Součást Istanbulské úmluvy: „Podporujte masturbaci čtyřletých dětí,“ hlásá podivná brožurka

Stačilo jen naznačit, že by vláda měla jednat o ratifikaci Istanbulské úmluvy, a oheň byl na střeše. Úmluva patří mezi dost možná nejkontroverznější materiály, které bude třeba projednávat. Politici k tomu opět odvahu nenašli a jako bod programu chtějí Istanbulskou úmluvu zařadit až po prázdninách. Boje zastánců a odpůrců pokračují. Přestože je úmluva nejvíce spojována s prevencí a potíráním násilí na ženách a domácího násilí, kritici jí vyčítají přehnanou sexualizaci dětí, která je pro mnohé už za hranou zdravého rozumu.

Je věčnou otázkou, na kolik platí pravidlo, že výchova dítěte má probíhat v rodině a ve škole se mají děti vzdělávat. Podle některých vlád ve světě je třeba, aby stát měl stále větší vliv na výchovu dětí. Istanbulská úmluva je v tomto směru jasným krokem kupředu, což se mnoha lidem nelíbí.

Součástí „správné výchovy“ je řada příruček, které přicházejí se skutečně bizarními návody, jak vychovat „lepšího člověka“.

Rada vlády pro rovnost mužů a žen chtěla, aby česká vláda co nejdříve schválila Istanbulskou úmluvu jakožto nutnou zbraň v boji proti domácímu násilí, které v době koronakrize získalo na intenzitě.

Obsáhlý dokument se zdaleka netýká jen boje proti násilí na ženách.

„Kill Istanbul Bill! Nechci soud nad velikonoční pomlázkou. Nechci, aby učili naše děti, že pindík je sociální konstrukt. Násilí na ženách lze potírat domácími zákony. Istanbul k tomu nepotřebujeme,“ vyjádřil se k úmluvě Alexandr Vondra, který není kritický sám.

„V pondělí na nás vláda chystá pěknou kulišárnu, hnutí ANO a ČSSD chce schválit Istanbulskou úmluvu. Chci věřit ve zdravý rozum ministrů a premiéra, že to raději odloží,“ napsal na Facebooku Jaroslav Foldyna, současný člen SPD a bývalý místopředseda sociální demokracie.

Jeho přání se vyplnilo a jednání o podpisu Istanbulské úmluvy bylo odloženo (zřejmě na dobu po prázdninách).

Jedním z bodů Istanbulské úmluvy je zavedení sexuální výchovy u dětí předškolního věku. V Německu s tím rodičům pomáhá řada učebnic, které mají mnohdy hodně zvláštní „návody“.

„Pokud se vaše dítě umí samo přivést k uspokojení svého libida, je to znak jeho zdravého vývoje: podporujte jej v tom! Pokud dívky mají tendence stále více používat jisté předměty, nemělo by se to využívat jako záminka bránit jim masturbovat,“ hlásá brožurka věnovaná dětem ve věku jeden až tři roky.

I v Česku už jsou kontroverzní materiály pro sexuální výchovu předškolních dětí.

Podobný materiál vydala i Světová zdravotnická organizace pod názvem Standardy sexuálního vzdělávání v Evropě. Snad jediným rozdílem je, že v tomto dokumentu je věk, během něhož by měla být podporována masturbace malých dětí, posunut ke čtyřem letům.

Obdobná literatura už vznikla i pro český a slovenský trh.

Nakladatelství Svojtka & Co. před časem vydalo knihu Co to tam mám?, kterou kladně nepřijali ani někteří sexuologové.

„Andrejka to dělá ráda. Když si jde do svého pokoje odpočinout, hladí si pipinku. Šimon si se svým pindíkem také hraje. A stejně jako jeho sestra to dělá, jen když je úplně sám. Pindík je takový jeho tajný poklad, který si schovává jen pro sebe,“ stojí například v knize.

I v Česku už jsou kontroverzní materiály pro sexuální výchovu předškolních dětí.

Předseda Sexuologické společnosti ČLS JEP Jaroslav Zvěřina z knihy nadšený není a nezdá se mu příliš vhodná.

„Problematická je v některých pasážích. Pokud by se to dávalo rodičům k dovysvětlování, tak nic proti tomu. Ale v podobě, v jaké to je dětem prezentované, to jest od čtyř let výš, to tedy nevím,“ uvedl Zvěřina.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:22 čtvrtek 26. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 74
  • 43
  • 19
  • 17
  • 16
  • 15