Ivan Bartoš: Na legalizaci konopí by se daly do státní kasy vydělat peníze!

Předseda Pirátů Ivan Bartoš již na první pohled zaujme svou vizáží, především neobvyklým účesem, a také obhajobou měkkých drog. Jaký má pohled na omamné látky má a jak by se s tímto tématem v politice mělo pracovat, to prozradil pro deník Blesk.

Řada lidí o Pirátech trochu s despektem mluví jako o „té straně, co má ráda drogy a chce legalizovat marihuanu“. Co k tomu Blesku řekl jejich předseda Ivan Bartoš? „Je to jedno z témat ve volebním programu, asi jeden ze 160 bodů, které jsme prezentovali,“ sdělil. 

Proč by vůbec politici podle Pirátů měli řešit legalizaci konopí? „Velké procento české populace je kriminalizováno. A to nejsou jenom rekreační konzumenti marihuany, ale jsou to i pěstitelé a mastičkářky. Společenská nebezpečnost legalizace konopí není žádná extrémní oproti spotřebě alkoholu. A alkohol tady je legální. Domácí násilí je pácháno pod vlivem alkoholu, neznáme moc případů, kdy by se tak stalo pod vlivem konopí. Samozřejmě za volant nepatří ani alkohol, ani drogy,“ uvedl Ivan Bartoš. 

Kromě toho, jak uvedl Bartoš, by dekriminalizace marihuany mohla přinést díky zdanění do státní pokladny peníze. Údajně by se mohlo jednat až o 3,5 miliardy korun ročně, což rozhodně není zanedbatelná částka. 

A jak to má s užíváním omamných látek Ivan Bartoš sám?  „Já nepiji už čtvrtým rokem. Byl jsem hospodský harmonikář, hrál jsem na harmoniku v hospodě, teď už na to není tolik času. A nějaký den někdy po evropských volbách jsem si řekl: Já nebudu pít. Musím říct, že kvalita toho života se strašně zvedá,“ svěřil se předseda českých Pirátů.

„Marihuanu nekonzumuji a drogy taky už strašně dlouho. Člověk má nějaké etapy svého mládí a čím víc to člověk chce brát seriózněji, tak tím více oceňuje naprosto čisté hodnocení reality tak, jak to skutečně je,“ dodal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:17 neděle 11. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 8
  • 6
  • 4
  • 4
  • 3