Expres radí, jak se ubránit útoku nožem. Tohle musíte umět, pokud chcete přežít

Pocit bezpečí je luxus, kterého se nám v posledních měsících moc nedostává. I proto si mnoho lidí pořizuje zbrojní průkazy. Jak se ale ubránit proti útoku nožem, kdy sami nemáte u sebe žádnou zbraň? Jde to vůbec? To nám názorně předvedl instruktor Izraelského sebeobranného systému Kalah Pavel Strouhal.

Před necelým měsícem psychicky narušená Michala S. brutálně zavraždila mezi regály Tesca na pražském Smíchově nevinnou ženu. O několik dní později dva islamisté vtrhli nedaleko města Rouen v severní Francii do kostela, kde podřízli bezbranného kněze a jednoho člověka těžce zranili.

Zapomenout bychom neměli ani na studenta ze Žďáru nad Sázavou, kterého opět nožem zavraždila psychicky labilní Barbora Orlová.

K těmto zbytečným úmrtím by možná nemuselo dojít, pokud by na místě byl někdo, kdo by se útoku nožem dokázal ubránit.

Minimálně by se jim zvýšily šance na přežití.

To, že ovládáte nějaký systém boje zblízka, neznamená, že jste nedotknutelní. Tím si jen zvyšujete své šance, že byste mohli vyváznout v rámci možností v celku,“ vysvětlil nám Strouhal, podle kterého nejde ani s výcvikem po útoku nožem odejít bez zranění.

V Evropě útočník s nožem v ruce zasadí průměrně patnáct ran. Jde o rány, které připomínají práci šicího stroje. Jde jenom o to, aby těch zranění bylo co nejméně, nebyly fatální a napadený se zvládl co nejrychleji začít bránit a útočníka zpacifikovat,“ pokračuje instruktor systému Kalah, který je celosvětově považovaný za jeden z nejefektivnějších.

Nejlepší vůbec je se rizikovým situacím vyhýbat. Pokud jsem žena, nepřibližuji se k hloučku opilých lidí. Pokud to je v mých možnostech, uteču. Dojde-li to ale tak daleko, že se musíme bránit, musíme počítat s tím, že nejde o trénink. Musíme bojovat až do konce ať se děje, co se děje,“ vysvětluje Strouhal.

Přestože je trénink velmi důležitý a instruktoři Kalahu se snaží své svěřence během tréninků dostat na psychické a fyzické dno, aby si vyzkoušeli, jak dokáží zareagovat během reálného útoku, ne vše se dá naučit.

Během tréninků se snažíme počítat se vším. Nejdůležitější moment je, že se člověk musí naučit vykašlat se na vlastní ego. Pro tohle v sebeobraně není místo,“ vysvětlil Strouhal, který nám názorně předvedl jeden ze způsobů, jak se ubránit útoku nožem.

Těch výchozích situací je mnoho, protože k útoku může dojít mnoha způsoby. Tento, který jsme si ale ukázali, je jeden z nejčastějších,“ dodal Strouhal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:10 středa 14. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 21
  • 21
  • 20
  • 19
  • 11