Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V patnácti odjela rodit děti islámským bojovníkům. Teď chce nevěsta džihádu zpátky do Evropy

    Shamima Begumová utíkala podpořit Islámský stát a jeho bojovníky. Teď prosí o návrat do Evropy. | foto: Autor: Dailymail.co.uk

    Před pěti lety odjela britská občanka Shamima Begumová (20) od své rodiny, aby se připojila k Islámskému státu, kde měla rodit děti členům teroristického hnutí. Nyní se chce Begumová vrátit zpátky a požádat o obnovení svého občanství. Soud v Londýně návrat ženě povolil, vláda a především občané jsou silně proti. Podle odborníků není jasné, jak velkou bezpečnostní hrozbou může dívka být.

    Zhlédla se v Islámském státu a neváhala kvůli životu po boku teroristů spálit všechny mosty. Teď prosí o možnost návratu. Begumová kontaktovala britské ministerstvo vnitra ze zajateckého tábora v Sýrii. V minulosti jí bylo nabídnuto, aby odešla do Bangladéše, odkud pochází její rodiče. To úřady odmítly, protože není občankou této asijské země.

    Britské soudy nově rozhodly, že by mladá žena měla mít právo řešit soudní spor o navrácení občanství přímo v Británii, nikoliv ze zajateckého tábora.

    „Vzhledem k faktům tohoto případu musí spravedlnost převážit nad obavami o národní bezpečnost,“ uvedl soudce Julian Flaux s tím, že pokud by příslušné orgány zjistily, že je Begumová pro občany nebezpečím, může být okamžitě zadržena už při vstupu na britské území.

    Rozhodnutí soudu kritizovala britská vláda, která ho označila za „hořké zklamání“. 

    Shamima Begumová Islámskému státu skutečně porodila děti, jak na začátku slibovala. Se svým holandským manželem Yagem Riedijkem, také džihádistou, měla tři děti, všechny zemřely na nemoc či podvýživu.

    Proti návratu nevěsty džihádu protestují obyčejní Britové, kteří připomínají, že Begumová podpořila bombový útok v Manchesteru z roku 2017, při němž zemřelo 22 lidí.

    Shamima Begumová utíkala podpořit Islámský stát a jeho bojovníky. Teď prosí o...

    Právní zástupce Begumové se odmítl zaručit za svou klientku, která se označila za zcela „neškodnou“, přestože dodala, že svého rozhodnutí připojit se k Islámskému státu nelituje.

    „Nevěřím britskému právnímu systému. Jen jeden z deseti džihádistů, kteří se vrátili do Británie, předstoupil před soud. Obávám se, že se Shamima Begumová vrátí do Velké Británie a bude zadržena v poutech. Do dvou let pak bude venku,“ říká právník Tasnime Akunjee.

    Poslanec Andrew Bridgen vidí v možnosti návratu známé džihádistky nebezpečný precedens, který by tak mohl otevřít dveře dalším bývalým členům Islámského státu.

    Shamima Begumová utíkala podpořit Islámský stát a jeho bojovníky. Teď prosí o...

    „Je to výzva džihádistům, aby se vrátili do Británie a aby s sebou případně přivedli i další teroristy. Britové se správně ptají, jak je možné, že člověk, který přísahal věrnost jiné zemi a vyhlásil nám válku, má teď být zase britským občanem,“ řekl Bridgen.

    Bývalý šéf sekce boje proti terorismu ve Scotland Yardu Richard Walton se domnívá, že bude žena obviněna z terorismu, ale není pravděpodobné, že za něj bude odsouzena. 

    „Zřejmě ji zadrží a čeká ji obvinění. Jenže důkazy proti ní mohou být jen velmi slabé. Pokud by byla propuštěna, rozhodně by představovala hrozbu a musela by být podrobena přísnému sledování, které by stálo stovky tisíc liber,“ připomněl Walton.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 14. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      82
    • Tvl
      31
    • Haha
      22
    • Super
      17
    • Sladký
      16
    • Cože
      13