Slováci řešili odvolání „šíleného Igora“. Maraton trval 18 hodin. „Probiju se,“ vzkázal Matovič

Slovenská opozice dělala, co mohla, aby Igora Matoviče dostala z pozice premiéra. Plagiátorskou kauzu muž, kterému přezdívají „šílený Igor“, ustál. Pro jeho odvolání bylo 47 poslanců ze 125 přítomných. Pokud by hlasování dopadlo jinak, slovenský předseda vlády avizoval, že v politice skončí.

V březnu nastoupil Igor Matovič do své funkce a od té doby řeší vláda jednu ostudu za druhou. Už u tří členů bylo prokázáno plagiátorství. V případě šéfa vlády byl problém v jeho diplomové práci.

Přitom ještě před nástupem do funkce Matovič toto „opisování“ tvrdě kritizoval a požadoval, aby hříšníci byli tvrdě potrestáni. U sebe udělal výjimku a o svém osudu nechal rozhodnout poslance.

Vláda má pohodlnou většinu, a tak mu velké nebezpečí zřejmě nehrozilo.

„Upřímně netuším, zda jsem před dvaadvaceti lety něco necitoval a kolik toho bylo. Jestli to tak je, ukradl jsem něco, co mi nepatřilo. Jsem de facto zloděj, je to smutné. Když mě odvolají, samozřejmě odejdu z parlamentu a politiky,“ slíbil Matovič, který sebevědomě počítal s podporou vládních poslanců.

Přestože měly být počty jasnou záležitostí, premiér mohl pořádně znervóznět po projevu ministra zemědělství Jána Mičovského, který se vyjádřil, že vysoký ústavní činitel by za podobný prohřešek měl odstoupit.

Osmnáctihodinový maraton sice nakonec překvapení nepřinesl, ale o bizarní momenty nebyla nouze.

O velký rozruch se postarala strana Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby, která na tři čtvrtě hodiny blokovala jednání obsazením řečnického pultíku.

Miloš Zeman na Pražském hradě přivítal slovenského premiéra Igora Matoviče.

Kotlebovcům se nelíbilo, že během mimořádné schůze premiér opustil sál, a tak neslyšel výtky na svou osobu. Jakmile se Matovič vrátil, diskuze pokračovala.

Že si z „komedie“ kolem svého odvolání premiér nic nedělá, potvrdila i jeho reakce na toto zdržování poslanců krajní pravice.

„Miňo měl půlhodinový ‚projev‘. Třicet minut stál potichu za kecpultem (řečnickým pultem, pozn. red.). Běželo mu třicet vyhrazených minut, zatímco čekal, než se dostavím. Když jsem se to dozvěděl, pěkně jsem si počkal za dveřmi, až Miňo ‚projev‘ ukončí. Pak jsem mohl vstoupit a zatleskat mu za nejlepší projev v jeho životě,“ vtipkoval Matovič, který k této zprávě připojil hashtag „ticho léčí“.

Igor Matovič je pro Slováky nadějí na lepší zítřky.

Kauzu kolem Matovičova plagiátorství komentovala i prezidentka Zuzana Čaputová, která je z chování vlády zklamaná.

„Jde zatím o největší hodnotovou křižovatku, na které vláda stojí. Jsem zklamaná a smutná, že očekávání veřejnosti, a i mé vlastní, na vysoké standardy uplatňování politické moci a vyvozování politické zodpovědnosti, s kterými byl spojený nástup vlády Igora Matoviče, zůstávají zatím nenaplněné,“ řekla slovenská prezidentka.

Matovič hrdě prohlašoval, že je ochoten přiznat chybu a po výzvě poslanců složit mandát. Hlasování ho evidentně potěšilo a výsledek „oslavil“ citátem Milana Rastislava Štefánika.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:22 sobota 21. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 22
  • 22
  • 22
  • 21
  • 20