Pražský imám podporoval teroristy a dostal 10 let. Soudu se vysmál, uznává jen šaríi

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh byl odsouzen k deseti letům vězení za podporu teroristické skupiny a také za financování terorismu. Obžalovaný byl i jeho bratr a švagrová, ti však před spravedlností z České republiky utekli. Přestože mnohé verdikt soudu překvapil a deset let považují za tvrdý trest, samotný Shehadeh si z trestu nic nedělá a po oznámení rozsudku řekl, že uznává pouze šaríi, a tak ho české soudy vůbec nezajímají. Jeho obhájce však ještě může využít možností odvolání.

Do vězení má bývalý imám Samer Shehadeh jít společně se svým bratrem Omarem, kterému soud uložil jedenáctiletý trest, šest let dostala ještě jeho švagrová Fátima Hudková. Verdikt si v soudní síni vyslechl pouze samotný Shehadeh, zbylí z trojice jsou stíháni jako uprchlíci ze země.

Bývalý pražský imám se přiznal k tomu, že posílal peníze do Sýrie, kde měly následně směřovat do rukou teroristů, také pomáhal v listopadu 2016 svému bratrovi v cestě do Sýrie, kde se připojil k teroristické organizaci an-Nusra.

Podle obžaloby podobně pomohl i Hudkové, která podporovala svého manžela, a dokonce s ním prošla bojovým výcvikem. Fátima Hudková sama sebe označovala za svatého bojovníka a teroristku. 

Finanční podporu organizaci an-Nusra nepovažuje Samer Shehadeh za nijak problematickou, jelikož bojuje proti syrské vládě, kterou bývalý imám rovněž neuznává jako legitimní.

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh dostal za podporu terorismu trest deset let...

Peníze šly k teroristům přes zprostředkovatele. Odsouzený se však před soudem hájil tím, že peníze měly jít na pomoc zraněným. Zda jsou to civilisté, nebo bojovníci, ho nezajímalo.

„Nechápu, že to podle vaší legislativy může být trestný čin. Zraněný je zraněný,“ řekl před soudem s tím, že české soudy stejně neuznává. Sám v České republice mnoho let žil a pouze potvrdil, že neměl v plánu se zdejšími zákony řídit.

Shehadeh uznává pouze šaríi a ostatní soudy jsou pro něj nepodstatné.

Obhajobu obviněné trojice předsedkyně trestního senátu Kateřina Radkovská smetla ze stolu a argument, že muž nevěděl, kam peníze skutečně poputují, zcela odmítla.

„Soud má za nepochybné, že obžalovaní Samer Shehadeh a Omar Shehadeh dobře věděli, kam Omar směřuje a co tam bude dělat, tedy že dobrovolně vstoupí do teroristické organizace an-Nusra,“ uvedla.

Před českými zákony se bývalý imám skrýval do roku 2018, kdy byl dopaden v Jordánsku, kam utekl v době, kdy se dozvěděl, že bude trestně stíhán.

Že by mohl bývalý pražský imám směřovat k radikalizaci, tušila česká tajná službu společně s policií dlouhodobě. Prvním varovným signálem byla výzva „jeho souvěrcům“, kdy nabádal k tomu, aby se muslimové neúčastnili akcí proti terorismu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:38 sobota 27. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 31
  • 29
  • 27
  • 26
  • 25