Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Děsiví klauni terorizují Británii: Troufají si na ženy a děti. Je to ubohá reklama nebo už zločin?

    Velkou Británii terorizují lidé v klaunských maskách. | foto: koláž Expres

    Co je tohle za záhadu? Velkou Británii posledních několik týdnů děsí lidé v klaunských maskách, kteří se objevují v různých koutech země. Někteří jen stojí na ulici a sledují kolemjdoucí, jiní pronásledují děti a starce. Objevili se už i ozbrojení klauni a jeden má zřejmě na svědomí předčasný porod ženy, kterou k smrti vyděsil.

    Tehdy nastávající matka, žijící ve městě Whitwick v britském Leicestershiru, měla z pekla štěstí. Během večerní cesty domů ji přepadl sedmnáctiletý mladík v masce klauna.

    Ženu v osmém měsíci těhotenství to tak vyděsilo, že musela odjet do porodnice. Potomek přišel na svět předčasně a i když jsou oba v pořádku, incident vzbudil velký rozruch.

    Klaun z přímořského Bexhillu.

    Tohle totiž není ani zdaleka první případ, kdy v Británii někoho vyděsil klaun. V posledních několika týdnech se lidé v šaškovských maskách objevují na různých místech v zemi. A nejen tam; do Spojeného království tahle „móda“ přišla z USA, kde je situace velmi podobná.

    Klauni zbaběle útočí na malé děti a ženy

    Většina z nich jen postává na ulici, zírá na kolemjdoucí, případně je krátce pronásleduje nebo se je pokouší vylekat. V Durhamu ale například klaun vyzbrojený nožem prohnal dvě děti ve věku 11 a 12 let, když šly do školy.

    A v Manchesteru se zase dva děsiví klauni pokusili vyhodit ženu z auta. Když se jim to nepovedlo, jeden z nich vylezl na kapotu a chvíli na voze skákal, než oba maskovaní utekli.

    Klaun ozbrojený nožem v Durhamu pronásledoval dvě děti ve věku 11 a 12 let, když šly do školy.

    Problém téhle „klaunokalypsy“ je v tom, že nikdo neví, o co jde. Policie zcela vážně vyzývá občany, aby ji kontaktovali hned, jak někde nějakého klauna uvidí. Na Facebooku vznikají stránky, kam lidé posílají fotografie a svoje příhody s „vražednými klauny“, jak se jim nyní přezdívá.

    Hodně ubohá kampaň nebo zločinecké spiknutí?

    Teorií o tom, kde se klauni vzali, už „lidé z internetu“ vymysleli mnoho. Někteří si myslí, že jde o rozsáhlou - a velmi úspěšnou - kampaň nějakého obchodního řetězce k nadcházejícímu Halloweenu.

    Objevují se i spekulace, že je to PR k chystanému remaku kultovního hororu To. Ten se má v kinech objevit v roce 2017 a tvůrci zatím mnoho detailů neprozradili.

    Jedná se snad o PR kampaň na očekávaný remake kultovního hororu To?

    Někdo pouští fantazii úplně z uzdy a spekuluje o nové teroristické organizaci, která chystá něco velkého. Na Instagramu například vznikl nyní už soukromý účet Clowns of Essex (Klauni z Essexu, pozn. aut.), která slibuje, že až dosáhne 5 tisíc sledujících, začne klauny vysílat do škol v hrabství.

    Existuje ale také možnost, že jde prostě jen o žert.

    Sranda? Tak pozor, aby vás to nestálo život

    Odstartovat to mohl jeden vtipálek a díky sociálním sítím se nápad rychle rozšířil. „Začalo to v Americe, teď se tenhle halloweenský trend dostal i do Británie. Lidé si chtějí urvat trochu mediální pozornosti. Ale děsit lidi, hlavně děti a staré, tedy ty nejzranitelnější z nás, to je neakceptovatelné,“ prohlásila k situaci cheshirská policie.

    I v této lokalitě došlo k několika incidentům.

    V úterý odpoledne byl identifikován první z klaunů - ten, který děsil děti u školy v jižním Walesu. Pod maskou se zelenými vlasy se skrýval osmnáctiletý hudebník Connor Jones. Policie ho zatkla, musel zaplatit pokutu a má zápis v trestním rejstříku. On sám prohlásil, že „ničeho nelituje, zaplatil si svoje a tím to pro něj končí“.

    Celé to bral jako žert a zřejmě také jako cestu rychle se zviditelnit.

    Klaun ve městě Hemel Hempstead děsil lidi na parkovišti u supermarketu.

    V tom případě by se ale šprýmaři měli mít na pozoru, vtipná tahle „legrace“ totiž nepřipadá vůbec nikomu. Pokud budou pokračovat v děšení a pronásledování lidí, nebo snad dokonce ještě přitvrzovat, je jen otázkou času, než se někdo rozhodne jim to vrátit.

    Ostatně, youtuber Ashley Symes, který se chtěl na kauze také přiživit, už dostal přes prsty - lépe řečeno, přes nos. Ten mu přerazil muž, kterého se Symes v klaunské masce pokoušel vyděsit v podzemní garáži.

    Podobné vtípky už se v minulosti ošklivě nevyplatily; jako v případě osmnáctileté Premily Lal, kterou kvůli nepovedenému žertu omylem zastřelil její vlastní bratranec.

    A to na něj jen vyskočila ze skříně.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:11 středa 8. února 2017. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      76
    • Trapas
      25
    • Super
      23
    • Cože
      18
    • Haha
      16
    • Sladký
      16
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...