V letadle mluvil arabsky. Cestující měli strach, tak ho letušky vyrazily

Je nepsané pravidlo, že v letadle se nahlas neříká slovo bomba. Tenhle student původem z Iráku po své zkušenosti s létáním v USA už radši ani nikdy nepromluví ve své rodné řeči. Kvůli arabštině ho z letadla před odletem vyhodili. Cestující měli strach.

Paniku na vnitrostátní lince Los Angeles – Oakland způsobili někteří cestující, kteří měli strach zůstat v letadle kvůli mladíkovi, který ještě před odletem vyřizoval telefon a s člověkem na druhé lince hovořil arabsky.

Šestadvacetiletý Khairuldeen Makhzoomi je totiž z Iráku a do USA se dostal jako uprchlík. Studuje na Berkeley v Californii a o svém nadšení ze studia mluvil se strýcem toho času v Bagdádu.

Fotogalerie

Nejdřív se na něho významně otáčela žena, která seděla o sedadlo před ním, pak se zvedla a šla ho nahlásit letuškám.

„Přišel ke mně muž a představil se nejdřív v arabštině, pak začal mluvit anglicky. Zeptal se mě, proč v letadle mluvím arabsky,“ uvedl mladík pro The New York Times.

Než se stačil Khairuldeen vzpamatovat z toho, co se kolem něho dělo, letušky ho z letadla nechaly vykázat. V odletové hale už na něj čekalo tucet policistů s psovody a ve výslechové místnosti pak dokonce FBI.

Všechno nakonec dobře dopadlo a mladý muž byl propuštěn, ale ta potupa...

O podobném případu jsme přitom informovali před dvěma týdny. Megharyho Tesfagiorgise vyhodili z letadla a celých 15 hodin ho vyslýchali. Proč? Nezdál se pasažérům. Kvůli Londýňanovi s eritrejskými kořeny se jedna ze spolucestujících prý necítila bezpečně.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:02 čtvrtek 18. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 7