Jak se stát správným Čechem? Angličan v Praze sepsal ultimativní manuál

Pijte pivo, na návštěvách se vždycky vyzujte a o víkendech jezděte na chalupu. V Praze žijící Angličan Ricky Yates sepsal 10 věcí, které podle něj dělá každý opravdový Čech. Souhlasíte s ním?

1. Pijte pivo

To je jasné, ale není to jen o tom. Taky musíte vědět, jak pivo pít - půllitr vždycky pokládat na podtácek a nebýt překvapen, když vám na stole přistane další plná sklenice, i když první jste ještě nedopili.

2. Získejte titul

Podle Yatese má každý v Česku titul (nebo se minimálně hystericky žene za jeho získáním) a taky ho každý používá - neustále.

3. Oblékejte se správně

Ženám Angličan doporučuje krátké sukně - čím kratší, tím lepší. A prý to vůbec nesouvisí s věkem. Sukně u nás podle něj nosí zkrátka všechny. V zimě se to mění na kalhoty nacpané ve vysokých kozačkách. A nezapomíná ani na muže - správný Čech má mít dlouhé háro v culíku.

4. Když vstupujete do bytu, sundejte si boty

Naprosto zásadní pravidlo. Zapomeňte se jednou zout a už nikdy nemůžete doufat, že by vás mohli považovat za Čecha. Platí to na návštěvách i ve vlastním bytě.

5. Sportujte

Ačkoliv je naše jídlo nezdravé - co můžou, to usmaží, říká Yates - není tu moc obézních lidí. Čím to je? Protože prý všichni a hodně sportujeme.

6. Víkendy byste měli trávit na chatě nebo chalupě

Yates ve svém návodu mluví o tom, že v Česku v pátek odpoledne skoro nikdo pořádně nepracuje, protože jsou všichni zaneprázdnění balením. Pořádný Čech totiž na víkendy jezdí na chalupu.

7. Když nemáte chalupu, jezděte alespoň do přírody

Tou „přírodou“ Anglán myslí kempy, rybníky nebo výlety na houby. „Pokud chcete být Čech, musíte to dělat a musíte vypadat, že si to užíváte.“

8. Pořiďte si psa

Češi jsou národ pejskařů. Čtyřnohého, ocasem vrtícího mazlíčka má každý druhý, takže byste si taky jednoho měli pořídit. A chodit s ním na procházky. Nebo s ním sportovat a máte dva body ze seznamu v jednom.

9. Čtěte knížku - ať jste kdekoliv

Čteme, hodně a všude. Pokud chcete patřit mezi nás, tak musíte taky. Žádných 15 minut před spaním. Bez knihy z domu vůbec nevycházejte.

10. Mluvte česky

To je asi jasné. Podle Yatese nejtěžší bod seznamu. I když mladí Češi prý vítají možnost hovořit anglicky s rodilým mluvčím, ve finále si je získáte jedině tím, že zvládnete jazyk.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:27 neděle 21. února 2016. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 26
  • 26
  • 14
  • 12
  • 11