Komentář: O konci TOP 09 rozhodnou voliči, Michálek se chová jako kádrovák

Pitomec, tupec, šašek, falešný prorok. Taková označení dostal po svých výrocích o prospěšnosti zániku TOP 09 a konci dinosaura Miroslava Kalouska v politice pirátský poslanec Jakub Michálek. Kontroverzní politik Pirátů vypustil slova o pročištění stranického systému a nutnosti posílení důvěry opoziční spolupráce. Ve skutečnosti Michálek záměrně vyprovokoval další konflikt, který se mezi Piráty a TOP 09 dlouhodobě line na pražském magistrátu i v Poslanecké sněmovně. TOP 09 ale Michálkova silácká slova nemusí příliš uškodit, právě naopak. Nejhorší, co vás v politice může potkat, totiž je, když se o vás nemluví, a díky Michálkově výroku na sebe TOP 09 rázem strhla pozornost médií a veřejnosti. Michálek tak nakonec může Pirátům udělat spíš medvědí službu a TOP 09 naopak otevřít dveře k politickému PR, protože má konečně téma, ze kterého lze při troše obratnosti něco vytěžit.

I při zběžném pohledu Michálkovy výroky nesou znaky jistého pokrytectví. Poslanec, který má sám máslo na hlavě, nejprve hovořil o prospěšnosti zániku TOP 09, pak otočil kormidlem a mluvil o konci stávajícího předsedy jejího poslaneckého klubu Miroslava Kalouska.

Kdo by tedy měl skončit? Kontroverzní a mnohými odsuzovaný předseda poslaneckého klubu Kalousek, nebo celá TOP 09?

A kdyby to Kalousek v čele klubu TOP 09, nebo dokonce ve Sněmovně skutečně zabalil, mluvil by Michálek jinak?

Těžko. Nejde totiž v první řadě o Kalouska, ale o pirátské ambice. I tuto partaj totiž pohltila politická bezradnost a její preference v poslední době v lepším případě pouze stagnují.

Démonizace Kalouska opozici nepomůže

Ve svých výrocích jako by si Jakub Michálek vypůjčil poznatky z ekonomické teorie „tvůrčího ničení“, kdy se o přežívajících zombie firmách hovoří jako o překážkách, které je potřeba odstranit, aby se vyčistil prostor pro novátory.

TOP 09 a hlavně jejich expředseda přitom skutečně nesou rysy politické zombie. Politika a trh mají sice mnoho společného, ale o zániku stran a odchodu jejich lídrů nerozhoduje přání politické konkurence, ale pouze voliči.

Michálek určitě nemá politické zkušenosti ani patent doporučovat nebo rozhodovat o tom, kdo má zaniknout nebo odejít z politiky, byť by dotyčný měl na čele třeba vytetováno slovo „ďábel“.

Navíc Michálkův základní argument o tom, že se Andrej Babiš drží na vrcholu právě hlavně kvůli Kalouskovi, je poněkud scestný. Upozaděný Kalousek dnes v úvahách stávajících i potenciálních voličů ANO hraje okrajovou úlohu. Překotný přesun středových voličů k Pirátům se po jeho případném odchodu konat nebude.

Představa, že Kalousek představuje hlavní klíč, který drží Andreje Babiše a ANO u moci, je tak přitažená za vlasy, že ji Michálek snad nemůže myslet vážně. Pokud ano, pak mají Piráti i celá opozice na neúspěch v příštích volbách spolehlivě zaděláno už nyní.

Jestliže Michálek hovoří o nutnosti pročištění stranického systému, má v základu pravdu. Ale pokud by měla zaniknout TOP 09, z důvodu vysokého počtu stran a „zaclánění“ v Parlamentu, proč ne STAN a KDU-ČSL, které se rovněž potácejí na hraně volitelnosti? Je jejich programový přínos nějak výrazně jiný a zajímavější než v případě TOP 09? Spíš je to tak, že tyto strany nemají ve svých řadách někoho tak výrazného a provokujícího, jako je právě expředseda TOP 09.

Miroslav Kalousek se kvůli svým vlastnostem stal oblíbeným terčem, záporákem a fackovacím panákem české politiky.

Michálek toho nyní jenom využil, přičemž není první ani poslední.

