Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Svědectví českého Syřana: Pod Islámským státem se žije celkem spokojeně!

    Život pod nadvládou islámského státu si mnozí představují jako peklo na zemi. Realita je však poněkud jinde. | foto: reprofoto dailymail.co.uk

    Když sledujeme záběry z míst na blízkém východě, které ovládá Islámský stát, mnoho z nás přemýšlí, jak se na těchto místech musí žít obyčejným lidem. Pro Expres na toto téma promluvil Syřan, jehož rodina žije v městě, které je pod nadvládou ISIS. Jeho svědectví mnohé překvapí.

    Fotogalerie

    Mnoho lidí nejspíše žije v přesvědčení, že život pod nadvládou Islámského státu musí připomínat peklo na zemi. Realita je však překvapivě poněkud jinde.

    Pro Expres.cz se o životě v místech, kde vládne ISIS, rozhodl promluvit Syřan, který má v jednom z islamisty ovládaných míst rodinu, s níž je v pravidelném kontaktu.

    Syřan, jehož identitu na jeho přání neuvádíme, žije v Česku a dokonce má Češku i za manželku. Část jeho rodiny však stále žije v Sýrii, v jedné z oblastí, které se dostaly pod kontrolu islámských radikálů. Kdo by očekával život plný každodenního střílení a poprav, ten by byl asi zklamán.

    Ulice v syrských městech jsou viditelně zasaženy válkou. Lidé mají ale od islamistů bydlení, elektřinu a a vodu zdarma.

    „Většina mé rodiny už před třemi lety odešla žít do Istanbulu, ale moje sestra s rodinou stále žije v malém městě poblíž Aleppa. Stejně jako já jsou to etniční Turkméni. Když město obsadili příslušníci ISIS, došlo k mnoha změnám, ale ne všechny byly k horšímu,“ začíná svou výpověď Syřan.

    Pro koho se život určitě zhoršil jsou ženy. Ty se musí povinně zahalovat, na což mnohé nebyly v minulosti zvyklé, nesmí samy chodit po ulici, natož řídit auto a pochopitelně je jim odepřena možnost se vzdělávat nebo pracovat.

    Aleppo bylo před vypuknutím války prosperujícím městem.

    „Islamisté zavedly tvrdá pravidla vycházející z práva šaría. Kromě omezení práv žen a zavedení islamistických ideologií do škol jsou tam ale i pozitivní věci jako například regulace pracovní doby,“ říká Syřan.

    Paradoxně některé věci nejsou tak, jak si je lidé v Evropě představují. „Nemusí se to zdát, ale došlo tam ke zvýšení bezpečnosti. Tresty, které uděluje ISIS za zločiny jsou tak tvrdé, že se nikdo neodvažuje kriminální činy vůbec páchat,“ popisuje zprostředkovaným svědectvím své sestry v Česku žijící Syřan.

    Kdo pod nadvládou ISIS trpí jsou ženy. musí se zahalovat a jsou jim odpírána základní práva.

    Život v Islámském státě je prý levnější než v ostatních částech Sýrie.

    „Lidé mají zdarma bydlení, elektřinu nebo vodu. Jídlo je sice dražší, než bývalo předtím, ale to je v celé Sýrii a je to dáno spíše hlubokým propadem syrské ekonomiky jako celku.“

    Se svou sestrou je Syřan v kontaktu pomocí telefonu. Vzhledem k blízkosti tureckých hranic má sestra turecké mobilní číslo. Sehnat mobilní telefon prý není v oblastech pod kontrolou ISIS problém a ač se to zdá k nevíře, mnoho lidí používá americká a kanadská čísla.

    Problém je s přístupem na internet, ten je většinou umožněn jen z internetových kaváren, kde je blokována většina obsahu.

    Rodina bydlí v malém městě poblíž tureckých hranic nacházejícím se nedaleko města Aleppo.

    „Lidé nejsou nuceni se k ISIS přidat, dokonce ani vstoupit dobrovolně není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Přesto nejméně polovina obyvatel města odešla do Turecka. Do Evropy jich šlo jenom pár,“ líčí Syřan osudy obyvatel města, kde žije jeho sestra.

    Některým lidem se pod nadvládou ISIS paradoxně polepšilo.

    „Většina těch měst byla před nadvládou ISIS pod kontrolou nějakých rebelských vojsk a ač je to hrozné, někteří lidí si s příchodem islamistů polepšili. V Sýrii každopádně není bezpečné žít, ať už člověk žije pod ISIS, pod Assadem nebo pod kýmkoliv jiným,“ uzavírá svou výpověď pro Expres Syřan.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:12 sobota 19. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      155
    • Cože
      60
    • Super
      37
    • Trapas
      37
    • Haha
      25
    • Sladký
      24
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...