Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Inaugurace Petra Pavla: Nový prezident měl konfrontační projev, ne všichni tleskali

    Je to tady! Petr Pavel se dnes oficiálně stal čtvrtým prezidentem České republiky. Slavnostní inauguraci jsme podrobně sledovali! Po obědě s bývalým prezidentem Milošem Zemanem složil Pavel slib ve Vladislavském sále. Jeho lehce konfrontační projev se některým hostům evidentně nezamlouval.

    Nový prezident Petr Pavel položil květiny k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Nyní ho čeká setkání s hosty ve Španělském sále.

    Těsně před třetí hodinou odpolední na balkon nad III. nádvoří vstoupil Petr Pavel se svou ženou Evou. Lidé ho uvítali potleskem. Státní hymnu zazpíval dětský sbor. Pavel lidem poděkoval za úžasnou atmosféru a energii, kterou přináší.

    „Jsme připraveni udělat vše pro to, aby nastala změna,“ řekl před lidmi prezident Petr Pavel, který nechal také rozbalit zrestaurovanou prezidentskou standartu, již před lety z Hradu vyměnila skupina Ztohoven za rudé trenýrky.

    Nový prezident řekl, že se standarta stane součástí prohlídkového okruhu Hradu i s příběhem, který ji provázel.

    Petr Pavel zdraví občany.

    Petr Pavel složil dnes ve Vladislavském sále Pražského hradu prezidentský slib a zahájil tím své pětileté funkční období. „Budu prezidentem z podhradí,“ řekl Pavel v projevu krátce po zvolení.

    Ne všichni byli z projevu nového prezidenta nadšeni. Jedna část sálu, v níž seděli převážně politici současné vlády, dlouze tleskala, v sektoru za bývalým prezidentem Milošem Zeman byla už o poznání chladnější atmosféra, například exprezident Václav Klaus opět nechal dlaně klidné.

    Miloš Zeman po projevu nového prezidenta

    „Jsme všichni občané této krásné země. V každém z našich krajů žije mnoho lidí s jasnou představou, jak naši zemi posunout kupředu, ale něco je brzdí: předsudky, nedostatek odvahy nebo zbytečná byrokracie. Někteří tvrdí, že jsme příliš malí, aby byl náš hlas ve světě slyšet, nebo slabí, abychom změnili názor silnějších partnerů. Ten pocit možná plyne i z toho, že historie k nám nebyla vždy úplně milostivá. Přeji si, abychom tento stín spolu dokázali překročit. Nekomplikujme jednoduché, nevyrábějme překážky, neztrácejme čas hledáním perfektního, abychom nakonec neudělali nic. Už mnohokrát jsme ukázali, co umíme. Nedávným příkladem je úspěšné předsednictví v Radě Evropské unie,“ říká Petr Pavel v projevu ve Vladislavském sále.

    „Na začátku jsme tvořili malý tým, postupně to byl širší tým a rostoucí počet podporovatelů ve všech krajích a krajanů v zahraničí, až jsem se letos v lednu postavil před zaplněná náměstí v Čechách a ve Slezsku i na Moravě. Do volebních místností jste přišli, abyste řekli dost chaosu a otevřeli cestu vůli společně hledat řešení. Díky vám můžeme přispět k návratu hodnotové politiky. Díky vám pravda znovu zvítězila,“ řekl na úvod nový prezident České republiky Petr Pavel.

    Petr Pavel během slavnostní inaugurace

    Do sálu vstoupil za zvuku fanfáry Slavnostní intráda od Valentina Haussmanna nově zvolený prezident Petr Pavel s Evou Pavlovou, aby složil prezidentský slib. Většina přítomní vítají manžele potleskem. Jen exprezident Klaus, jeho choť Livia a bývalá první dáma Ivana Zemanová nezvedli dlaně.

    Václav Klaus během inaugurace Petra Pavla

    Ve 14 hodin ve Vladislavském sále začala slavnostní inaugurace prezidenta Petra Pavla. Na úvod ceremoniálu vojáci přinesli historické zástavy a státní vlajku.