Politika může dlouhodobě fungovat pouze tehdy, pokud jsou respektována ta nejzákladnější pravidla férové politické hry. To platí dvojnásob i pro Michálka a jeho Piráty. Jestliže je fér přiznat Andreji Babišovi momentální triumf a dominanci, pak je Miroslavu Kalouskovi a TOP 09 nutno přiznat právo na záchranu.

Jsou to totiž voliči, kteří TOP 09 zatím přisoudili právo na politickou existenci, i když poněkud pochroumanou. Kromě Sněmovny je hlavní město jedinou destinací, kde se zástupci této partaje mohou aktuálně více ukázat. A právě koaliční koexistence Pirátů s TOP 09 v metropoli přikládá dlouhodobě pod kotel. Když se pirátskému primátorovi Zdeňku Hřibovi ve spolupráci právě s Michálkem podařilo několikrát obejít TOP 09 a vmanipulovat do komunální politiky i celostátní témata, nemohl se nerozhořet otevřený konflikt.

Pirátské DNA: stížnosti, žalování, kádrování

Michálek prohlašuje, že nemá žádnou potřebu válčit s jinou opoziční stranou. Těmto jeho slovům nemůže věřit snad vůbec nikdo, protože právě válku lze vzhledem k jeho výstupu očekávat. Rozhodnutí „kdo s koho“ je ale na voličích. V politice neplatí, že jedna plus jedna jsou dvě, a kdyby TOP 09 šla dále dolů, neznamená to, že její voliči ve větší části přejdou k Pirátům.

Zatím to vypadá tak, že TOP 09 si to v příštích sněmovních volbách s Piráty ještě určitě rozdá. Nová předsedkyně strany Markéta Adamová Pekarová a její neoliberální křídlo to zabalí dříve snad jedině tehdy, pokud ji budou kalouskovci nesnesitelně okopávat kotníky a předvolební preference by výrazně zahučely pod 5 %. Michálkovy výroky ale způsobí spíše to, že stranická křídla v TOP 09 se paradoxně semknou a strana bude demonstrovat jednotu.

Co se týče Pirátů a jejich voličů, pak se oprávněně nabízí otázka zhodnocení pirátského politického stylu. Zda se politický styl založený na věčném stěžování, žalování a kádrování nestal trvalou součástí pirátského DNA. A zda právě tento přístup ve skutečnosti nedevalvuje opoziční práci. Vypadá to tak, že žádná jiná strana nemluví tolik o druhých a tak málo o sobě a svých návrzích než právě Piráti. Část voličů Pirátů by si právem mohla říct, že něčeho podobného již mají plné zuby, a od podpory strany se odklonit.

Navíc existuje jiný velmi významný faktor, daleko podstatnější než Michálkův šťouchanec. Na jednu stranu se hovoří o zmenšení stran zastoupených ve Sněmovně, na druhou stranu jsou zde návrhy směřující k ohnutí volebního systému, který by počet stran a míru zastoupení mohl naopak ještě více otevřít ve prospěch stranických trpaslíků. 

U Ústavního soudu stále leží návrh, který ruší načítací klauzuli pro koalice, kdy aktuálně s každou další stranou musí koalice získat o 5 % více. Pokud Ústavní soud návrhu vyhoví, což je docela pravděpodobné, pak může být padající TOP 09 spojená například se STAN v budoucí Sněmovně i nadále zastoupena.

Úprava volebního systému a omezení načítací klauzule je pro budoucí zastoupení TOP 09 i dalších malých stran daleko důležitější než Michálkovo mentorování.

TOP 09 může přejít do protiútoku

Každopádně díky Michálkovým slovům má nyní TOP 09 zadarmo téma pro politické PR.

Něco, co jí tak zoufale a dlouhodobě chybí. Konečně se může vůči někomu a něčemu vymezit a začít se chovat tak, aby si toho voliči všimli. Nedávný sněm TOP 09 vyslal celkem jasnou výzvu. Strana se musí začít chovat tak, aby se o ní mluvilo i jindy než při demonstracích nebo dehonestaci Miloše Zemana.

Příležitost zvednout hlavu a přejít do protiútoku se jí naskytla dřív, než se ještě před několika dny zdálo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:55 úterý 7. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 33
  • 26
  • 26
  • 24
  • 21