Poradkyně Trumpa za každou cenu? Ivanka bude pro otce pracovat zdarma

Po poprasku, který nastal ve chvíli, kdy se na veřejnost dostala informace, že Ivanka Trump bude neoficiální poradkyní prezidenta a dokonce dostane vlastní kancelář v Bílem domě, nezbylo první dceři nic jiného, než na vlnu kritiky, která se především obávala možného střetu zájmů, reagovat. Ivanka nakonec přistoupila na kompromis.

Ivanka Trump (35) původně měla být neoficiální poradkyní svého otce v Bílém domě. To se však řadě právních expertů nelíbilo, zvláště proto, že za takových podmínek by Ivanka nebyla vázána stejnými bezpečnostními a etickými pravidly jako státní úředníci a bylo by tak čistě na její libovůli, zda se těmito zásadami bude řídit, či nikoli.

Kromě toho poukazovali také na některé body v zákoně, které si s takovým postupem odporují kvůli možnému střetu zájmů. Podle zákona o protekci totiž vysocí státní úředníci včetně prezidenta nemají zaměstnávat své příbuzné a pokud ano, takto dosazení zaměstnanci nemají nárok na plat od federální vlády.

Na základě těchto okolností se tedy Ivanka rozhodla pro jediné řešení, které je z pohledu zákona i veřejnosti přijatelné.

Vydala prohlášení, že pokud se věci mají takto, stane se neplacenou federální zaměstnankyní. Její právník Jamie Gorelick poté uvedl, že prezidentova dcera poskytne své finanční údaje stejně jako všichni ostatní federální zaměstnanci.

„Potěšilo nás, že se rozhodla udělat bezprecedentní krok jakožto první dcera a podpořit takto prezidenta,“ zněla první reakce Bílého domu. Etický poradce bývalého prezidenta Baracka Obamy Norman Eisen k tomuto tématu řekl: „Pro změnu se po etické pohromě Bílý dům probral. Doufejme, že nejde o izolovaný moment příčetnosti“.

A veřejnost pravděpodobně doufá s ním.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:07 pátek 28. července 2017. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 5
  • 5