Co (ne)dělat, když se stanete terčem útoku? 6 životně důležitých rad

Říká se, že šance stát se obětí teroristického útoku, je stejná jako to, že člověk vyhraje v loterii. Po stále častějších teroristických útocích to ale uklidňuje stále méně lidí. Jak se tedy máme chovat, když se náhodou ocitneme na místě, kde se odehrává teroristický útok. Bezpečnostní experti znovu udílejí užitečné rady.

Nejdůležitější rada, kterou dávali bezpečnostní experti už po teroristických útocích v Paříži zní zcela jasně: Nehrajte mrtvé (1)!

Fotogalerie

Samozřejmě záleží také na tom, kde přesně a čím teroristé zaútočí. I útoky na bruselském letišti ale potvrdily, že je lepší vyhýbat se „americkým cílům“ (2).

Dva teroristé se totiž odpálili u odbavovací přepážky letecké společnosti American Airlines, protože Amerika je stát, který oni chtějí provokovat a útočí proto hlavně na „jejich lidi“.

Britský národní protiteroristický bezpečnostní úřad (Nactso) vydal doporučení, která vám mohou zachránit život, když se ocitnete v místě, které si terorista vybral ke svému útoku.

Zkrátka, musíte utíkat (3)!

“Když si myslíte, že už jste v bezpečí, utíkejte ještě dál. Je důležité schovat se za nějakou pevnou stěnu,” uvedl pro BBC už v listopadu odborník na přežití John Leach. Na pevný cíl se přeci střílí lépe než na pohyblivý.

A proto ihned začněte pátrat po nouzovém východu (4). Ideální samozřejmě je, když si ho všimněte, už při příchodu do jakékoliv budovy.

Nevyjednávejte a nehrajte si na hrdiny (5) - s teroristy nic nezmůžete, čin jim nerozmluvíte, ani je nezneškodníte. Nevystavujte se zbytečně nebezpečí. Nikomu tím nepomůžete.

Poslední rada zní logicky: Jde-li vám o holý život, vykašlete se na vaše osobní věci (6). Odhoďte vše, co by vás mohlo zpomalit, a zkuste se dostat do bezpečí.

Pak zůstaňte zticha, vypněte si zvonění na mobilním telefonu a zkuste přivolat pomoc.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:17 čtvrtek 21. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 36
  • 16
  • 16
  • 12
  • 10