Spálená země: Prchající ISIS zapaluje ropné vrty stejně jako Saddám Husajn

V tomto týdnu spojenecká vojska zahájila ofenzivu proti poslední velké baště Islámského státu v iráckém Mosulu. Již v prvních dnech se část obléhaných islamistů dala na útěk. Během něj praktikovali muslimští radikálové stejnou taktiku ústupu jako před 25 lety vojska Saddáma Husajna.

Tento týden je významným zlomem ve válce proti Islámskému státu. Spojenci totiž začali po dlouhých přípravách s obléháním iráckého města Mosul, které je považováno za poslední velkou baštu ovládanou Islámským státem. Hned v prvních dnech ofenzívy se část vojáků ISIS dala na útěk.

Irák s ústupem islamistů z Mosulu zažívá nepěknou reminiscenci situace, která v zemi byla před 25 lety. V roce 1991 zuřila v Iráku válka v Zálivu. I tehdy se vojska diktátora Saddáma Husajna dala před postupujícími spojenci na útěk. A tehdy poprvé použili tzv. taktiku spálené země, kterou dnes zopakovali hrdlořezové z ISIS.

Stejně jako Saddámovi vojáci, i vojáci ISIS při ústupu plení vesnice a zapalují ropné vrty. Tím nutí veškeré civilní obyvatelstvo k útěku, protože v mračnech toxického černého dýmu není radno se zdržovat. Zároveň chtějí spojencům na osvobozeném území zanechat jen nehostinnou pustinu s vypálenými ložisky ropného bohatství.

Ústup je od bojovníků ISIS na místě. V Mosulu je jich odhadem kolem šesti tisíc, zatímco spojenecká vojska mají až osminásobnou převahu. Vojenští experti odhadují, že samotný postup do města by měl probíhat bezproblémově.

Samotné boje v Mosulu by se mohly protáhnout, ale stejně nikdo ISIS nevěstí žádné šance na vítězství. Přítomností islamistů bude ale okolí měst i díky taktice spálené země trpět ještě dlouho po osvobození.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:22 čtvrtek 16. února 2017. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 11
  • 10
  • 10
  • 10
  • 9