Hurikánová apokalypsa! Nejen Florence, na Filipíny se řítí pětkrát silnější tajfun

Obří hurikán Florence, který dnes dorazil k pobřeží Spojených států, není zdaleka jedinou hrozbou číhající nad oceánem. Tropických bouří naopak meteorologové monitorují hned šest. A co víc, trochu ve stínu hurikánu Florence zůstává obří tajfun, který se řítí na Filipíny. Přitom je o čtyři stupně silnější a představuje stejnou hrozbu jako bouře z roku 2013, která si vyžádala 7 350 obětí!

Celý svět s napětím sleduje, jaké škody na pobřeží Spojených států napáchá obří hurikán Florence. Dorazil tam dnes v dopoledních hodinách a už nyní přinesl vydatné záplavy a připravil statisíce lidí o přísun elektřiny.

Jenže Florence není zdaleka jedinou hrozbou, která ve světových oceánech číhá. Už jen v Atlantiku meteorologové monitorují další dvě tropické bouře a jednu subtropickou bouři. Ty sice nebezpečné jsou, lidské životy však alespoň zatím neohrožují.

Mnohem větší pozornost si ovšem zaslouží supertajfun Mangkhut, který se zformoval v Pacifiku a nyní postupuje směrem k Filipínám.

Dorazit by tam měl o víkendu a v oblasti způsobil nevídanou paniku. Lze totiž říct, že představuje větší nebezpečí než hurikán v Americe!

„Předvoj“ tajfunu Mangkhut už na Filipíny dorazil.

Zatímco síla hurikánu Florence dnes klesla až na první, tedy nejnižší stupeň, Mangkhut je oproti němu několikrát silnější. Meteorologové ho označili dokonce stupněm číslo 5, tedy tím vůbec nejvyšším možným!

Zatopené ulice filipínských měst

Supertajfun tak dosáhl stejné síly, jakou měl v roce 2013 tajfun Haiyan, který také zasáhl Filipíny. Tehdy si vyžádal životy neskutečných 7 350 lidí. 

Problémem je, že počet obětí může být podobný. Zatímco v USA proběhla masivní evakuace téměř dvou milionů lidí, na Filipínách takové možnosti nemají a Mangkhut nepochybně zastihne i chudé pobřežní vesnice, kde se o něm lidé vůbec nemusejí dozvědět.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:17 sobota 12. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6