Zemřel francouzský exprezident Jacques Chirac. Trápilo ho zdraví i smrt dcery anorektičky

Ve věku 86 let zemřel bývalý francouzský prezident Jacques Chirac. Funkci hlavy státu zastával v letech 1995 až 2007, už předtím ale dlouho let v politice působil. V poslední době ho trápily zdravotní problémy, nepochybně mu přitížila i smrt jeho dcery v roce 2016.

Jacques Chirac zastával funkci prezidenta Francie dlouhých dvanáct let, už předtím působil jako starosta Paříže či ministr vnitra. Politický matador zemřel v obklopení nejbližších.

„Zemřel dnes ráno v klidu, obklopen rodinou,“ řekl AFP Chirakův zeť.

Exprezidenta delší dobu trápily zdravotní potíže. Nepochybně mu přitížila i smrt jeho dcery Laurence, kterou v roce 2016 postihl infarkt myokardu. Vrásky na čele mu přidělávala i předtím, bojovala s anorexií a depresemi, během života se hned patnáctkrát pokusila o sebevraždu.

Chirac se v roli francouzského prezidenta zasadil například o přijetí eura, dvakrát během svého funkčního období navštívil Česko.

Jacques Chirac s manželkou Bernadette

V roce 1997 mu Václav Havel dokonce udělil Řád bílého lva první třídy s řádovým řetězem, což je nejvyšší české vyznamenání.

Jacques Chirac s královnou Alžbětou

Naposledy se o Chirakovi výrazně mluvilo v roce 2011, to byl totiž shledán vinným ze zneužití veřejných prostředků.

Zemřel Jacques Chirac, bývalý prezident Francie.

Jak vyšlo najevo, ještě za svého působení ve funkci starosty Paříže na radnici zaměstnával osmadvacet osob, které pracovaly pro jeho stranu Sdružení pro republiku. Platil je přitom z městských peněz.

Dostal za to dva roky podmíněně. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:25 pátek 24. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 19
  • 17
  • 16
  • 16
  • 15