Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Minulost Jandy, kterého žaluje Ledecký či Landa: Plagiátorství, kritika odborníků a film pro dospělé

    Jakub Janda | foto: reprofoto facebook

    Janek Ledecký (58) a Daniel Landa (52) se ohradili proti svému umístění na prvních příčkách seznamu největších covidových dezinformátorů z řad českých celebrit. Oba zpěváci Expresu navíc potvrdili, že proti think-tanku Evropské hodnoty hodlají podniknout právní kroky. V čele nevládní organizace, která zmíněný seznam vypracovala, stojí politický aktivista Jakub Janda (30), jenž má kontroverzní minulost.

    „Současný útok na svou osobu jsem během Velikonoc nechal vyhodnotit kolegy z právnické fakulty. A bez jakýchkoli pochyb nebo obav z výsledku mi bylo doporučeno podat na bezpečnostní centrum Evropské hodnoty žalobu. Což v průběhu příštího týdne učiním,“ řekl Expresu Janek Ledecký, který se v seznamu největších covidových konspirátorů mezi celebritami umístil překvapivě na první místě.

    Za ním skončil zpěvák Daniel Landa, jenž sice vládní nařízení často kritizoval, ale na rozdíl od ostatních popíračů se snažil alespoň něco konat. Vystoupil v Poslanecké sněmovně, usiloval o schůzku s premiérem Babišem a kromě toho hecoval Čechy ke sportování venku.

    Není tak divu, že Landu nepříjemně překvapilo, že se v žebříčku také objevil a ještě k tomu získal pomyslné stříbro.

    „Řeším to s právníkem,“ sdělil Expresu Landa.

    Kdo je se zmíněným seznamem spokojený, je ovšem Jakub Janda, výkonný ředitel nevládní organizace Evropské hodnoty, financované převážně z dotací a ze soukromých darů, jež žebříček údajných dezinformátorů vypracovala. Seznam poté použila Česká televize jako relevantní zdroj pro pořad Newsroom ČT24.

    „V bezpečnostním centru Evropské hodnoty máme tým analytiků sledujících českou dezinformační scénu. Zmapovali jsme smutnou hitparádu dezinformátorů, kteří šíří zdravotně nebezpečné lži o pandemii. Zde to graficky zpracoval Newsroom České televize,“ napsal na svém Facebooku Jakub Janda, který poté v dalším příspěvku dodal, že seznam vytvořila analytička Veronika Krátká Špalková.

    Zvláštní je, že o kritériích při tvorbě žebříčku dezinformátorů z úst Jakuba Jandy dosud nepadlo ani slovo.

    Plagiátorství, filmy pro dospělé a podivné komentáře

    Politický aktivista a lobbista Jakub Janda se dlouhodobě prezentuje jako velký kritik ruské politiky, z níž má přímo hrůzu, ale více než jeho politické názory ho před lety proslavilo učinkování v gay pornofilmu.

    „Ano, jsem to já a velmi toho lituji. Bylo mi devatenáct a byla to mladická chyba,“ přiznal tehdy Janda exkluzivně pro Expres.cz.

    Podle magazínu Týden byl Janda během studií potrestán důtkou děkana Karlovy univerzity za plagiátorství a školu poté opustil a studia nedokončil.

    Janda je znám také tím, že na sociálních sítích kritizuje ty, kteří už nemohou na jeho slova reagovat, například když v roce 2016 spadlo letadlo s členy ruského armádního sboru Alexandrovci, Janda na Facebooku zesnulé označil za válečné zločince.

    Nebyly to žádné nevinné babičky na vánočních trzích, ale představitelé ruských ozbrojených sil. Sami se rozhodli sloužit ruské vojenské mašinerii. Při její vojenské operaci zemřeli,“ napsal Janda.

    Lobbista, který se rád označuje za experta na politické analýzy, žhavil klávesnici i po nedávné smrti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ve svém příspěvku, jejž nazval „Kellnerův rudý odkaz“, označil úspěšného podnikatele za „oligarchu, který si v české politice koupil servilnost vůči čínské komunistické totalitě“.

    „Taky platil lidi, aby psali, že Čína páchající genocidu je vlastně v pohodě (projekt Sinokolonoskop), a masivně vydělával na obchodu s chudobou,“ tvrdí Janda.

    „Jistě udělal i dobré věci, ale lidé věnující se národní bezpečnosti tohoto státu si ho budou pamatovat jako ambasadora zájmů Pekingu v Praze,“ dodal na Kellnerovu adresu Janda.

    Kritika od odborníků

    I když se Janda prezentuje jako špičkový analytik a znalec české politické scény, skuteční odborníci o jeho kvalitách tak vysoké mínění nemají. Pracovníci z Fakulty sociálních věd UK, Ústavu mezinárodních vztahů nebo Metropolitní univerzity Praha jako Jan Daniel, Ondřej Ditrych, Jan Ludvík, Dagmar Rychnovská, Michal Smetana, Benjamin Tallis, Tomáš Weiss a Jakub Záhora vydali pro server Lidovky.cz text, v němž zpochybňují činnost think-tanku Evropské hodnoty. V minulosti byli zaskočeni tím, že Jandou prezentované analýzy prý nesplňují ani základní kritéria pro odborný text.

    „Maskované ideologické projevy ve spojení s oslňující mediální (sebe)prezentací jsou pro vystupování Evropských hodnot příznačné. Byť se jejich úsilí ‚bránit liberální demokracii‘ může na první pohled jevit chvályhodné, zvolené způsoby bohužel pouze přispívají k neutěšenému stavu veřejné debaty o bezpečnosti,“ okomentovali před časem výše zmínění odborníci Jandovu práci pro Lidovky.cz.

    Kromě své minulosti se Janda zapsal také svým nevybíravým chováním. Své si s Jandou zažil dnes už zesnulý bývalý zpravodajec a diplomat Miroslav Polreich, jehož Janda vyhodil z budovy Ministerstva vnitra.

    „Došel jsem do sálu a v tu ránu vyskočil nějaký malý mužík a tlačil mě ven se slovy, že tam nemám co dělat, že tam nemám přístup atd. Argumentoval jsem, že mě pozvalo ministerstvo a toto je budova ministerstva. On mi vpálil: ‚Mě to nezajímá, ministerstvo jen zajišťuje servis, my to tady řídíme!‘ Zeptal jsem se ho: ‚A vy jste kdo?‘ Odpověděl, že je Jakub Janda,“ řekl před lety Polreich pro Parlamentní listy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 4. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      117
    • Super
      23
    • Haha
      21
    • Tvl
      12
    • Cože
      7
    • Sladký
      6