Ženy v Íránu bojují za svobodu po svém, chodí na fotbal v mužském přestrojení

To, co je samozřejmé v Evropě, může být naprosto zapovězené jinde ve světě. V Íránu patří fotbal k nejpopulárnějším sportům. Bohužel chodit na zápasy je pouze mužskou výsadou. Ženy mají smůlu, i když i ony jsou vášnivými fanynkami. Proto fotbalové fanynky riskují zatčení a převlékají se za muže, jen aby se dostaly na stadion.

Zeinab (22) miluje fotbal a není v tom sama. Podobně jako řada jiných íránských žen by „vraždila“, jen aby se dostala na fotbalový stadion.

Jenže to v Íránu není už přes čtyřicet let možné, něžné pohlaví má prostě přístup na stadion zakázaný.

Přitom je fotbal nejpopulárnější národní sport země! Když zákaz shora přišel, téma vzbudilo značnou kontroverzi. Proto se 1. března Gianni Infantino, prezident FIFA, setkal s íránským prezidentem Hasanem Rúháním, který výjimečně v prosinci 2018 pustil na zápas i některé vybrané ženy.

To bylo jedinkrát, kdy íránské ženy pocítily svobodu užít si svůj oblíbený sport naživo.

Zeinab se před zápasem maskuje za muže.

Zeinab si dělá bandáž prsou, aby skryla své ženství.

Zeinab pláče bolestí z bandáže prsou.

Jsou ale ženy, které se s nesmyslností zákazu odmítají smířit a na zápasy chodí v mužském přestrojení. Nevadí, že mnohé z nich byly opakovaně zatčené, že maskování trvá hodiny, jsou ochotné vážit desítky hodin cesty, jen aby se na stadion dostaly.

Za ten boj jim to stojí. Je to totiž boj nejen o fotbal, ale obecně boj za lidská práva.

Zeinab se fotí s muži na zápase. Někteří ženám převlečeným za muže fandí, jiní je odsuzují.

Příprava tyto ženy stojí opravdu hodně. Zahrnuje bolestivou bandáž hrudníku, která jim zplošťuje poprsí. Po několika hodinách na zápase ženy nezřídka pláčou bolestí. Dále si ženy bojovnice nasazují hnědé kontaktní čočky a lepí si knír.

Téma „fotbalových bojovnic“ zaujalo dokumentární fotografku Forough Alaei, která pochází sama z Íránu a ví, jaké to je. Maskované ženy nafotila a pod názvem „Crying for Freedom“ zvítězila v jedné z kategorií World Press Photo. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:21 neděle 27. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 18
  • 18
  • 16
  • 16
  • 15