Piráti chtějí hlasovat o odvolání Michálka. Šikanuje nás, lidé se ho bojí, tvrdí členové

Pod druhým mužem Pirátské strany Jakubem Michálkem se kývá křeslo v čele strany. Většina členů chce hlasovat o jeho odvolání, shodli se na tom, že je Michálek šikanuje. „Dostal mě do stavu, kdy se klepu a zvedá se mi žaludek, kdykoli s ním přijdu do kontaktu,“ napsala na pirátském fóru Jana Koláříková, která hlasování o odvolání navrhla. Nedávno jako předsedkyně pirátských zastupitelů skončila Michálkova přítelkyně Michaela Krausová, ta rezignací reagovala na kauzu kolem schůzek s vysoce postaveným manažerem společnosti JCDecaux.

Platí za druhého muže Pirátů po šéfovi Ivanu Bartošovi, teď ale jeho pozice citelně oslabila. Strana bude velmi pravděpodobně hlasovat o tom, zda Jakub Michálek skončí jako místopředseda strany.

Po jeho odvolání volají členové strany, na fóru se zatím 157 z 222 hlasujících vyjádřilo pro zahájení jednání o Michálkově odvolání. Pravděpodobně jde o reakci na události uplynulých dní, ale nejen jich.

Na internetu se objevila mailová komunikace mezi Michálkem a vedoucím administrativního odboru Pirátů Martinem Kučerou. Kučera předtím nevyhověl žádosti Michálkovy přítelkyně Michaely Krausové, která chtěla, aby jistému Matěji Kubíčkovi přidělil oprávnění ke zveřejnění výsledků do dozorčích rad městských firem v Praze na pirátském fóru.

Kučera trval na tom, aby byla žádost kvůli transparentnosti podána přes podatelnu, to ale Michálka příliš nezajímalo. Chtěl, aby jeho přítelkyni bylo vyhověno, a Kučerovi ukázal, kdo je tady pánem.

„Ahoj, přestaň zneužívat pravomoc a vymýšlet si vlastní pravidla, že jediný způsob komunikace je přes podatelnu. S lidmi budu komunikovat, jak budu chtít, a ty nebudeš lidem házet klacky pod nohy, když jim máš zajišťovat podporu a jsi za to placený. V téhle organizaci budeme všichni spolupracovat, a pokud budeš dělat naschvály, tak to budeme řešit. Takže laskavě ten problém vyřeš místo toho, abys vymýšlel další problémy. Já mám milion užitečnějších věcí na práci než se s tebou dohadovat. Jakub,“ napsal v uvedeném e-mailu Michálek Kučerovi. 

Panuje uvnitř Pirátské strany diktát této milenecké dvojice?

Podnět na hlasování o odvolání Jakuba Michálka z funkce podala členka strany Jana Koláříková, kterou Michaela Krausová v další zveřejněné mailové konverzaci s Michálkem nazvala zas*anou p*čou.

Ta se prý i od samotného místopředsedy strany setkala dokonce se šikanou.

„Podávám tento členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z funkce místopředsedy strany. Nečiní mi to velkou radost, na druhou stranu musím říct, že člověk, který se chová k lidem jako on, už tam dávno neměl být. (...) Správný lídr by se měl snažit nepřenášet své problémy na ostatní a neuspokojovat si své ego tím, že se k někomu chová vyloženě hnusně. Dostal mě do stavu, kdy se klepu a zvedá se mi žaludek, kdykoli s ním přijdu do kontaktu,“ napsala na fóru.

Peksa: Šikanuje lidi, nechci s ním dál pracovat

Za Koláříkovou se postavil poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa, který se dokonce nechal slyšet, že ve straně skončí buďto Michálek, nebo on.

„Strávil jsem posledních asi 2,5 roku jako člen republikového předsednictva. Nebaví mě to. To, co popisovala Jana, jsem viděl u řady dalších lidí. Báli se, brečeli, nemohli spát. Někdy v průběhu předparlamentního roku 2017 jsem trávil hodiny utěšováním Tobiase Esnera, že to fakt není tak zlý a fakt má cenu pokračovat dál. Všechno marné, nakonec odešel. Slízli si to další, Martin Kučera, Martin Rejman... Bylo to vždycky podobné, znechucení a vystresovaní z Jakuba rezignovali na práci a čekali na konec,“ napsal Peksa na pirátském fóru.

„Štve mě, pokud volená vedoucí odboru vyběhne s brekem ze zasedání nejvyššího exekutivního orgánu strany a zhroutí se na chodbě, protože ji tam někdo šikanoval. S člověkem, který jí toto provádí, já už v jednom orgánu sedět nechci. Bylo toho dost. Rozumějte, nikdy jsem neřekl, že je Jakub málo výkonný, málo pracuje nebo cokoli v tom smyslu. Naopak. Ale pokud chce takto pracovat, ať si takto pracuje na Babišovi s Faltýnkem, ti si to zaslouží, ne naši spolustraníci,“ dodal.

Řada dalších pirátů si stěžuje třeba i na to, že Michálek s Krausovou uvnitř strany zneužívají svůj vztah a jsou ve střetu zájmů.

Zleva: Zdeněk Hřib, Jakub Michálek, Adam Zábranský a Michaela Krausová

Také Michálkova přítelkyně Michaela Krausová nedávno skončila v pozici předsedkyně klubu, pro změnu to ale byl klub pirátských zastupitelů.

Rezignovala sama, a to v návaznosti na kauzu ohledně jejích osobních schůzek s trestně stíhaným Tomášem Tenzerem, manažerem firmy JCDecaux, která usiluje o lukrativní zakázku na provoz městského mobiliáře.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:18 čtvrtek 20. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 107
  • 47
  • 28
  • 28
  • 27
  • 26