Kerlesová opustila Trikolóru a šla ke Šlachtovi: A řeknu vám, proč jsem udělala dobře

Zdaleka nejen policisté figurují na kandidátkách hnutí Přísaha, které do říjnových voleb povede Robert Šlachta. Třeba jedničkou v Jihočeském kraji bude půvabná politička Ivana Kerlesová, která přitom ještě loni usilovala o post hejtmanky v barvách Trikolóry. Stala se však jedním z členů, kterým se nelíbilo, jak se chová vedení hnutí, a tak jej raději opustila. Proč se rozhodla právě pro Přísahu, která se s Trikolórou názorově v lecčems rozchází? A co říká na ostrou kritiku některých, že pikantní „přestup“ ukázal její charakter?

Jak se zrodila vaše spolupráce s Robertem Šlachtou?

Krátce po mém odchodu z Trikolóry, což bylo letos v zimě, mě oslovilo několik politických subjektů se zájmem o spolupráci. Mezi nimi byli také Tomáš Sochr (místopředseda Přísahy, pozn. red.) a později Robert Šlachta. Já jsem považovala za klíčové zaměřit se na veřejně prospěšné aktivity, jako je prosazování dalšího rozvoje jaderné energetiky v Česku, zlepšení stavu nynějšího výchovně-vzdělávacího systému a upozorňování na nebezpečné fenomény moderní doby, které vedou k postupnému úpadku společnosti.

V Trikolóře jste tu možnost neměla?

Věřila jsem, že se k takovým hodnotám přihlásí nejen nové vedení Jihočeského kraje, ale i jihočeští poslanci a senátoři. Nepřihlásili. Nechtějí řešit klíčová témata pro vzdálenější budoucnost, důležité jsou pro ně takové aktivity, které přinesou politické body okamžitě. Ale právě Přísaha hodnoty, které jsem zmínila, promítla do svého programu a jako jediná se k nim transparentně přihlásila. Proto jsem nabídku na členství v červnu přijala.

A ten poslední impuls k odchodu z Trikolóry byl jaký?

Vystoupila jsem mimo jiné právě kvůli tomu, že se Trikolóra postupně odklonila od svého původního programu. V souvislosti s tím jsem napsala otevřený dopis předsednictvu, kde jsem upozornila na negativní dopad svévolných změn v programu na členy hnutí i voliče. Předsednictvo se ani neobtěžovalo mi odpovědět, tak jsem zhruba měsíc poté vystoupila. Důvodem bylo to, že už jsem se nemohla hlásit k původním hodnotám, protože ty se v Trikolóře změnily.

Zaznamenala jste poté, co jste byla zařazena na kandidátku Přísahy, nějaké reakce od bývalých kolegů z Trikolóry?

Ano. Někteří bývalí kolegové mi spolupráci přejí, protože vědí, že jsem pracovitý člověk a mám za sebou reálné politické projekty, nejen proklamace na sociálních sítích. Jiní nejsou tolik rádi. Obvykle jde však o ty, kteří se sami aktivně snažili o kandidaturu za některý jiný politický subjekt, ale neuspěli.

Všiml jsem si také poměrně ostrých komentářů na Facebooku. Lidé vám například ironicky psali, že jste ukázala charakter. Co na to říkáte?

Lidé, kteří tyto reakce začali šířit, a dokonce aktivně přesvědčovat jiné o svém názoru, sami nejsou prototypem charakterních jedinců. Nebylo jich ovšem mnoho. Ti, co mě znají, vědí, že jsem své hodnoty ani trochu nezměnila. S Přísahou jsem, stejně jako kdysi s Trikolórou, začala spolupracovat s vědomím toho, že je důležité zajistit zemi soběstačnost při produkci energie i potravin, setrvat v Evropské unii, avšak bez povinných migračních kvót, a že je potřeba změnit vzdělávací systém.

Ivana Kerlesová je půvabná politička.

Předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová nedávno v rozhovoru pro Expres řekla: „Pan Šlachta je prounijní a podle mě právě Evropská unie s přerozdělováním dotací a podobně je podhoubím pro korupci. To, co Šlachta říká, mi přijde přinejmenším schizofrenní.“ Co si o tomhle vyjádření myslíte?

Česká republika nemá na to být bez Evropské unie. Jsme malým státem a porevoluční političtí představitelé tu přestali systémově rozvíjet šikovnost národa. Tím přispěli k naší nesamostatnosti, ať už té potravinové, nebo energetické. Navíc ze zkušenosti z českého prostředí víme, že korupce je u nás i bez EU. A tezi o tom, že je Evropská unie podhoubím pro korupci neřekla Zuzana Majerová, ale vedoucí analytik Petr Ekholm z helsinského Národního fondu pro výzkum a rozvoj pro BBC. Proto bych o schizofrenii nemluvila, tedy alespoň v souvislosti s Robertem Šlachtou.

Jaký vlastně nyní máte s paní Majerovou vztah?

Měly jsme pracovní vztah, který začal i skončil s mým působením v Trikolóře.

Do voleb půjdete jako lídr kandidátky Přísahy v Jihočeském kraji. S jakým tématem chcete především oslovovat voliče?

Téma je společné pro celou Přísahu: spravedlivý stát. Přísaha chce dostupné a moderní zdravotnictví, startovací byty pro mladé, snížení byrokracie, zvýšení obranyschopnosti. Chce podporovat vlastenectví, sociální péči v domácím prostředí, skloubení práce a rodičovství. A chce zabránit zneužívání sociálních dávek. Zároveň odmítá například zvyšovat věk odchodu do důchodu.

Tisková konference Trikolóry: Zuzana Majerová u řečnického pultu, Ivana Kerlesová nalevo

Chystáte v kraji nějakou rozsáhlejší předvolební kampaň?

Naše kampaň bude v souladu s celostátní kampaní Přísahy: Od srpna vedeme kontaktní kampaň v jihočeských městech a obcích, 26. srpna nás podpoří Robert Šlachta na Zemi Živitelce, v Jindřichově Hradci a v Táboře a večer bude diskutovat s občany v Třeboni. Další diskusi s Robertem Šlachtou plánujeme na 14. září v českobudějovickém DK Metropol. Vedle toho budou naši členové a dobrovolníci takřka denně sbírat podpisy pod celonárodní petici za důkladné prověření covidových státních zakázek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:05 úterý 21. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 18
  • 14
  • 4
  • 4
  • 4