Velká rána pro ISIS: Zběh odhalil totožnost 22 tisíc džihádistů

Příslušníci Islámského státu jsou možná o krok blíže své porážce. Jeden ze zběhů, kteří řady islamistů opustili si s sebou odnesl dokumenty, které odhalují totožnost 22 tisíc džihádistů, mezi kterými jsou často i bojovníci z Evropy. Tyto dokumenty pak muž znechucený jednáním ISIS předal britským novinářům.

Fotogalerie

Porážka Islámského státu je možná blíže, než kdy předtím. Teroristům by se mohl stát osudným masivní únik informací, o který se postaral jeden z mužů, který znechucen praktikami islamistů opustil jejich řady a zběhl.

Tím, kdo zasadil Islámskému státu tvrdou ránu je muž, který si říká Abú Hamíd. Původně příslušník Svobodné syrské armády se přidal k Islámskému státu a brzy pocítil, že realita se značně liší od propagandy, kterou ISIS verbuje nové lidi.

Podle Abú Hamída vedení ISIS převzali bývalí generálové irácké strany Baas Saddáma Husajna, kteří zcela rezignovali na pravidla a zásady islámu a jde jim jen o vlastní moc. Pozice islamistů se navíc každým dnem oslabují a musí se tak stahovat z měst do pouště, kde je ještě větší nedostatek potravin.

Mezi dokumenty jsou i vstupní formuláře do Islámského státu, které odhalují osobní údaje 22 tisíc bojovníků ISIS.

Abú Hamíd se v Turecku sešel s reportéry britské televize Sky News, kterým předal počítačový disk s daty, která nikdy neměla opustit hranice Islámského státu. Mezi dokumenty jsou i formuláře obsahující osobní údaje jasně identifikující až 22 tisíc příslušníků ISIS, často i džihádistů z Evropy.

Informace o džihádistech zveřejnil jeden ze zběhlých vojáků ISIS, který byl znechucen jejich praktikami.

Na vstupních formulářích jsou informace o bojovnících i Islámského státu z 51 zemí světa. Kromě jejich jména a věku se dozvíme i podrobnosti o jejich rodinách, výchově a důvodech, proč se přidali k ISIS. Seznamy džihádistů by podle vyjádření evropských bezpečnostních špiček mohly významně pomoci k odhalování teroristů, kteří se například snaží infiltrovat mezi uprchlíky.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:20 pátek 8. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 13
  • 11
  • 11
  • 11
  • 6