Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fenomén Bartoš: Jak se z huliče stala nová politická celebrita

    Všichni se jim smáli. Strana ajťáků, nerdů a konspiračních spiklenců, tak zlé jazyky přezdívaly Pirátům a v posledních dnech před volbami tyto nálepky zaznívaly opakovaně. Byl to šéf strany Ivan Bartoš, kdo jako štít chodil do debat, kde trpělivě a přitom razantně obhajoval Piráty jako důvěryhodnou stranu pro všechny. A vyplatilo se. Kdo je vlastně tenhle charismatický pirát?

    U Pirátů byl od začátku, tedy od jejich založení v roce 2009. Nebyl předsedou nepřetržitě, ale na ostatní předsedy si dnes nevzpomene vůbec nikdo. Vydupal stranu ze země a stal se její tváří a je potřeba říct, že tváří široce akceptovanou.

    Byl to právě on, kdo vytrvale bojoval za to, aby se strana zbavila nálepky hloučku ajťáků, kteří nerozumí reálnému světu kolem sebe a kterým okolní svět nerozumí.

    Bartošova pomsta

    Ve volbách v roce 2010 měli Piráti 0,80 procenta hlasů, o tři roky později to už bylo 2,66 procenta. Úspěch tedy přišel až v letošních volbách. Bartoš přitom musel bojovat se silnou kritikou. Na internetu kolovaly fotografie Bartoše na demonstracích hnutí Antifa, byl obviňován, že kouří marihuanu, je vlastně skrytý levicový extremista nebo že nectí soukromé vlastnictví. I seriózní média kritizovala Piráty za nejasný postoj k NATO nebo kontroverzní výroky některých členů strany.

    Bartoš vše ustál, působil sebevědomě a neztratil se ani ve velkých předvolebních debatách, kterých se společně s ním účastnili političtí lídři ostatních stran. To se bohužel nedalo říct o mnoha jiných pirátských kandidátech. Bartoš působil jako hlavní magnet i štít odrážející kritiku. S heslem „Pusťte nás na ně“ a s předvolebním autobusem, na kterém byli zobrazeni nejrůznější političtí korupčníci, objížděl republiku na velkém pirátském turné. Jak sám říkal, na politiku si musel vzít dovolenou, protože politika ho neživí.

    Potopení průzkumů

    Přesto Piráti i v mnoha předvolebních průzkumech nevypadali příliš dobře. Mnoho voličů se obávalo, že jejich hlas propadne. Bartoš opět upozorňoval, že průzkumy nejsou příliš validní, že rozhodnou voliči u voleb, ale ten hlavní zlom zřejmě nastal, když Piráti začali získávat voliče jiných stran, jako je TOP 09, ODS nebo Zelení. Z těchto stran dopadli Piráti nejlépe a u takových Zelených nebo TOP 09 si asi budou dlouho drbat hlavy, kde udělali chybu a proč středoví městští liberálové zamířili právě do pirátského přístavu. Najednou i ti nejzarytější konzervativci dvacet let volící ódeesku koketovali s myšlenkou hodit to dříve nemyslitelnému Bartošovi.

    Černá perla

    Už nyní se na tuto věc dá odpovědět jednoduše, rozhodl fenomén Bartoš. Jeho tah na branku byl obdivuhodný stejně jako jeho energie, se kterou táhl celou stranu do voleb. Přitápěl pod kotlem na sociálních sítích, natočil klip, kde zpívá a hraje na harmoniku, ještě hodinu před otevřením volebních místností diskutoval v Českém rozhlase. Fantastické bylo i načasování. Piráti vzali volby útokem až v poslední týdnech, kdy většina voličů už trpěla únavou z šarvátek tradičních stran. A Bartoš byl prostě nový vítr.

    Někteří zasvěcení tvrdí, že Bartošův úspěch má pozadí v jeho manželce, rovněž člence strany, Lydii. Sám Bartoš o ní mluví vždy velmi hezky a nijak nepopírá, že v politických otázkách si velmi rozumí. Možná je to právě ona, kdo pohání kapitána pirátů k parlamentním břehům.

    Papoušek voleb

    U Pirátů se bude nepochybně dnes slavit, pro Ivana Bartoše je pak dnešní volební výsledek velkým osobním zadostiučiněním. S malými finančními prostředky a poměrně narychlo dělanou kampaní dosáhl na historický úspěch a čeká ho to, o co celá léta usiloval – zasednout v parlamentu a ovlivňovat českou politiku. Mnozí pochybují, že bude schopen ukočírovat svoji poměrně divokou a nevyzpytatelnou posádku. Jak pirátská loď přežije střet s každodenní parlamentní nebo dokonce vládní realitou, ukážou až následující měsíce. Voliči Baroše a spol. je skutečně „pustili na ně“, takže budou moci brzy ukázat, jestli na to doopravdy mají.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:25 neděle 18. února 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      121
    • Trapas
      70
    • Tvl
      23
    • Cože
      15
    • Haha
      14
    • Sladký
      13