Muž, který fotil Černobyl: Čelil téměř smrtelné dávce radiace, leukémii překonal

Jedni prchali před hrozbou radiace, druzí museli na místo činu kvůli rozkazu z vyšších pater. Našel se i člověk, který k havárii jaderné elektrárny v Černobylu vyrazil dobrovolně. Jeho jméno je Igor Kostin a proslul jako fotograf, jenž pořídil nejen první snímky zničeného reaktoru, ale posléze i fotografický cyklus mapující následky obří tragédie.

Býval nadějným sportovcem, po vážném zranění pracoval ve stavebnictví, teprve až s fotoaparátem se ale Moldavan Igor Kostin našel. Jako válečný reportér tiskové agentury Novosti se blýskl třeba fotkami z války ve Vietnamu nebo ze sovětského vpádu do Afghánistánu.

Do historie se zapsal až fotografiemi havárie jaderné elektrárny Černobyl. Když k ní v dubnu 1986 došlo, Kostin dostal nabídku jet tragický požár fotit. Ani na vteřinu nezaváhal. Jenže v tu chvíli ještě netušil, nakolik vážná havárie v Černobylu je, že být v tu chvíli na místě se rovná skoro jisté smrti.

Kostin dorazil nad Černobyl ve vrtulníku ve chvíli, když už se první požár téměř podařilo uhasit. I přesto si okamžitě uvědomil, že nejde ani zdaleka o běžnou nehodu. O vůbec prvních okamžicích, kdy na místo dorazil, se v roce 2009 rozpovídal i pro český časopis Reflex.

„Obyčejně je ve vrtulníku takový hluk, že neslyšíte vlastního slova. Byli jsme asi padesát metrů nad tou šílenou dírou a najednou bylo naprosté ticho. Úplně mystická atmosféra. Poprosil jsem piloty, aby se otočili s vrtulníkem k elektrárně bokem, aby se mi lépe fotilo. Vůbec nechápu, co mě to tenkrát napadlo, ale otevřel jsem si ještě malé okénko. A najednou se první foťák zasekl. Vzal jsem další. Nefungoval. Třetí totéž,“ vzpomínal Kostin.

Igor Kostin a jeho první záběry Černobylu

Snímky fotil z pouhých pětadvaceti metrů nad elektrárnou. Když se pak vrátil do Kyjeva a okamžitě je spěchal vyvolat, čekal ho šok, drtivá většina z nich byla černá. Naštěstí se pět nebo šest záběrů podařilo zachránit a hlavně ty Kostina proslavily. Zdaleka však ne okamžitě.

Sověti se snažili tragédii obřích rozměrů tutlat, jak jen to šlo. A tím pádem samozřejmě nepřipadalo v úvahu, aby se do světa dostaly její fotografie. Později sice vydali strohé prohlášení, Kostinovy fotografie ale spatřily světlo světa až mnohem později.

Kostin fotil likvidační práce v Černobylu.

Přestože se Konstantin záhy dozvěděl, jak nebezpečná pro něj přítomnost na místě havárie je, opakovaně se v průběhu dalších dnů na místo vracel. Fotil průběh likvidačních prací, nejprve tajně, ale asi po deseti dnech se mu podařilo získat akreditaci od komunistické strany.

To, co viděl, ho děsilo. Vysoce postavení komunisté bez okolků nasazovali životy mladých vojáků, kteří se například na střeše jednoho z reaktorů snažili likvidovat radioaktivní palivo.

„Byl jsem v šoku. Všude stovky mladých vojáků bez jakékoliv ochrany, kteří netušili, že se vystavují smrti. Protože kdyby věděli, že zemřou, pokud se dostanou k reaktoru, utekli by. Tak se tehdy Sovětský svaz choval k vlastním lidem,“ vzpomínal Kostin po letech.

Kostin fotil havárii dokonce přímo nad reaktorem.

On sám se dostal na střechu jednoho z reaktorů, aby fotil zaprvé vojáky v akci, ale i proto, aby pro ně prostor zmonitoroval a oni se v něm mohli lépe orientovat. Později byl za svou práci oceněn.

Zároveň se ale vystavil polovině smrtelné dávky radiace, která se rovná 250 rentgenům. Je to až neuvěřitelné, ale zatímco lidé kolem něj umírali bezprostředně po vystavení radiaci či nedlouho poté na rakovinu, Kostinovi bylo jen pár dní zle. Onemocně sice leukémií, ale tu díky úspěšné transplantaci kostní dřeně překonal.

Igor Kostin

I z toho důvodu se pak jako fotograf do Černobylu vracel, a to po několik let. Igor Kostin později zmapoval i následky tragédie, tedy chátrající město Pripjať, osudy lidí, kteří následkem radiace onemocněli rakovinou, ale i zdeformované děti, jež se ozářeným lidem rodily. 

Igor Kostin a jedna z jeho fotografií

Na téma černobylské tragédie a jejích následků v průběhu života pořídil více než pět tisíc fotek. Za svoje fotografie získal prestižní ocenění World Press Photo.

Kostin později vydal dvě knihy. Jednu ještě v dobách Sovětského svazu, ta prošla samozřejmě výraznou cenzurou, další pak později, už zcela podle svého.

I přesto, jak obrovskému nebezpečí byl v Černobylu vystaven, zemřel až v roce 2015, ve věku 78 let. A to při autonehodě v Kyjevě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 1:00 úterý 24. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 72
  • 66
  • 14
  • 13
  • 10
  • 10