    Do první řady zasedla mimo jiné bývalá první dáma Dagmar Havlová. Na svá místa zasedli také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová, předseda Senátu Miloš Vystrčil a předseda vlády Petr Fiala. Do Vladislavského sálu dorazil Miloš Zeman s manželkou Ivanou.

    Bývalý prezident Miloš Zeman během inaugurace Petra Pavla

    Po 13. hodině se na Pražském hradě začali scházet politici i známé tváře ze světa showbyznysu, kteří byli na Pavlovu inauguraci pozvaní.

    Z politiků nechyběla například bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), europoslanec Jan Zahradil či Jiří Pospíšil z TOP 09.

    Inaugurace prezidenta na Hradě: Dorazila také Alena Schillerová.

    Nechyběl také nový pražský primátor Bohuslav Svoboda.

    Inaugurace prezidenta na Hradě: Primátor Bohuslav Svoboda s manželkou

    Z umělců mezi prvními dorazil například mladý herec Jan Komínek, modelka Taťána Kuchařová či komik Petr Čtvrtníček. Všichni zmiňovaní Petra Pavla v prezidentské volbě podporovali.

    Inaugurace prezidenta na Hradě: Nechybí ani herec Jan Komínek.

    Inaugurace prezidenta na Hradě: Nechybí ani Petr Čtvrtníček.

    Inaugurace prezidenta na Hradě: Nechybí ani Taťána Kuchařová.

    Na Hrad dorazila také neúspěšná kandidátka Danuše Nerudová se svým manželem. Kromě Nerudové dorazili i další neúspěšní kandidáti Marek Hilšer či Pavel Fischer.

    Inaugurace prezidenta na Hradě: Nechybí ani Danuše Nerudová s manželem.

    Kolem půl druhé hodiny odpolední přišla také herečka Jitka Čvančarová v doprovodu manžela, tanečníka Petra Čadka. I Čvančarová patřila mezi celebrity, které generála Pavla v boji o Hrad hlasitě podporovaly.

    Inaugurace prezidenta na Hradě: Nechybí ani Jitka Čvančarová s manželem Petrem Čadkem.

    Na inauguraci dorazil také expremiér a neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO).

    Inaugurace prezidenta Petra Pavla na Pražském hradě: Chybět nemohl ani Andrej Babiš.

    Na poslední chvíli dorazila také bývalá první dáma Dagmar Havlová.

    Inaugurace prezidenta Petra Pavla na Pražském hradě: Na poslední chvíli přijela Dagmar Havlová.

    Nově zvolený prezident Petr Pavel dorazil na Pražský hrad pár minut před polednem. Spolu s manželkou Evou prošel Bránou gigantů.

    Online přenos z inaugurace můžete sledovat také na iDnes.cz

    „Vyspal jsem se výborně. Na jednu stranu mě čeká hodně formalit, ale už jsem si na ně zvykl. Člověk musí vždy cítit mírnou nervozitu, ale ne takovou, která by mě svazovala,“ svěřil se Petr Pavel těsně před odjezdem ze svého domu pro CNN Prima News.

    Petr Pavel s manželkou Evou

    Petr Pavel opustil svůj dům v Černoučku na Litoměřicku o několik hodin dříve, než bylo původně v plánu. Už po 9. hodině ranní dorazil do Hrzánského paláce, který je jen několik set metrů od Pražského hradu.

    Tam se v koloně i se svou manželkou Evou vydal krátce před polednem. Před Bránou gigantů vystoupili, krátce pozdravili přihlížející a za zvuku fanfár prošli do areálu Hradu. Hlášením ho v sídle prezidentů uvítal velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann.

    Petr Pavel s manželkou Evou

    Příjemným překvapením byla volba oděvu budoucí první dámy Evy Pavlové, která dorazila na inauguraci oblečena symbolicky v barvách trikolóry, kdy modrou barvu tvořily šaty z dílny české návrhářky Štěpánky Pivcové, k nimž sladila červený kabát.

    Bílou reprezentovala malá brož s přírodním motivem, která pochází z českého šperkařství. Láskou k českým návrhářům a šperkařům je Pavlová už proslulá.

    Petr Pavel s manželkou Evou přicházejí na Hrad.

