LowCost Race se změní. Bude cestovatelský závod bezpečnější?

Tragická smrt čtyřiadvacetileté Ivy H. zasáhla nejen její nejbližší, ale také celou komunitu soutěže LowCost Race a její pořadatele. Začíná se mluvit o nutnosti změn pravidel a možná i celého principu závodu.

Nyní cestovatelský závod spočívá v tom, že dvoučlenné týmy během dvoutýdenního soutěžení objíždějí stanovená místa po celé Evropě a plní dané výzvy. S sebou mají pouze sto eur, a když je utratí, přijdou o body. Možná to vypadá na první pohled jako bezpečná dobrodružná hra, během níž nasbíráte spoustu zážitků. Většina úkolů je samozřejmě z hlediska bezpečnosti naprosto v pořádku, například „Udělej si selfie se slavnou osobností“. Hrát si na revizory či řídit metro, to už taková legrace ale není. Nemluvě o tom, že nocování u cizích lidí nebo stopování je pro dvě dívky v dnešní době nebezpečnější než kdy dřív.

Pořadatel závodu Miky Škoda říká, že se snaží vybírat takové checkpointy, kde bezprostřední nebezpečí nehrozí. Jedním z nich je i Krimmelský vodopád… Nutno ale dodat, že Iva nezemřela při plnění úkolu. Prostě se jen šla podívat k vodě, uklouzla a skončilo to tragédií. „Během závodu jsme účastníkům neustále po ruce na několika on-line i off-line kanálech, 24 hodin denně jim nabízíme pomoc a komunikaci. Navíc každý, kdo do závodu jde, si je a měl by si být vědom svých sil a možných rizik,“ dodává Škoda s tím, že v předešlých ročnících závodu nedošlo nikdy ani ke zranění. Pravděpodobnou nutnost změn v pravidlech ale připouští. Jaké konkrétně budou, se zatím neví.

Co se stalo, už bohužel vrátit nejde. Pořadatelé se snaží poskytnout maximální pomoc jak pozůstalým, tak Ivině parťačce. Zastávku u vodopádů zrušili, nicméně ostatní týmy tam stejně přijely, aby uctily památku mladé dívky. Závod probíhá i nadále, ale všichni účastníci se vzdali bodování. 

Rodina dívky poslala ostatním účastníkům vzkaz, v němž děkuje za projevenou soustrast. Zároveň jim přeje hladký průběh závodu a co nejlepší zážitky, také vzkazuje, ať jedou opatrně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pondělí 10. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4