Nový europoslanec Hynek Blaško: Syna (†9) mu znásilnil a zabil slovenský pedofil

Hnutí SPD Tomia Okamury vytěžilo ve volbách do Evropského parlamentu dva mandáty. Do Bruselu tak míří lídr kandidátky Ivan David a bývalý velitel Společných sil Armády ČR Hynek Blaško (63). Toho před lety postihly dvě životní tragédie. Jednou z nich tehdy žilo celé Česko.

Byl 4. květen roku 2008 a Antonín Novák ze Slovenska obcházel dětské hřiště v Havlíčkově Brodě. Předstíral, že si fotí poletující ptáky. Mezitím si ale vytipoval chlapce, kterým byl devítiletý Jakub Šimánek, syn generálmajora Armády ČR Hynka Blaška.

Novák malého chlapce nalákal k sobě na ubytovnu a napovídal mu, že si tam může zahrát počítačové hry. Chlapec mu uvěřil.

Na ubytovně se prý nejdříve koukali na pohádku Mrazík. Novák poté Jakuba začal osahávat. Poté ho přinutil se svléknout a znásilnil ho. „Řekl jsem, že budeme dělat to, co dělají dospělí,“ říkal Novák u soudu. Vše si přitom fotil a natáčel na digitální fotoaparát.

Po znásilnění Novák odvedl chlapce na kraj lesa. Původně chtěl utéct, Jakub mu ale pohrozil, že vše řekne svým rodičům. Novák se zalekl a Jakuba podle svých slov ze strachu před prozrazením uškrtil.

Jakub Šimánek nepřežil řádění slovenského pedofila.

Krátce poté ohlásila Jakubova matka zmizení svého syna na policii, ostře sledované pátrání probíhalo tehdy celý měsíc. Zapojili se do něj policisté, hasiči, potápěči, psi i dobrovolníci. Spekulovalo se o tom, že byl Jakub unesen a hraje v tom roli postavení jeho otce.

Jakubovo tělo bylo nalezeno 7. června asi pět set metrů od Havlíčkova Brodu. Bylo zahrabané pod větvemi a listím. Kriminalistům ukázal místo sám Antonín Novák, který byl zadržen a k činu se přiznal.

Antonín Novák za vraždu Jakuba Šimánka vyfasoval doživotí. Mnoho lidé tehdy volalo po obnovení trestu smrti.

Později vyšlo najevo, že Novák byl v minulosti na Slovensku několikrát souzený za pohlavní zneužívání dětí. Několik let strávil ve vězení, byl to na první pohled nepolepšitelný recidivista. Jednu dobu docházel na léčení, ale nakonec se přestěhoval do České republiky.

Před soudem Novák vyjádřil lítost nad svým ohavným činem. „Budu toho litovat do konce života,“ řekl muž, který nakonec vyfasoval doživotí. Soudce při čtení rozsudku zkolaboval.

„Kdyby existoval trest smrti, tak věřím, že dostane trest smrti,“ říkal u soudu novinářům Novákův obhájce. 

Antonín Novák v roce 2008 v Havlíčkově Brodě pohlavně zneužil a zavraždil devítiletého Jakuba Šimánka.

Se smrtí svého syna se Hynek Blaško nikdy nesmířil. 

„Stojím nad rakví a zuřím, v duchu si představuji, co bych s vrahem provedl, kdyby mi padl do ruky. Divili byste se, co za zvrácené myšlenky vám přijdou na mysl,“ uvedl nedávno pro server Parlamentnílisty.cz. 

Hynek Blaško (vlevo) na pohřbu svého syna

Toto ale nebyla poslední tragédie, které musel Hynek Blaško čelit. V lednu roku 2009 přišel také o svou partnerku Hanku. Matka zavražděného Jakuba byla nalezená ve svém bytě. Zemřela na otravu oxidem uhelnatým.

„Teď jsem na všechno zůstal sám,“ řekl Blesku Blaško.

Kandidoval až z osmého místa listiny, díky kroužkům od voličů přeskočil i lídra partaje Ivana Davida.

V roce 2012 odešel Blaško do zálohy. Čtyři roky nato už kandidoval za SPO na Vysočině a stal se krajským zastupitelem. V roce 2017 kandidoval za stejnou stranu do Poslanecké sněmovny. SPO získala pouze 0,24 % a Blaško tak mandát nezískal.

Příští rok už kandidoval do Senátu jako nestraník za hnutí SPD Tomia Okamury. Ve volbách však neuspěl.

Letos se ale Blaškovi poštěstilo, přestože kandidoval z osmého místa listiny, díky kroužkům od voličů dokonce předskočil lídra kandidátky SPD Ivana Davida.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:20 úterý 24. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 79
  • 19
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10