Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co dělá první dáma? Pomáhá druhým a nechlubí se tím, vzkazuje Ovčáček kritikům Zemanové

    Dětem vyprávěli o knížkách. | foto: Profimedia.cz

    Neviditelná první dáma. Tak mnozí kritici označují manželku prezidenta Miloše Zemana Ivanu, která už se delší dobu neobjevila na žádné oficiální akci a celkově se veřejně angažuje jen sporadicky. Diskuze zesílila poté, co vyšlo najevo, že Hrad zrušil její sekretariát. Kam se první dáma poděla? Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček naznačil, že se stranou veřejného zájmu věnuje charitě.

    Ivana Zemanová se naposledy ukázala lidem v říjnu, když šla s prezidentem Zemanem k volbám do krajů a Senátu. Předtím jsme ji mohli vidět v srpnu na fotografii s manželkou amerického ministra zahraničí Mikea Pompea při jeho návštěvě v Praze.

    Jinak je ale v ústraní a možná častěji se po Zemanově boku za poslední rok ukazovala jeho dcera Kateřina. Debatu teď rozvířilo zjištění Deníku N, že na Hradě první dámě zrušili sekretariát, protože nevyvíjel žádnou činnost. 

    Podle prezidentova mluvčí Jiřího Ovčáčka to ale neznamená, že by snad Ivana Zemanová roli první dámy zabalila. 

    „Protokolární a organizační náležitosti týkající se manželky prezidenta republiky, které jsou spojené s výkonem ústavní funkce prezidenta, stejně jako evidenci a vyřizování příslušné dopisové agendy, zajišťuje v Kanceláři prezidenta republiky trvale Kabinet vedoucího KPR,“ objasnil pro Expres.cz Ovčáček.

    Manželé Zemanovi

    Sekretariát manželky prezidenta prý byl zrušen, když na Hradě upravovali organizační strukturu.

    „V minulosti zde byl zřízen Servis nebo Sekretariát manželky prezidenta republiky, od 1. ledna 2016 pak Oddělení sekretariátu manželky prezidenta o dvou systemizovaných místech. Dne 15. října 2020 však bylo v souvislosti s racionalizací organizační struktury KPR výše uvedené oddělení zrušeno,“ řekl mluvčí.

    „Příslušnou agendu dnes zajišťuje jedna pracovnice, zařazená jako tajemnice manželky prezidenta republiky – organizační referentka přímo pod vedoucího KPR v jeho Kabinetu,“ dodal Ovčáček, jak se věci mají v tuto chvíli.

    Pro manželku Miloše Zemana se tak v roli první dámy oficiálně nic nemění. Co ale její program? Podle Jiřího Ovčáčka není pravda, že by Zemanová nevykazovala žádnou činnost, jak tvrdí kritici.

    „Práce pro druhé ve skrytosti je to nejkrásnější, co může člověk udělat,“ vzkázal nám trochu tajemně Zemanův mluvčí a konkrétně se k programu první dámy vyjadřovat nechtěl.

    Naznačil tak, že se Zemanová nadále stranou pozornosti věnuje charitě, konkrétně svojí Nadaci Ivany Zemanové. Na jejích stránkách ostatně přibývají děkovné vzkazy lidí či různých zařízení za pomoc v kritické době pandemie koronaviru.

    Už během první vlny se Zemanová nechala vyfotit, jak nakládá do auta potravinové doplňky a výživu pro seniory.

    „Nadační fond Ivany Zemanové, manželky prezidenta republiky, rozvezl dnes do domovů seniorů v Kraji Vysočina a v Praze vitamíny a potravinové doplňky,“ informoval tehdy Hrad.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:30 čtvrtek 8. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      69
    • Trapas
      35
    • Haha
      24
    • Cože
      21
    • Tvl
      14
    • Sladký
      13
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...