Islamismus se v Africe šíří rychleji než virus. Svět ovšem krvavé masakry přehlíží

Světovým tématem číslo jedna je už dlouhé měsíce koronavirus a nyní také jeho dopad na světovou ekonomiku. Mezitím se stále hlasitěji ozývají hlasy, které upozorňují na dění v Africe, kde islámský radikalismus zase nabírá na síle. Islámský stát ruku v ruce s al-Káidou masakruje místní obyvatele. Spíše než strach z nemoci covid-19 má teď Afrika obavy z toho, jak bude řádění džihádistů pokračovat. Důsledkem útoků přibývá lidí bez domova a i nadále platí, že řada uprchlíků bude chtít hledat svou budoucnost v Evropě.

Že islámský radikalismus v Africe narůstá, potvrzuje také masakr v severním Mosambiku, kde islámští bojovníci povraždili zhruba 52 lidí, kteří se odmítli přidat na jejich stranu a vyznávat sunnitský islám. Radikálové chtějí v oblasti nastolit právo šaría a salafistický směr islámu pro všechny lidi.

„Nedávno se zločinci pokusili najmout mladé lidi, aby vstoupili do jejich řad, ale ti to odmítli. Útočníky to rozčílilo a bez rozdílu začali ty mladé krutě a ďábelsky zabíjet,“ řekl mluvčí místní policie Orlando Mudumane s tím, že se na místě měly utínat hlavy.

Podle odborníků islamisté využívají toho, že celosvětová pandemie u lidí oslabí solidaritu a vznikne chaos, který bude mít největší dopad na země, jež nemají úplně funkční vedení. Řeč je především o neefektivních státech v Africe a Asii, kde se teď teroristům otevírají dveře.

Podle šéfa OSN Antónia Guterrese získávají teroristické skupiny v Africe novou půdu a jejich vliv tak sílí. Malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita upozornil, že počet mrtvých v oblasti Sahelu, která se táhne napříč Afrikou, roste exponenciálně. 

Tragické následky může mít do budoucna také spojenectví mezi Islámským státem a al-Káidou, což jsou dvě organizace, které spolu přitom v minulosti příliš nespolupracovaly.

„Zatímco v jiných částech světa mají různé cíle a jiný pohled na svět, takže mezi nimi vzniká spíš konflikt, zde jsou schopni to překonat a pracovat na společném cíli,“ říká velitel amerických zvláštních sil v Africe Dagvin Anderson.

Je snad konflikt mezi Spojenými státy a Íránem příležitostí pro Islámský stát?

„Zkáza islamismu proniká do všech koutů a rozsévá bídu a nedostatek vzdělání. Neustoupíme, protože se jedná o budoucnost Afriky, tudíž i o naši vlastní budoucnost,“ řekl už v minulosti francouzský prezident Emmanuel Macron.

Situace je podle Dětského fondu OSN – UNICEF tak kritická, že už letos bude humanitární pomoc v těch nejvíce zasažených oblastech potřebovat až pět milionů dětí. Dá se očekávat další migrantská vlna z této oblasti. 

Podle lékařských statistik se v Africe koronavirem nakazilo jen několik tisíc lidí, pokud by se však situace začala zhoršovat, mělo by to pro kontinent, kde lidé hladoví a zdravotnická péče je mnohdy nedostatečná, zcela tragické následky.

Co by to znamenalo ve spojení s islámským radikalismem, nechtějí odborníci raději ani předjímat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:05 úterý 15. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 27
  • 27
  • 21
  • 20
  • 17