na služebních cestách 700 tisíc korun, z čehož jen cesta piráta Víta Šimrala a jeho kolegů do San Franciska na sáhodlouhých deset dní vyšla na 300 tisíc.

Tématu se v hlavních zprávách věnovala i televize Nova, která uvedla, že 700 tisíc korun za služební cesty v březnu utratili jen Piráti. A právě na to se rozhodl zareagovat poslanec Jakub Michálek.

„Koukám, že kampaň do eurovoleb jede v plném proudu a hnojomety začaly stříkat. (…) Realita je, že primátor Zdeněk Hřib byl za poslední půlrok od listopadu celkem na třech zahraničních cestách s celkovými náklady 26 tisíc korun. Radní pro vzdělávání a výzkum Vítek Šimral a předseda výboru pro Smart Cities byli v Silicon Valley, náklady 65 tisíc korun na osobu, cesta v ekonomické třídě. V San Francisku je nejvýznamnější konference k umělé inteligenci a díky cestě se jedna významná počítačová firma přesune do Prahy,“ napsal Michálek ve statusu na Facebooku.

Michálek je jednou z hlavních postav Pirátů.

Vzápětí se vyjádřil i ke kritizované cestě na Tchaj-wan, kam doprovodil primátora Hřiba a jeho manželku ještě po boku svojí partnerky, také členky Pirátů, Michaely Krausové.

Cestu považuje za fenomenálně úspěšnou.

„Měli jsme delegaci na Tchaj-wan, která byla fenomenálním úspěchem! Dojednali jsme podporu prezidentky pro přímou leteckou linku Praha–Tchaj-pej pro 180 tisíc turistů ročně, o návštěvě psala všechna jejich hlavní média, udělali jsme reklamu na Prahu za desítky milionů korun, podpořili výměnu v kultuře a školství a domluvili spolupráci mezi zoologickými zahradami, a to vše při nulových nákladech pro daňové poplatníky, protože cesta byla na pozvání jejich vlády a ta ji také celou hradila,“ napsal Michálek.

Jak ale upozornilo i několik uživatelů, podle zvyku nepochybně dojde i na to, že Praha v budoucnu na oplátku pozve zase delegaci Tchaj-wanu. A to už něco stát bude.

Podle jednoho z hlavních mužů strany každopádně Piráti plní právě těmito cestami svůj slib udělat z Prahy centrum umělé inteligence.

„Celková bilance je taková, že zahraniční cesty Pirátů stály za pět měsíců 160 tisíc korun, tedy průměrně 32 tisíc měsíčně. Cesty ANO minulý rok stály průměrně 75 tisíc měsíčně, takže jsme zatím proti nim ušetřili 220 tisíc korun. A na rozdíl od pana Babiše si to můžeme dovolit zveřejnit, on cesty ministrů dodnes nezveřejnil, ačkoliv na nich uvařil svou ministryni Šlechtovou,“ vypočítává Michálek.

Svoje vyjádření, v němž se pokusil Piráty od obvinění ze zhýralosti a papalášství očistit, ovšem na závěr sepsul arogantním výpadem proti novinářům, které neváhal označit dokonce za pitomce.

„Chtěl bych poděkovat našim zastupitelům, že dělají tak dobrou práci, a popřát pitomcům v médiích, aby si příště vybrali lépe podloženou kauzu!“ prohlásil Michálek.

Zahraniční cesty a jejich náklady přitom bývají médii vždy nejsledovanějšími, a sice právě proto, aby veřejnost, tedy voliči, měla přehled o tom, zda se jedná o přínosné návštěvy, které budou mít reálný dopad a výsledek, a to napříč všemi stranami.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:51 neděle 4. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 275
  • 56
  • 36
  • 26
  • 23
  • 21