Odplata za Zéland i poražený IS: Evropa má důvod bát se další vlny teroru

Islámský stát je téměř poražen, v obklíčeném Baghúzu zbývá poslední zlomek jeho bojovníků. Radost z toho, že je nadobro konec i s terorismem, je ovšem hodně předčasná. Právě poslední věrní džihádisté totiž ze svých podzemních skrýší burcují své „bratry“ v Evropě, aby pomocí útoků pomstili ztráty IS. Tu pravou válku navíc může rozpoutat i dnešní útok na Novém Zélandu, kde pravicový extremista vystřílel dvě mešity.

Nastává konečně období klidu? Počet teroristických útoků v Evropě za poslední měsíce a roky výrazně klesl, navíc Islámský stát bude nepochybně už brzy poražen. Jenže vše nemusí vypadat tak růžově, jak se na první pohled zdá.

Ve skutečnosti spíše přichází čas, kdy bychom se měli mít naopak mnohem více na pozoru. A mohou za to především dvě věci. Tu první aktuálně řeší celý svět, jde o útok pravicového extremisty Brentona Tarranta na Novém Zélandu, kde vystřílel dvě mešity a zabil při tom 49 lidí.

Aby svému činu, namířenému především na muslimské migranty, dodal větší váhu, sepsal manifest dlouhý 94 stránek, kde vysvětlil důvody, které ho k hrůznému činu vedly.

Nechal se například slyšet, že šlo o pomstu tisíců Evropanů zabitých při teroristických útocích.

Kdyby Tarrant myslel o něco dál, možná by mu došlo, že radikální islamisté nemusejí nechat jeho čin bez odezvy a naopak tohle pro ně bude záminkou k dalšímu teroru.

Nejenže tak zabil 49 úplně nevinných lidí, ale dost možná podepsal rozsudek smrti desítkám dalším.

IS vzkazuje do Evropy: Pomstěte nás!

Aby toho nebylo málo, další motivací radikálů bude nepochybně i zmíněná blížící se porážka tzv. Islámského státu. Jeho poslední bojovníci se v těchto dnech krčí ve skrýších obklíčeného Baghúzu ve východní Sýrii a čile svoje soukmenovce burcují, aby zosnovali co nejkrvavější pomstu.

Jak informoval server Breitbart.com, na internetu se objevilo video, v němž právě hrstka džihádistů vzkazuje svým „muslimským bratrům v Evropě i po celém světě, aby se postavili proti křižákům a pomstili jejich náboženství“. Za křižáky islamisté označují koalici vedenou Spojenými státy, která proti IS bojuje.

Kromě toho také skupinka radikálů vyzývá svoje přívržence, aby zejména v Evropě vyrovnali ztráty, které byly Islámskému státu za poslední roky způsobeny. Ve videu dokonce hovoří o holokaustu, jehož se „křižáci“ dopouštějí na mužích, ženách i dětech v Baghúzu.

„Co je náš zločin? Proč jsme bombardováni válečnými letadly? Proč se celý svět nevěřících spojuje a bojuje proti nám? Je to proto, že jsme chtěli realizovat boží zákon,“ říká jeden z bojovníků.

Jak se tedy zdá, obavy z hrozícího teroru jsou bohužel na místě. V posledních měsících se objevilo několik zpráv o tom, že řada bojovníků Islámského státu před postupující koaliční armádou utekla a svezla se na migrační vlně až do Evropy.

Nepochybně tak mezi námi jsou radikálové, kteří by výzvy svých soukmenovců rádi vyslyšeli.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 13. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 16
  • 12
  • 11
  • 8
  • 8