Íránský režim pomalu padá. Novináři hromadně končí a omlouvají se za propagandu

Jsme snad svědky pádu íránské teokratické hrůzovlády? Iluze o semknutém lidu po smrti generála Sulejmáního je ta tam, namísto toho veřejnost tvrdě protestuje proti vládě, v čemž ji živě podporuje americký prezident Trump. Tvrdou ránu režim dostává v posledních dnech, kdy se od něj odvracejí ti možná nejdůležitější, novináři, kteří až dosud stáli za propagandou.

Největší zbraní každé totality jsou vládou ovládaná média. Platí to i pro teokratický Írán. V uplynulých dnech a týdnech to bylo vidět hned v několika případech.

Řeč je třeba o zmanipulovaných zprávách, že celý íránský lid v ulicích pláče za generála Sulejmáního a volá po pomstě Američanům. Nebo o tvrzení, že při odvetném útoku na americké základny padlo osmdesát vojáků, přičemž ve skutečnosti jich mělo pár podezření na otřes mozku. A především pak o sestřeleném ukrajinském letadle, kdy vláda několik dní vědomě lhala a mluvila o technické závadě.

To všechno režim vypouštěl do světa právě skrze média. Jenže teď mají íránští představitelé problém. Desítky novinářů se k nim otáčí zády.

„Bylo pro mě velmi těžké uvěřit, že byli naši lidé zabiti. Odpusťte, že mi to došlo tak pozdě. A odpusťte mi také, že jsem vám v íránské televizi třináct let lhala,“ napsala na Instagramu s odkazem na sestřelení letadla novinářka Gelare Jabbariová.

Protivládní demonstrace v Íránu

Není přitom zdaleka jediná, kdo s prací v íránských médiích sekl. Houfně odcházejí kromě dalších dokonce i reportéři státní televize.

„To, co nyní ohrožuje stav společnosti, nejsou jen rakety nebo vojenské útoky, ale nedostatek svobodných médií. Zatajování pravdy a šíření lží traumatizovaly veřejnost. To, co se stalo, bylo pro média v Íránu katastrofa,“ stojí v prohlášení novinářů, které zveřejnila íránská tisková agentura IRNA.

Íránský režim drží kontrolu nad médii už desítky let. Od roku 1979 tam bylo uvězněno nebo popraveno nejméně 860 novinářů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:46 sobota 16. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 30
  • 29
  • 28
  • 25
  • 25