Dánsku došla trpělivost: Imámovi za výzvu k zabíjení Židů hrozí až tři roky!

Dánsko přitvrdilo nejen v přístupu k migrantům, potírat se chystá i nenávistné projevy náboženských představitelů. Dánský imám Mundhir Abdallah, který na sociálních sítích vyzýval k zabíjení Židů, byl v souvislosti se svými skandálními výroky obviněn a hrozí mu tučná pokuta a až tři roky vězení. Stalo se tak na základě zákona proti kazatelům nenávisti, který západoevropská země před rokem přijala.

Servítky si imám, který káže v kodaňské mešitě Masjid Al-Faruq, jež bývá často spojována s radikálním islámem, rozhodně nebral. „Soudný den nepřijde, dokud muslimové nepovstanou proti Židům a nezabijí je,“ napsal imám na Facebook a zopakoval slova, která už dříve řekl na videu z loňského března.

„Jedná se o závažná prohlášení a myslím si, že je správné, aby soud měl příležitost posoudit tento případ,“ uvedla státní prokurátorka Eva Ronneová ve svém prohlášení. Je legální citovat náboženské knihy, jako jsou korán a bible, ale vyzývání k vraždě či vítání vražd lidí může být potrestáno až třemi roky ve vězení.

„Vždy bylo nezákonné akceptovat zabíjení určitých skupin lidí, ale je to poprvé, co jsme se zaměřili na kazatele, kteří šíří nenávist tohoto druhu,“ dodala Ronneová. 

Problémy s radikálními muslimy přitom v Dánsku neřeší poprvé. V roce 2006 poslal soud na tři měsíce za mříže předáka radikální muslimské organizace Hizb at-Tahrír. Fadi Abdel Latif prostřednictvím letáků vyzýval k násilí proti dánskému premiérovi Rasmussenovi a k zabíjení Židů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 středa 28. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3