Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Skamene vzal Jonáka na milost: Zachránil mě od vymahačů. Promiň, že jsme se neudobřili, Ivánku

    Svého času zobal českému diskokráli Ivanu Jonákovi showbyznys z ruky. Mezi jeho blízké přátele patřil i herec Roman Skamene. Právě ten nyní v dokumentárním cyklu České televize Polosvět na komplikovaný vztah s výstředním gangsterem zavzpomínal. A byť si po jeho smrti v roce 2016 nebral servítky, teď Jonákovi poslal dojemný vzkaz.

    „Ivan Jonák byl taková zvláštní postava. Člověk se v něm nevyznal. Skamarádili jsme se na filmu Pravdomluvné pivo, on byl milý a bezvadný, hlavně pro něj nic nebylo nemožné. Všechno se dalo zařídit. Pohodář, veselý člověk,“ vzpomíná Skamene na Jonáka.

    Hodně se sblížili, v Discolandu Sylvie spolu pařili každou chvíli. Skamene se možná v Jonákovi vzhlédl a rozhodl se otevřít vlastní hospodu. Jenže se dostal do problémů, podnik nevynášel a nakonec to byl právě Jonák, kdo Romana tahal ze dna.

    „Dostali jsme se do stavu, že jsem si musel půjčit od lichvářů. Udělal jsem chybu. Půjčil jsem si 250 tisíc, což v tu dobu bylo docela dost peněz. Za dva měsíce chtěli milion. Nevěděl jsem, co dělat, tak jsem zavolal Ivanovi,“ vzpomíná v dokumentu Polosvět Skamene.

    Roman Skamene s manželkou Renatou zavzpomínali na Ivana Jonáka.

    Když po něm začali jít ozbrojení vymahači, Jonák se ho nejen zastal, ale ukázal, že ho za mafiána lidé nepovažovali jen tak pro nic.

    „Ivan měl svoje motto: Nesmíš se nikdy pos*at. Já mu to celé převyprávěl, jak už jsme na dně, nevíme co. Říkám mu: Ivane, oni mají takhle za pasem dvě bouchačky, nějakou osmatřicítku. On na to: Dop*dele, to jsi mi neřekl, tak jinak! Měl čtyři kluky, ty rozsadil, já byl schovaný, bál jsem se, že se bude střílet. Pak ti pitomci vymahači přišli a volali: Skamene, kde jste, jdeme si pro ty prachy! Najednou, jako když spadne strop, vylítli ti čtyři Jonákovi kluci. Skončilo to tak, že jeden vymahač měl ksicht na stěně, druhý ležel na zádech s rukama vzadu. Řvali hrůzou o pomoc,“ vypráví dnes již pobaveně Roman Skamene.

    „Odvedli jsme je k Ivanovi, který seděl na druhé straně restaurace, pokuřoval, pil kafíčko a říká: Kde je ta smlouva na 250 tisíc? Tady ty prachy máte. Oni se mu klaněli a děkovali. Pak Ivan řekl, že jestli se tu ještě jednou objeví, zasáhne on, a to budou koukat. Říkali: Promiňte, pane Skamene, my už to nikdy neuděláme! Od té doby jsem je už nikdy neviděl,“ dodává.

    Vztah Jonáka s hercem a jeho manželkou se otočil až několik let poté, co šéfa Discolandu zavřeli za objednání vraždy manželky Ludviky.

    Skamene s Renatou se měli starat o chátrající podnik, jenže Jonák měl za to, že ho naopak rozkradli.

    „Nejprve psal nádherné dopisy, jak nás miluje, ptal se na děti, jak žijeme, co děláme. Třiadvacet stránek. Pak najednou nastal zlom, vůbec jsme to nechápali. Přišel dopis, jedna stránka, kde mě nazval gaunerem a podvodníkem. A Renatu, že je svině, zlodějka, podvodnice a všechno možné, že jsme mu ukradli kuchyň z Discolandu. A že už nás nechce nikdy vidět,“ popisuje Skamene.

    „Někdo na něj nastoupil do cely. A Ivan, jak už byl zesláblý, tak začal věřit každé kravině, co mu kdo řekl,“ dodává.

    Ivan Jonák před ruinami svého podniku Discoland. Chtěl jeho slávu obnovit, ale zemřel. Discoland chátrá dál.

    Velcí kamarádi se rozkmotřili. Jonák po propuštění na svobodu prohlásil, že Skamene je had, kterému pomohl, ale on ho uštkl. 

    Taky se nechal slyšet, že nebýt manželky Renaty, je už dnes herec mrtvý, přitom právě Renata prý byla do Jonáka podle jeho slov zamilovaná.

    Vyříkat si vzájemné spory mohli na premiéře filmu Bony a klid 2, jenže Skamene se s Jonákem odmítl bavit. Když pak někdejší diskokrál vinou nejrůznějších zdravotních problémů zemřel, herec si nebral servítky.

    „Až do své smrti se mi neomluvil, takže mě vůbec nezajímá, že umřel. Budu tvrdý. Ale člověk, který až do poslední chvíle pomlouval, že jsem mu něco z toho jeho bordelu ukradl, si nezaslouží moji pozornost ani lítost,“ řekl pro Blesk.cz.

    Jak se ale zdá, Skamene po několika letech svůj postoj přehodnotil. Na samotný závěr Polosvěta poslal Jonákovi pozdrav a omluvu.

    „Moc mě mrzí, že jsme se na poslední chvíli nějak nedorozuměli a že jsme se nepozdravili tak, jak bych to udělal teď. Tak mi promiň, Ivánku,“ řekl Skamene.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:31 neděle 19. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      31
    • Trapas
      17
    • Tvl
      12
    • Haha
      11
    • Sladký
      8
    • Cože
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...