Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ukažme si na ně, zuří Bartoš kvůli odmítnutí Istanbulské úmluvy. Podle Skopečka vyhrál rozum

    Istanbulská úmluva neprošla. Piráti zuří, Ivan Bartoš vystavil „viníky“. | foto: koláž Expresu

    Česko nebude Istanbulskou úmluvu ratifikovat, rozhodli senátoři včerejším hlasováním. A spustili tím poměrně divokou bouři na sociálních sítích. Levicové strany zuří, zejména Piráti. Jejich šéf Ivan Bartoš dokonce na svém profilu vystavil „viníky“ ze Senátu, kteří hlasovali proti. Naopak druhá strana politického spektra slaví, protože úmluvu o prevenci proti násilí na ženách dlouhodobě označuje za balast progresivistů. Velice často se v ní ostatně skloňuje například slovo gender.

    Česko Istanbulskou úmluvu podepsalo v roce 2016, stále ji však neratifikovalo. A nestalo se tak ani teď, proti byl Senát.

    „Vítám rozhodnutí Senátu odmítnout ratifikaci Istanbulské úmluvy. Jde o ideologický text z pera progresivní levice. Vyhrál zdravý rozum. Násilí na ženách řeší trestní právo. Pokud je tedy třeba, upravme (zpřísněme) zákon. Ideologické pozérství ale nic v reálu nepřinese. Bravo Senát!“ napsal například poslanec za ODS Jan Skopeček.

    A spousta dalších.

    Istanbulská úmluva se stala dalším bodem, kvůli němuž je ve sporu vládní koalice. Odmítnutí ji ratifikovat na rozdíl od Skopečka a dalších představitelů ODS či lidovců rozzuřilo třeba Piráty. Jejich šéf Ivan Bartoš dokonce zveřejnil odkaz na hlasování, aby si lidé mohli prohlédnout, „kdo ze senátorů má jaké priority“.

    „Šel jsem si radši ověřit do kalendáře, že fakt žijeme v roce 2024 a ne ve středověku. Děkuji všem senátorům a senátorkám, kteří dnes společně s Piráty podpořili přijetí Úmluvy o potírání a prevenci násilí. Bohužel zbytek dal najevo, že je boj proti domácímu a sexuálnímu násilí ani pomoc obětem nezajímá. Věřím, že jim občané v podzimních volbách jasně ukážou, že pro ně ale toto téma důležité je. Za Piráty rozhodně nic nekončí a dál budeme bojovat za to, abychom myšlenky Úmluvy naplnili a realizovali v praxi. Tady přehled, jak kdo hlasoval a kdo má jak srovnané priority,“ napsal Bartoš.

    Ve stejném duchu promluvil i náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib.

    „A já jsem dosud žil v domnění, že chránit ženy a děti proti sexuálnímu a domácímu násilí je i ryzí konzervativní hodnotou,“ napsal.

    Jenže byť se Piráti snaží vyvolat dojem, že kdo nesouhlasí s Istanbulskou úmluvou, ten schvaluje násilí na ženách, situace pochopitelně tak černobílá není.

    Naopak, úmluva je od počátku předmětem kritiky coby ideologický text, který vnese chaos do právního systému, je silně diskriminační vůči mužům, které se snaží převychovávat, a dokonce je zavazuje k tomu, aby se aktivně podíleli na prevenci všech forem násilí, dává vliv neziskovkám a likviduje tradiční koncept rodiny.

    Také si pohrává se slovem gender, to je v ní zmíněno hned několikrát.

    „Úmluva chápe násilí na ženách jako třídní boj. Má dojít k převýchově mužů a chlapců,“ řekla už loni v rozhovoru pro Radiožurnál senátorka za ODS a TOP 09 Jitka Chalánková.

    Fotogalerie