Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč Italové umírají tak rychle. Chybí jim plicní ventilátory. Má jich dost Česko?

    Počet mrtvých v Itálii stále roste, tamní orgány situaci podcenily. | foto: Autor: Reuters

    Ještě včera měli v Itálii méně nemocných než v Jižní Koreji, dnes je už Italů nakažených o 1500 více. Šokující je ovšem především údaj o zemřelých. Na jihu Evropy už zemřelo přes 460 lidí a číslo bude i nadále stoupat. Podle lékařů je problém v tom, že Italové nedokážou zajistit potřebnou péči všem lidem s kritickým průběhem nemoci. Zároveň je ve městech nedostatek plicních ventilací, které mohou především starším lidem v nemocnicích zachránit život. Že Italové situaci zcela podcenili, dokazuje také skutečnost, že šedesátimilionový stát má potřebných přístrojů třikrát méně než Česká republika.

    Včera hlásila Itálie 366 mrtvých osob, dnes už jich je o sto více. Přitom některé nemocné bylo možné zachránit, kdyby byl stát na současnou epidemii koronaviru správně připraven. Potvrdili to také profesoři z milánské univerzity, kteří Evropu varují před tím, že podle jejich zkušeností v průměru každý desátý nakažený potřebuje intenzivní péči a k tomu potřebná vybavení.

    Profesoři poslali otevřený dopis Evropské společnosti pro intenzivní medicínu, v němž státům doporučují, aby se zásobily plicními ventilátory, které nyní Italům zoufale chybí.

    „Zjišťujeme, že vysoké procento pozitivních případů přijímáme na jednotky intenzivní péče,“ stojí podle The Independent v dopise, který napsali profesoři Maurizio Cecconi, Antonio Pesenti a Giacomo Grasselli. Deset procent nakažených pacientů má závažný průběh nemoci a některým z nich kolabují plíce a je nutné použít plicní ventilátory.

    „Zvyšte svou celkovou kapacitu jednotek intenzivní péče. Včas určete nemocnice, které mohou bezpečně zvládnout počáteční nárůst,“ pokračují experti z milánské univerzity.

    Počet mrtvých v Itálii stále roste, tamní orgány situaci podcenily.

    Není náhodou, že rady a doporučení dávají právě lékaři z Itálie, jelikož právě tam udeřil koronavirus zatím nejsilněji na celém kontinentu a procento mrtvých je tam nesrovnatelně vyšší než v jiných zemích.

    Z části je to dáno věkovým rozložením populace, která je v Itálii jedna z těch starších, ale také hrála roli velká nepřipravenost a podcenění situace ze strany místních orgánů.

    Počet mrtvých v Itálii stále roste, tamní orgány situaci podcenily.

    Česká republika by tak měla naslouchat radám z Itálie a poučit se z jejich chyb. Pozitivní je skutečnost, že co se týče potřebných plicních respirátorů, má jich Česko, zdá se, dostatek.

    Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) jich je k dispozici dvacet na sto tisíc obyvatel. Zároveň se jedná o možnosti nakoupit dalších 150 těchto přístrojů, které v případě selhání plic pomáhají za člověka dýchat.

    Lékaři z Itálie navíc varují před prvotním uspokojením z toho, že mají případy pouze mírný průběh nemoci. Podle jejich zkušeností většina pacientů, které bylo nakonec třeba připojit na podporu dýchání, měla na začátku jen mírné příznaky.

    „Před týdnem jsme otevřeli oddělení se šesti lůžky pro pacienty s nemocí covid-19 v kritickém stavu. Za dva dny jsme ho naplnili, a proto jsme ho 3. března rozšířili na deset lůžek. Naplnila se ještě to odpoledne. Nyní plánujeme sloučit kardio jednotku intenzivní péče s běžnou jednotkou intenzivní péče, abychom získali dalších deset lůžek,“ říká lékař Giuseppe Nattino, který jen potvrdil, že nemoc v Itálii stále sílí. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:10 čtvrtek 9. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      57
    • Tvl
      57
    • Trapas
      56
    • Sladký
      53
    • Haha
      49
    • Super
      46
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...