    Zvolený prezident složí slib ve čtvrtek 9. března ve 14 hodin na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu. „Předpokládáme, že ceremoniál ve Vladislavském sále bude trvat 50 minut,“ oznámila včera budoucí kancléřka Jana Vohralíková.

    Ještě předtím ale proběhl výjimečný oběd. „Společně ve 12 hodin spolu poobědvají oba prezidentské páry, a to ve speciálně vybrané místnosti na Hradě,“ řekl končící šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

    Server iDnes.cz uvádí, že oběd se bude konat ve Zlaté jídelně a trvat bude necelé dvě hodiny. Na jeho začátku by měl končící prezident svému nástupci symbolicky předat Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka, jejichž bude podle zákona nositelem. Zeman má Pavlovi také předat prezidentský klíč od Korunní komory, ve které jsou uloženy mimo jiné korunovační klenoty.

    Ve 14 hodin nastává nejdůležitější bod inaugurace, kdy Petr Pavel složí slib prezidenta republiky. Slavnostního ceremoniálu na společné schůzi obou komor Parlamentu se zúčastní politické špičky. Exprezidenti Miloš Zeman nebo Václav Klaus, premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo bývalá první dáma Dagmar Havlová.

    Manželka Petra Pavla s plyšovým slonem

    Přesně ve 14:10 do sálu přichází zvolený prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva Pavlová. Nový prezident se ujme funkce složením slibu rukou položenou na slavnostním výtisku Ústavy ČR, který stvrdí svým podpisem.

    Následně zazní jednadvacet dělových salv z Petřína, zazní hymna a bude vztyčena prezidentská standarta. Petr Pavel přednese projev.

    Po uvedení do funkce Pavel s manželkou Evou pozdraví veřejnost z balkonu na třetím nádvoří Pražského hradu, položí věnec u sochy TGM na Hradčanském náměstí, opět se pozdraví s lidmi a pak zamíří na číši vína do Španělského sálu, kam má být pozváno na tři tisíce hostů. Očekává se mnoho významných osobností z řad umělců, sportovců, lidí z byznysu nebo celebrit.

    Reportéři Expresu budou u toho, během celého dne vám budeme nabízet obrázky a komentáře ze slavnostního ceremoniálu. Den prezident Pavel zakončí v katedrále svatého Víta, kde od 18 hodin proběhne děkovná bohoslužba Te Deum.

    Novým českým prezidentem byl zvolen Petr Pavel.

    Konec Miloše Zemana na Pražském hradě symbolicky oznámilo stažení vlajky prezidenta republiky neboli standarty. Nad Pražským hradem vlaje v době, když je hlava státu přítomna v České republice. Její stažení doprovodila hudba Hradní stráže, která na prvním hradním nádvoří zahrála státní hymnu. Následně byla na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu uzamčena Brána gigantů.

    Zavřená zůstane až do dopoledne, kdy skrze ni jako první projde Pavel se svou rodinou. Na Pražský hrad by měl přijet krátce před polednem. Hlášením ho v sídle prezidentů uvítá velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann. Ujme se tak prezidentského úřadu.

    Zeman a první noc ve svém

    Prezident Miloš Zeman přijíždí do Lán.

    Zeman se v úterý přestěhoval z lánského zámku do nového domu v Lánech, kde chce strávit důchod. Zřídit ale plánuje kancelář, kde by se scházel se svými hosty. Asistentku mu bude dělat manželka. Od státu bude pobírat rentu 50 tisíc korun měsíčně, dalších 50 tisíc dostane na provoz kanceláře a plat asistenta. Zároveň mu náleží důchod. Řekl, že jeho výše je 23 tisíc korun. Nárok má také na řidiče a ochranku.

    Co se samotné stavby týče, jedná se o luxusní dvoupatrové bydlení v obci Lány, kterému nechybí bezbariérový přístup, velká zahrada, tři ložnice, obývák s krbem a na střeše solární panely. V domě bude míst svůj pokoj i Zemanova dcera Kateřina (25), která několik týdnů předtím dohlížela na stěhování.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:16 pátek 7. července 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      120
    • Super
      23
    • Cože
      12
    • Haha
      9
    • Tvl
      9
    • Sladký
      3