Pirát Bartoš se přes Romeu pustil do Okamury: Čistý anticiganismus, rétorika jako z holokaustu!

Romská menšina a její integrace, to je v Česku populární předvolební téma už v podstatě desítky let. Ani letos tomu zřejmě nebude jinak. Šéf Pirátů Ivan Bartoš poskytl serveru Romea.cz rozhovor, v němž se pozastavil nad populismem některých jeho protivníků, jejichž kampaně jsou podle něj často vyloženě rasistické. A třeba konkrétně na předsedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi nenechal nit suchou.

Bartoš v rozhovoru nejprve promluvil o problematice vzdělání, nízkém počtu Romů v české politice a třeba i patáliích při hledání střechy nad hlavou, které je problémem i pro majoritu, což podle šéfa Pirátů znamená, že Romové to mají logicky ještě horší.

Především se ale řeč stočila k tomu, že si romskou menšinu bere spousta českých politiků jako rukojmí pro předvolební kampaně. A využívají toho, že se k ní značná část veřejnosti staví negativně.

„Pro populisty jsou Romové výtahem k volebním ziskům. Vidíme to i v kampaních, ve kterých rasistické nápisy zdobí tramvaje. Politici když mohou, tak si kopnou, protože jim to u majority přinese rychlé body,“ kroutí hlavou Bartoš, který společně s Olgou Richterovou podpořil stipendijní program organizace Romea pro romské studenty.

Autor rozhovoru, který vyšel v romském magazínu Romano voďi, se později jmenovitě zeptal i na šéfa SPD a místopředsedu Poslanecké sněmovny Tomia Okamuru. A podotkl, že je svými protiromskými výroky pověstný.

„Některé jeho výroky hodnotím jako čistý anticiganismus. Je to rétorika podobná té z období romského holokaustu. V demokratické zemi by takový politik skončil, ale ne za Andreje Babiše, který fakticky vládne s komunity a kdykoliv se mu to hodí, opře se o hlasy SPD. Hnutí ANO garantuje pozici Tomia Okamury jako místopředsedy Poslanecké sněmovny svými hlasy, svojí většinou,“ nechápe Bartoš.

Ivan Bartoš a Jakub Michálek

„Piráti pro Okamuru nehlasovali a podpořili iniciativy na jeho odvolání po těch nejproblematičtějších výrocích. V demokratických volbách však může být zvolen i člověk, který se takto prezentuje,“ dodal.

Šéf Pirátů, který se podle svých slov účastní i romských pochodů Roma Pride, si ovšem není jistý, zda Okamura svoje výroky myslí vážně, nebo se jen snaží doslova ukojit pudy voličů SPD.

„Legálnost kroků, které provázejí takové lidi, by měla řešit, a naštěstí i řeší, policie. Otázkou je, jak hluboce je sám pan Tomio Okamura přesvědčen o tom, co říká, a do jaké míry je to marketing, protože ví, na jaké pudy u svých voličů cílí. U místopředsedy Poslanecké sněmovny je to ostuda. Bohužel není v tuto chvíli takový počet hlasů, aby to bylo možné zvrátit,“ říká Bartoš.

Piráti do říjnových voleb vstoupí v koalici s hnutím STAN, jejich cílem bude sesadit premiéra Andreje Babiše. Jak dnes píše server Seznam Zprávy, do koaliční smlouvy si Bartošova strana dala pojistky proti kroužkování, zjevně tak mezi piráty panuje strach, aby je starostové v některých regionech nakonec nepřeskočili.

V koaliční smlouvě by měl figurovat zákaz pro kandidáty vyzývat voliče ke kroužkování. V krajním případě by hříšník mohl být z kandidátky vyloučen.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:57 čtvrtek 6. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 114
  • 15
  • 13
  • 13
  • 9
  • 6