Karta se obrátila: Íránci protestují proti vlastní vládě, Trump jim fandí v perštině

Celá situace se otočila v jeho prospěch. Prezident Spojených států Donald Trump byl kritizován za to, že zabitím íránského generála Sulejmáního téměř rozpoutal třetí světovou válku. Jenže vše odsunulo na druhou kolej sestřelení ukrajinského letadla íránskou armádou. Obyvatelé země teď protestují proti vlastní vládě, a dokonce se objevují hesla, že nepřítel není v Americe, ale doma. A Trump? Ten na Twitteru v perštině íránský lid podporuje!

Nejspíše ani sám Donald Trump nečekal, že z krizové situace na Blízkém východě vybruslí až tak elegantně. Když nechal zabít íránského generála Kásima Sulejmáního, mluvilo se o třetí světové válce. Svět obíhaly fotografie a videa hořících amerických vlajek a Íránců volajících po pomstě.

Teď je ale vše jinak. Může za to sestřelení ukrajinského boeingu íránskou armádou. 

Ta nejprve podíl na smrti 176 lidí striktně odmítala a vymyslela pohádku o technické závadě, pak ale přiznala barvu. A sice že letadlo skutečně zasáhla íránská raketa. Prý šlo o pochybení během zmatečné situace, kdy armáda čekala reakci na odvetný útok za Sulejmáního smrt.

Ačkoliv se teď vláda snaživě omlouvá a mluví o nešťastném omylu, situace kolem sestřeleného letadla vyburcovala obyvatele Íránu k tomu, aby dali najevo svou nespokojenost s režimem.

Protivládní demonstrace v Íránu

Už v sobotu přerostl pietní akt za oběti leteckého neštěstí v protivládní demonstraci. V Teheránu se sešly celé tisíce lidí, kteří vládnoucí režim označili za diktátorský. Ajatolláha Chameneího, jenž nejhlasitěji volal po krvavé pomstě za generála Sulejmáního, označili demonstranti za vraha.

„Lžou, že naším nepřítelem je Amerika. Náš nepřítel je právě tady,“ skandovali dokonce protestující před teheránskou univerzitou.

Protesty pokračují i v následujících dnech. A zdají se být důkazem toho, že zprávy o semknutém Íránu, plačícím pro Sulejmáního smrt, byly především dobře využitou propagandou.

Ze situace, která aktuálně v Íránu panuje, je samozřejmě americký prezident Donald Trump nadšen. Neskrývá to a živě íránský lid podporuje v protivládních demonstracích na Twitteru.

„Statečnému íránskému lidu: Stál jsem za vámi od vstupu do úřadu a moje vláda s vámi bude stát dál. Bedlivě sledujeme vaše protesty a jsme nadchnuti vaší odvahou,“ napsal například.

V jiném příspěvku zase apeluje na samotnou vládu, aby nedopustila podobný masakr demonstrantů, k němuž došlo v minulosti.

„Íránská vláda musí povolit organizacím pro lidská práva informovat a dohlížet na protesty Íránců. Nesmí dojít k dalšímu masakru poklidných demonstrantů nebo k odstavení internetu. Celý svět se dívá,“ napsal.

Vrcholem všeho pak je, že si Trump nechává každý podobný příspěvek přeložit do perštiny, aby mu skutečně každý Íránec rozuměl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:46 úterý 12. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 29
  • 29
  • 27
  • 27
  • 25