Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Přímý zásah! radoval se Hamás z útoku na synagogu. Za chvíli byl bez proudu a raketometů

    Synagogu v izraelském městě Aškelon, které se v posledních dnech nejednou stalo cílem hnutí Hamás, zasáhla raketa. Prošla bytem rabína a poškodila konstrukci. Izrael mluví o zákeřném útoku, zejména proto, že v pondělí začal židovský svátek Šavuot, a na sociálních sítích padají slova o odplatě. A skutečně: Gaza je po zesílení izraelského bombardování bez proudu a Hamásu zřejmě docházejí síly.

    „Synagoga v Aškelonu utrpěla přímý zásah. Budeme to Hamásu vracet, dokud nebude moci,“ objevilo se na twitterovém účtu mapujícím dění v Izraeli.

    Sociální sítě oběhly fotografie a videa zasažené synagogy. Raketa trefila rabínův byt a prolétla dál do budovy. Stalo se tak v neděli, dobrovolníci doteď likvidují škody.

    Vnitřek synagogy naštěstí nebyl poškozen tak výrazně.

    Při útoku nebyl nikdo zraněn, pro Židy chystající se na Svátek týdnů, při němž jsou právě synagogy zdobeny zelení, jde ale pochopitelně o citlivou záležitost.

    Není jasné, zda šlo o reakci na zásah synagogy, nicméně jen několik hodin nato se začala skutečně naplňovat slova o tvrdém útoku na Hamás. 

    Izraelská armáda během noci na pondělí a posléze i úterý zesílila bombardování pásma Gazy.

    Výsledkem má být podle izraelských ozbrojených sil zničení patnácti kilometrů podzemních chodeb, domů devíti velitelů Hamásu či nejméně deset vícehlavňových raketometů.

    Izrael zesílil bombardování Pásma Gazy.

    Kromě toho bomby zasáhly také infrastrukturu a přerušily dodávky proudu. Výsledkem je, že v Gaze během noci panovala úplná tma.

    Agentura AFP upozornila, že v oblasti vzniká humanitární krize. Při bombardování mělo přes 2500 Palestinců přijít o střechu nad hlavou a na 40 tisíc jich muselo své bydliště opustit. 

    Také měla být zasažena jediná klinika pro trasování nákazy koronavirem.

    Radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, si zřejmě uvědomuje, kdo má ve více než týden trvající bombové přestřelce navrch. Jeho palba, zdá se, slábne.

    Izrael zesílil bombardování Pásma Gazy.

    Podle televize Al-Džazíra se Hamás na šest hodin v ostřelování odmlčel, ale zároveň pohrozil, že bude pokračovat v odpalování raket na Tel Aviv, pokud izraelské letectvo nepřestane mířit na civilisty.

    Izrael se nechal slyšet, že civilisté nejsou cílem jeho raket. Připustil ovšem, že při likvidaci podzemních tunelů sloužících Hamásu bylo zasaženo i několik civilních domů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:23 středa 15. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      96
    • Trapas
      4
    • Haha
      1
    • Cože
      1
    • Sladký
      1
    • Tvl
      1
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...