Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh Ivana Jonáka: Vrah a diskokrál, kterému návrat na svobodu nevyšel

    • Ivan Jonák zemřel 24. února ve věku 59 let
    • Nekorunovaného krále pražského podsvětí 90. let zabila cukrovka
    • Jonák byl vlastníkem legendárního klubu Discoland Silvie
    • Odpykal si 18 let za nájemnou vraždu manželky Ludviky
    • Po propuštění žil dva roky v chudobě

    Po propuštění z vězení se podle numeroložky Jonák upnul k myšlence návratu k někdejčímu štěstí, které vlastně ani nikdy neexistovalo. | foto: reprofoto facebook

    V devadesátých letech patřil Ivan Jonák v Praze k nejmocnějším lidem. Šéfovi legendárního Discolandu Silvie se přezdívalo mafián bez mafie a proslul svým extravagantním životním stylem. Osudnou se mu stala nájemná vražda manželky Ludviky, za kterou byl osouzen k 18 letům vězení. Po propuštění měl ambiciózní plány, ale prožil dva roky s exekucemi na krku a zemřel jako pouhý stín své někdejší slávy.

    Když se řekne devadesátá léta v Praze, mnoha pamětníkům se jako první vybaví jméno Ivana Jonáka. Majitel legendárního klubu Discoland Silvie žil zhýralým životem v obklopení žen, celebrit a bujaré zábavy. Jeho život skončil včera ve věku 59 let. Jonák se předtím, než se stal nekorunovaným králem pražského podsvětí, živil všelijak. Dělal popeláře, jezdil i s cirkusem a ke světu barové zábavy přičichl jako vyhazovač. Rozhodl se využít euforie devadesátých let a založil vlastní diskotéku. Tu pojmenoval podle své dcery Discoland Silvie. Discoland Silvie vznikl i díky Jonákově manželce Ludvice. Ta sehnala německého společníka, který výstavbu několikapatrové diskotéky v Libni zafinancoval. Společně pak klub všichni tři spoluvlastnili.

    Z Discolandu se zanedlouho stal pojem. I díky tomu, že klub se nacházel mimo centrum, nacházely zde útočiště stranou pozornosti celebrity, politici, ale i kriminální živly. Z místních vyhazovačů se například zformoval nechvalně proslulý Berdychův gang a rád zde popíjel například i podnikatel Roman Janoušek. Popularita Discolandu přinesla Jonákovi slávu a bohatství. Za večer dokázal v klubu, jehož součástí byl i strip bar, vydělat klidně i milion korun. Bohatství dával Jonák okázale na odiv, kupoval luxusní auta, na krku měl zlaté řetězy a obklopoval se nevkusnými, ale drahými zbytečnostmi.

    Jonák proslul až nestoudnou extravagancí a exhibicionismem. Prahou se nechával vozit nahý v kabrioletu plném prostitutek, koupil si krokodýla a medvěda, kterého venčil po Libni a pořádal ty nejdivočejší večírky široko daleko. Do toho se netajil láskou ke zbraním.

    Discoland hojně navštěvovaly celebrity, nechyběl ani Karel Gott.

    Ač měl se svou ženou dvě dcery Veroniku a Sylvii, byl Jonák chronickým sukičkářem. Navzdory tomu, že byl svým vzhledem na hony vzdálený ideálu mužské krásy, jeho postelí prošly stovky žen a dívek.

    Problémy Jonákovi nastaly, když mu hrozilo, že manželka a německý společník ho z vedení Discolandu vyšachují a podnik prodají. Na Jonáka byly dokonce spáchány dva atentáty. Jednou mu explodovalo auto, podruhé ho někdo postřelil do obličeje.

    Po revoluci se Ivan Jonák doslova válel v penězích. Za jeden večer byl schopen v Discolandu Silvie vydělat i milion korun.

    Zvrat v životě Jonáka nastal, když si objednal vraždu své ženy Ludviky. Tu vrah zastřelil ve stánku se zeleninou v pražských Petrovicích. Nebýt toho, že bohatý, ale lakotný Jonák odmítl najatému zabijájkovi zaplatit dohodlé peníze a ten si během vyšetřování pustil pusu na špacír, možná by vražda Ludviky Jonákovi prošla.

    Během prvního soudu byl Jonák osvobozen. Následně nově nařízené jednáni shledalo Jonáka z vraždy jeho manželky viným a odsoudilo ho k trestu odnětí svobody na 18 let. V té době měl ročního syna Adama s přítelkyní Jaroslavou přezdívanou Jahůdka a stýkal se s novou přítelkyní Janou, které říkal Plamínek.

    S přítelkyní Janou řečenou Plamínek se Jonák seznámil už před nástupem do vězení. Na fotce je Jonák spolu s ní, dcerami Veronikou a Silvií a medvědem .

    Během soudu i celou dobu za mřižemi Jonák tvrdil, že je nevinný a že svou manželku zabít nenechal. Jedna z jeho prvních cest po propuštění v roce 2014 demonstrativně mířila na její hrob, kam položil květiny. Po propuštění plánoval velký comeback, ale dva roky na svobodě pro něj byly spíše smutnou derniérou.

    Dcery, které na něj čekaly před branami věznice a které věřily v jeho nevinu se s Jonákem rozhádaly, když po něm chtěly, aby každé vyplatil pětimilionový podíl na Discolandu. Jonák ale z vězení vyšel chudý jak kostelní myš. Bohatství vystřídaly dluhy a exekuce.

    Jonák se svým synem Adamem a jeho matkou Jaroslavou Jánskou

    Po svém propuštění žil Jonák z invalidního důchodu a peněz, které mu dali jeho přátelé. Většina těch, kteří bývali často k vidění v devadesátých letech od něj po propuštění ale dala ruce pryč. Jonák se do poslední chvíle pokoušel žít z kouzla zašlé slávy, ale bylo to spíše živoření.

    Celou dobu na svobodě Jonák tvrdil, že obnoví provoz i slávu Discolandu Silvie. Byl to ale nedosažitelný sen. Bez peněz Discoland nadále pouze chátrá a Jonák se musel spokojit s obrážením vesnických diskoték a návštěv pražských klubů, kam ho někdo pozval jako připomínku devadesátých let.

    I po návratu z vězení se okolo nepříliš vzhledného postaršího Jonáka točilo mnoho žen a netajil se svou láskou k sexu. Vrátila se k němu dokonce i jeho někdejší milenka s přezdívkou Plamínek, která s ním dokonce měla čekat dítě. Jonák zemřel ve stínu sebe sama na cukrovku, se kterou se potýkal už delší dobu a na kterou nebral léky. Navždy zůstane ztělesněním toho nejdivočejšího, co Česku v dobrém i ve zlém přinesla doba po sametové revoluci.

    Ikonická fotka Jonáka se synem a pistolí, která ho nejvíce vystihuje jako krále 90. let.

    Kriminální celebrita Jonák se v nedávném rozhovoru pro server Playtvak.cz rozpovídal i o své smrti. „V nebi budu mít trvalý orgasmus, jinak by to nebe nestálo za to. Abych seděl po zbytek věčnosti na bílém obláčku v bílé košili a zpíval haleluja, to není můj sen. To raději půjdu do pekla, budu tam se svými známými a bude mi dobře,“ řekl tehdy Jonák.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 24. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      53
    • Super
      30
    • Haha
      19
    • Tvl
      17
    • Sladký
      16
    • Cože
      13